Membrii revocaţi din CES anunţă că vor ataca în instanţă decizia Guvernului

Membrii revocaţi din CES anunţă că vor ataca în instanţă decizia Guvernului

Reprezentanţi organizaţiilor neguvernamentale din Consiliul Economic şi Social (CES) au anunţat, sâmbătă, că vor ataca în instanţă decizia prin care au fost revocaţi din Consiliu, susţinând că hotărârea semnată de premierul Viorica Dăncilă nu este legală.

O parte dintre cei revocaţi, respectiv Mihai Dragoş (Federaţia Consiliul Tineretului din România - CTR), Daniela Vişoianu (Asociaţia C4C Communication for Communit), Mircea Ciocan (Federaţia Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS), Gheorghe Chioaru (Federaţia Naţională "Omenia" a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România) şi Gelu Duminică (Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună), au organizat o conferinţă de presă, în care şi-au expus poziţia în legătură cu decizia Guvernului de a-i schimba din funcţie.

Ei au explicat că din Consiliul CES fac parte 15 membri ai confederaţiilor patronale, 15 membri ai confederaţiilor sindicale şi 15 membri ai societăţii civile. Din cei 15 membri reprezentând societatea civilă, 13 au fost schimbaţi prin decizia premierului Dăncilă, la propunerea ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că au fost revocaţi din Consiliu, deoarece Guvernul şi ministrul Muncii au fost deranjaţi de faptul că CES a dat avize negative sau avize cu observaţii la proiecte de lege venite de la Executiv, cum a fost şi în cazul legii pensiilor.

"Ce a deranjat Guvernul, în general, şi pe doamna ministru al Muncii, în special, a fost că dăm avize nefavorabile atunci când legile nu sunt bune. Cum a fost cazul faimoasei revoluţii fiscale, care a avut aviz negativ de la noi, pentru că membrii Plenului CES şi-au dat seama că va avea efecte nocive asupra oamenilor", a declarat Mihai Dragoş, de la Federaţia Consiliul Tineretului din România.

Mihai Dragoş a adăugat că Guvernul va încerca să controleze votul în CES, prin aducerea altor reprezentanţi ai societăţii civile.

"Pe de o parte, este un atac la adresa funcţionării democraţiei şi a proceselor de consultare, iar pe de altă parte un pumn în gură dat societăţii civile în ansamblu şi o încercare de control (...) Semnalul este că, dacă cei care vin nu fac cum vrea doamna Olguţa Vasilescu, zboară", a spus Mihai Dragoş.

El a arătat că reprezentanţii societăţii civile au avut cele mai puţine absenţe la şedinţele din Plenul CES, astfel încât nu se justifică declaraţia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, că unii dintre membrii CES lipseau în mod constant de la şedinţele Consiliului.

La rândul ei, Daniela Vişoianu de la Asociaţia C4C Communication for Communit, susţine că guvernul PSD vrea ca avizul de la CES pe proiectele de legi să devină "o formalitate".

"Semnalul pe care îl transmite acum Guvernul întregului sector al societăţii civile este următorul: 'Nu sunteţi cuminţi, staţi jos, nota trei, puteţi să plecaţi acasă'. Eu îi ştiu pe cei care au fost nominalizaţi de Guvern şi sunt convinsă că unii dintre ei vor avea voci critice şi vor fi supuşi unor presiuni de a temporiza lucrurile şi a juca aşa cum vrea PSD. Probabil, că dacă aş vrea să guvernez autocrat şi eu mi-aş pune problema să am un bloc de 15 voturi pe care să le controlez. Asta rezolvă problema ministrului Muncii pe care o are cu sindicatele. Noi suntem cei asupra cărora ministrul Muncii şi Guvernul putea să acţioneze. Nu poate să dispună schimbări în celelalte două camere şi atunci locul în care putea să controleze votul eram noi (...) În primăvară, am primit semnalul că doamnei ministru al Muncii nu-i place de noi sau de unii dintre noi", a spus Daniela Vişoianu.

Un alt membru revocat din CES, Mircea Ciocan, de la Federaţia Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS, a arătat că decizia Guvernului nu a respectat legislaţia, deoarece mandatul membrilor Plenului CES este de patru ani şi nu poate fi scurtat.

"Să vă spun ce critici ni se aduc. În proiectul Legii salarizării, cu un impact uriaş în ansamblul societăţii, erau trecute două rânduleţe, care spunea ceva de genul: 'O să o ducem mai bine şi o să crească puterea de cumpărare'. În CES sunt specialişti, oameni care lucrează cu cifre, cu analize. Şi noi zicem: 'faci o politică socială de câteva miliarde de euro pe an, cu impact macroeconomic, dar nu spui nimic despre şomaj, de inflaţie, deficit'. Răspunsul ministrului Muncii a fost: 'Domnule, tu nu vrei să creştem?'. Zic: 'Ba da. Dar să analizăm cadrul legal, să te bazezi pe analize'. Legea pensiilor intră în vigoare în anul 2021. Care este impactul? De unde scoateţi banii? Facem o lege de miliarde de euro, pentru care amanetăm viitorul următoarei generaţii, fără o analiză concretă? Şi tu vrei aviz pozitiv de la noi? Noi am dat, culmea, aviz pozitiv, dar vrem ca legea să fie sustenabilă. Trebuie să spunem de unde luăm banii. Este o nebunie. Olguţa Vasilescu vine şi spune: 'se dublează la toată lumea'. Acesta este un nonsens", a spus şi Gelu Duminică de la Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că de când au intrat în CES această instituţie a devenit funcţională, iar pentru membrii Guvernului "este frustrant să ajungă cu proiectele lor într-o structură unde sunt chestionaţi".

"Înainte de venirea în CES, locul nostru era ocupat de reprezentanţii Guvernului şi Guvernul îşi negocia măsurile tot cu Guvernul. Un calup de şapte legi se vota în cinci minute. Se ridica mânuţa şi gata. În momentul în care am venit noi, am spus: 'staţi puţin că trebuie dezbatere, nu punem şi noi întrebări? Chiar dacă dăm aviz, avem observaţii'. Toate aceste lucruri au deranjat", a mai declarat Gelu Duminică. AGERPRES/(A-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…