Mega-proiectul imobiliar al Romexpo și Iulius Mall din București – primele piedici. Gabriela Firea și apropiatul său, Daniel Zamfir, se opun turnurilor de 42 de etaje
Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț. Primarul general Gabriela Firea se opune proiectului, ajutată de senatorul PSD Daniel Zamfir, un apropiat al său și șeful Comisiei Economice din Senat.
Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), potrivit HotNews.ro. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).
Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.
Terenul pe care ar urma să fie ridicat complexul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004, și este dat Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în folosință gratuită pentru 49 de ani. Clădirile de pe teren sunt în proprietatea Romexpo SA. CCIR și Grupul Iulius s-au asociat în 2017 pentru acest proiect. CCIR s-a obligat să facă demersuri pentru a obține dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo, potrivit Hotnews.ro.
Prima piedică: Senatul. Comisia economică din Senat a amânat luni votul privind trecerea terenului Romexpo în proprietarea Camerei de Comerţ. Este o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în scopul dezvoltării şi modernizării zonei.
Practic, parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru ca organizația condusă de Mihai Daraban să poată face parteneriatul cu Iulius Group.
Daniel Zamfir (ex-PNL, ex-ALDE, actual PSD), președintele Comisiei economice din Senat și un apropiat al familiei Firea, a amânat votul din comisie și a spus că există ”impedimente” legate de transferul gratuit al proprietății, dezvăluie G4Media.ro .
„Camera de Comerţ doreşte dezvoltarea zonei împreună cu un dezvoltator privat. Există impedimente în legătură cu transferul acestei proprietăţi. Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor”, a spus Daniel Zamfir, citat de Agerpres.
Senatorii din comisie au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei pentru acest proiect.
Gabriela Firea se opune proiectului. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că se opune dezvoltării zonei Romexpo de către CCIR și Iulius Group.
Firea a declarat miercuri la Digi 24 că vrea ca Romexpo să respecte parteneriatul semnat cu Primăria București la începutul mandatului său, parteneriat prin care se propuneau investiţii în pavilionul central cu cupolă al Romexpo şi în celelalte suprafeţe adiacente pentru a dezvolta zone de expoziţii, culturale, industriale, cercetare, entertainment și alimentaţie publică.
Ea a respins construirea megaproiectului în parteneriat cu Grupul Iulius, arătând că sunt probleme legate de regimul de proprietate asupra terenului.
Dezbaterea va fi reluată în Comisia economică pentru acordarea unui raport, care va intra ulterior pentru vot în plenul Senatului, primă Cameră legislativă sesizată cu această propunere legislativă.