Megaracheta NASA a decolat spre Lună. Cât durează misiunea Artemis FOTO VIDEO
Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat miercuri pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american de întoarcere pe Lună, Artemis, informează AFP.
Conform Agerpres, pentru acest zbor de testare lansat la 50 de ani de la ultimul zbor al programului Apollo, capsula Orion, fără astronauţi la bord, nu va ateriza pe Lună, dar se va aventura până la 64.000 km în spatele acesteia, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman. Scopul acestei misiuni Artemis 1, programată să dureze puţin peste 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în următorii câţiva ani.
Directoarea de lansare a NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat la scurt timp după lansarea rachetei că este un „moment istoric”: „În numele tuturor bărbaţilor şi femeilor din marea noastră naţiune care au contribuit la realizarea proiectului pentru a face această zi posibilă, dar şi pentru generaţia Artemis, aceasta este pentru tine”.
Racheta NASA, pe rampa de lansare din Florida FOTO EPA EFE
Artemis 1 se află acum pe orbita Pământului. Racheta SLS a ajuns la oprirea motorului principal (MECO) în cronologia misiunii. Motoarele RS-25 s-au oprit şi etapa centrală s-a separat.
Artemis 1 se deplasa, imediat după decolare, cu mai mult de 5.000 de mile pe oră, cu toate motoarele la turaţie maximă.
La puţin peste 7 minute de la decolare, Artemis 1 călătorea cu mai mult de 12.000 de mile pe oră. Pentru prima dată, racheta Nasa SLS şi Nasa Orion zboară împreună.
Misiune fără astronauți la bord
Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.
Misiunea test Artemis 1, fără astronauţi la bord, va marca primul zbor din cadrul acestui program. Acesta va fi primul zbor pentru SLS (Space Launch System), un lansator greu pe care NASA îl dezvoltă de mai bine de un deceniu.
Sursa: adevarul.ro