Meleșcanu: Nu sunt ofițer acoperit; nu am fost în viața mea nici acoperit, nici descoperit
Teodor Meleșcanu, candidat independent la alegerile din noiembrie, a afirmat, joi, că declarația președintelui Traian Băsescu referitoare la presupusul ofițer acoperit printre prezidențiabili reprezintă o faptă penală și se pedepsește prin lege. În context, el a spus că nu este și nici nu a fost ofițer acoperit.
"Nu, eu nu sunt (ofițer acoperit—n.r.). Nu am fost în viața mea nici acoperit, nici descoperit. Nu e nicio problemă, de vreo patru mandate de senator de fiecare dată cu cercetarea CNAS lucrurile sunt foarte limpezi. Însă, în ceea ce privește declarațiile politice nu am eu căderea să mă pronunț. Din punct de vedere juridic însă, vreau să vă spun că este o infracțiune faptul de a deconspira un ofițer activ, în rezervă sau un ofițer deplin acoperit și este o faptă penală, se pedepsește prin lege. Din punctul meu de vedere, ca fost director al SIE, din punctul meu de vedere ca politician niciodată nu îmi voi permite să fac un lucru care este contrar legii. Doresc intrarea în normalitatea prin legalitate. Trebuie să respectăm legea, să învățăm să o respectăm chiar atunci când nu ne convin prevederile ei", a declarat Meleșcanu la Antena 3.
Întrebat dacă există ofițeri acoperiți în presă sau în politică, el a replicat: "Nu cunosc, dar ce pot să vă spun că din cadrul Serviciului de Informații Externe nu există niciun ofițer acoperit nici în Parlament, nici în presă, nici în Guvern, nici în cadrul unor organizații neguvernamentale sau alte structuri ale statului român, oricare ar fi ele. Asta o spun foarte clar și răspicat".
În ceea ce privește declarația președintelui Băsescu făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foști miniștri implicați în dosarul Microsoft, Meleșcanu a spus că, "nu este legal" ca șeful statului să folosească astfel de informații. "Din punctul meu de vedere și după lege nu este legal. (...) Depinde cum va fi încadrată de cei care vor fi chemați să răspundă, probabil că CSM va da un răspuns", a adăugat fostul șef al SIE.
Horațius Dumbravă, membru CSM, a solicitat joi Plenului Consiliului sesizarea Inspecției Judiciare și cu privire declarația președintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie 2014, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foști miniștri implicați în dosarul Microsoft. Dumbravă a susținut că urmărirea penală este nepublică, confidențială și "nu este permis nimănui, cu atât mai mult (...) președintelui României, Camerei Deputaților sau Senatului, să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru", deoarece asemenea declarații pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfășurare, iar "folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiției decredibilizează încrederea cetățenilor în justiție".
AGERPRES