Meleşcanu spune că documentul ce analizează mutarea ambasadei din Israel se află la secretarii de stat pentru semnături

Meleşcanu spune că documentul ce analizează mutarea ambasadei din Israel se află la secretarii de stat pentru semnături

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi că documentul care analizează posibilitatea şi oportunitatea mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este transmis secretarilor de stat pentru a fi semnat şi apoi va fi prezentat Preşedinţiei, şefilor Camerelor Parlamentului şi premierului.

"Se circulă la nivelul secretarilor de stat, care să îşi dea semnătura", a spus Meleşcanu, care marţi a prezentat bilanţul primelor şase luni de mandat.

El a explicat procesul prin care trece acest document.

"În urma unei aprobări a Guvernului, am declanşat o operaţiune de analiză a problemei mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Acest document a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe, cu participarea unui număr important de ministere şi servicii specializate. Am căutat să punem pe două coloane care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, care sunt problemele juridice pe care le ridică o asemenea iniţiativă, având în vedere faptul că există rezoluţia Consiliului de Securitate 478, care prevede în mod direct faptul că toate ţările trebuie să-şi aibă, în relaţiile diplomatice cu Israelul, ambasadele la Tel Aviv", a afirmat ministrul.

El a spus că, în această etapă, mai este necesară o singură semnătură a unui secretar de stat.

"Acest document a fost elaborat împreună cu toate ministerele şi pe probleme de securitate şi apărare, dar şi pe probleme economice şi comerciale şi aşa mai departe şi la ora actuală mai are o singură semnătură - un secretar de stat din Ministerul de Externe, după care vom prezenta acest document Preşedinţiei, preşedinţilor celor două Camere şi prim-ministrului, astfel încât să avem o bază pentru a discuta serios despre această temă", a mai spus el.

Ulterior, respectivul document poate intra în următoarea etapă de analiză, chiar în afara sesiunii parlamentare.

"Se poate trimite deja acum, pentru ca să aibă la dispoziţie toate elementele, astfel încât să poată să adopte o decizie în cunoştinţă de cauză. Lucrul cel mai important din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe este acela de a avea o poziţie comună a tuturor decidenţilor politici", a adăugat el.

Întrebat dacă sunt mai multe avantaje sau dezavantaje în mutarea ambasadei, potrivit documentului, Meleşcanu a răspuns: "Ele nu se pot cuantifica. Există şi avantaje, şi dezavantaje într-o asemenea activitate. Din punctul nostru de vedere, un rol foarte important îl reprezintă latura juridică".

Totodată, şeful diplomaţiei române a fost întrebat cum va fi afectată candidatura ţării noastre pentru un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU de faptul că România analizează posibilitatea mutării ambasadei.

"În legătură cu Consiliul de Securitate, avem aranjamente scrise de susţinere a candidaturii. Eu consider că un cuvânt dat trebuie respectat. O să vedem în ce măsură are un impact sau nu tema mutării ambasadei de la Tel Aviv sau Ierusalim în perioada următoare. Noi sperăm foarte rapid să ajungem la o concluzie comună care, dacă vreţi, să limpezească lucrurile din acest punct de vedere", a susţinut ministrul de Externe.

El a subliniat implicarea României în rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu.

"Din punctul nostru de vedere, nu există o ţară care să fie mai mult preocupată de găsirea unei soluţii politice la criza din Orientul Mijlociu", a spus el.

În acest sens, Meleşcanu a amintit că "10% din populaţia Israelului provine din emigranţi din România şi din descendenţii lor".

"Avem o legătură foarte puternică de interes", a afirmat acesta. De asemenea, el a amintit şi sprijinul român pentru comunitatea palestiniană.

"În perioada pre-democratică, în perioada comunistă, România a fost una dintre ţările cele mai generoase în acordarea de sprijin palestinienilor, inclusiv prin intermediul de burse şi stagii de specializare", a adăugat Meleşcanu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!