Membrii CNA au adoptat o decizie privind modificarea Codului audiovizualului

Membrii CNA au adoptat o decizie privind modificarea Codului audiovizualului

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au adoptat, în ședința de marți, o decizie privind modificarea Codului audiovizualului, în urma căreia publicitatea la alimente va trebui să nu încurajeze consumul acestora prin folosirea în reclamă a minorilor între 3 și 15 ani.

Această prevedere vizând minorii cu vârste între 3 și 15 ani va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial (MO), iar restul modificărilor făcute Codului — la 30 de zile de la apariția în MO.

"Dacă mă întrebați pe mine, nu este o interdicție totală, depinde foarte mult de creativitatea publicitarilor de a face spoturi și în aceste condiții, dar în principiu probabil că vom vedea mult mai puțini minori de până în 15 ani în reclamele la alimente (...) nu poți să îi pui peste noapte, ce s-ar întâmpla dacă toate televiziunile ar trebui să scoată toate reclamele în care apar copiii? Probabil că ar avea o foarte mare problemă, ei au niște contracte cu agențiile de publicitate ce nu au nicio legătură cu CNA-ul (...) în 6 luni au timp să facă alte reclame, să comande altele, să mai taie din astea, nu știu", a declarat Radu Herjeu, membru al CNA.

El a amintit că a propus modificarea Codului audiovizualului în urmă cu 1 an și 4 luni. În opinia sa, printre cele mai importante modificări aduse Codului se numără cea legată de obligativitatea radiodifuzorului de a contacta și "invita să intre în emisiune" persoana despre care se vorbește în timpul programului respectiv și la adresa căreia s-au adus acuzații de către invitați, cu posibilitatea ca, dacă nu se dă de omul în cauză, să se anunțe pe post.

Herjeu a afirmat că o altă schimbate foarte importantă ține de faptul că la prevederea că între orele 6,00 — 23,00 nu pot fi difuzate producții ce prezintă violență fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat, s-a adăugat "sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate". El consideră importantă și că la prevederea privind interdicția de transmitere, în intervalul orar 6,00 — 23,00, a unor producții cu scene de sex, limbaj sau comportament obscen, s-a adăugat "vulgar și trivial".

"O altă modificare este articolul privind defăimarea cu cele două subcapitole și anume — este interzis să faci afirmații defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup, pe baza componenței sale și a lucrurilor care îi leagă pe oameni în acel grup și invers — este interzis să faci astfel de afirmații la adresa unei persoane doar pentru că aparține unui anumit grup", a spus Herjeu.

Conform deciziei de modificare a Codului, în rândul mesajelor de avertizare care trebuie difuzate a fost inclus "Pentru o bună sănătate orală, spălați-vă pe dinți de două ori pe zi!".

Întrebat de jurnaliști de ce era nevoie de modificarea Codului, Herjeu a răspuns: "Ca să intrăm în secolul XXI și cu legislația audiovizuală și pentru că existau multe portițe prin care se strecurau radiodifuzorii ca să scape de sancțiuni sau cu niște sancțiuni mai mici".

AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”