Mega-escrocheria FNI/Ce s-a ales de complicii lui SOV
Personajele din fruntea uneia dintre cele mai mari escrocherii post-decembriste au fost aduse cu mare greutate în fața justiției, scrie Ziare.com .
Făceau bani din nefericirea multor români și păreau intangibili. Cei care le-au încredințat și ultimul bănuț trudit cu sacrificii enorme, în speranța că măcar copiii lor nu vor mai duce grija zilei de mâine, aveau încredere oarbă în ei.
Cei aflați în fruntea mega-escrocheriei FNI trăiesc acum cel mult o viață obișnuită sau au probleme de sănătate grave.
Cum s-a născut FNI
În anul 1995, Sorin Ovidiu Vântu a înființat o societate de administrare a investițiilor, după numele lui, SOV Invest, care a născut FNI. Printr-o politică de marketing, celebrul slogan „Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine”, fondul a reușit să atragă sute de mii de oameni. În același timp, el oferea randamente foarte mari, spunând că la bază au o politică de investiții deșteaptă.
Afacerea a fost condusă de Nicolae Popa și avea să lase fără banii de pâine 300.000 de oameni care ”dormeau liniștiți”, dupa cum îi îndemnau sloganurile campaniilor publicitare ale FNI.
Procurorii care au anchetat delapidarea FNI au descoperit că o parte din sumele încasate de Vîntu de la acest fond de investiții a fost folosită pentru finanţarea sau creditarea firmelor proprii, printre care și Gelsor SA.
Conform probelor administrate în proces, cu puțin timp înainte de prăbușire, Sorin Ovidiu Vîntu a retras mari sume de bani. Aproape imediat i-a vândut compania care administra FNI, și anume Gelsor, Ioanei Maria Vlas, cea care avea să devină ulterior răspunzătoare de întregul dezastru.
După aproape 5 ani de procese, Vîntu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dar și în acest caz faptele au fost prescrise.
În schimb, Ioana Maria Vlas a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. A fost pusă în libertate pe 20 octombrie 2010, printr-o hotărâre definitivă a Tribunalului Prahova.
Cine este Gheorghe Teodorescu, prietenul din copilărie al lui Vîntu și partener în Gelsor
Sorin Ovidiu Vîntu și-a ținut aproape prietenii din copilărie de la Roman. Printre ei aflându-se Radu Timofte, fost șef al SRI, decedat între timp, Gheorghe Teodorescu și Daniel Condurache, profesor la Universitatea Politehnică din Iași.
Pe data de 23 Septembrie 1993, Sorin Ovidiu Vîntu în asociere cu prietenul său Gheorghe Teodorescu înregistra la Bacău societatea comercială BURSA GELSOR SA. Numele de GELSOR a fost obţinut prin alăturarea particulelor “GEL” de la Gelu (Gheorghe) Teodorescu şi “SOR” de la Sorin. GELSOR avea să deţină la un moment dat atât Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cât şi Banca Română de Scont.
Din rămăşiţele GELSOR, Sorin Ovidiu Vântu a creat ulterior SOV Invest care a fost în spatele Fondului Naţional de Investiţii. De-a lungul anilor, relaţia dintre cei doi s-a păstrat mereu apropiată, ei înfiinţând INSOMAR, compania de cercetare de piaţă, care a realizat de-a lungul anilor mai multe sondaje, atât în interiorul partidului, cât şi în rândul alegătorilor pentru PSD , scrie Ziarul de Iași .
Parteneriatul în afaceri dintre SOV și Gheorghe Teodorescu a început încă din anii 1990 când au deschis mai multe consignații mai întâi în Roman, apoi în toată Moldova ajungând în final în toată țara.
Implicarea lui Teodorescu în afacerile lui Vîntu nu era foarte vizibilă. El era profesor universitar la Iași. Preda sociologie și nu își neglija cursurile, deși la un moment dat chiar ar fi condus FNI.
După ce FNI a picat, Gheorghe Teodorescu a continuat cariera sa universitară. La un moment dat a condus și Biblioteca Centrală Universitară din Iași, funcție pe care a avut-o și poetul Mihai Eminescu. Din cauza INSOMAR, Teodorescu a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare, alături de magnatul Ioan Niculae, în dosarul ”Mită la PSD”.
A făcut doar un an și câteva luni pentru că a scris cărți în închisoare. A încercat să mai predea după eliberarea din penitenciar însă nu a mai reușit. Acum este pensionar retras într-o suburbie a Iașului.
Ce face Daniel Condurache și ce legături a avut cu Vîntu
Daniel Condurache nu a avut legături cu FNI dar toată lumea știa că este apropiat al lui Vîntu. Este șeful catedrei de jurnalism de la Facultatea din Iași și mentor al publicației Opinia Studențească. A fost proprietarul unei tipografii care a falimentat între timp.
Condurache este specializat în domeniul tehnic, fiind, de altfel, profesor şi prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. În paralel, şi-a fructificat interesul din mass-media printr-o funcţie de profesor asociat al Departamentului de Jurnalism de la Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, conform Adevărul.
Sorin Ovidiu Vîntu, primul mogul media din România, dezbate subiecte fierbinți din sufrageria proprie
După eliberarea din penitenciar, în aprilie 2020, Sorin Ovidiu Vînțu este foarte activ pe rețelele de socializare, fiind un critic acerb al măsurilor luate de Guvern și președinte, în special. Iar despre negocierile pentru formarea unui guvern PNL susținut de PSD, SOV spune că este ”o catastrofă”. ”O adunătură de escroci și proști. Faceți-vă rezerve de alimente și de surse de iluminat, plus o trusă de prim ajutor. Nu se știe ce urmează”, spune Sorin Ovidiu Vîntu pe internet.
Vîntu a fost condamnat la 11 ani de închisoare, în mai multe dosare, din care a executat mai multe fracții în diferite perioade. Cele mai mediatizate condamnări sunt sentința de 8 ani de închisoare din dosarul căderii Fondului Național de Investiții sau cea de 10 ani din cazul Petromservice.
Somptuoasa vilă din centrul Bucureștiului, pe care Sorin Ovidiu Vantu a cumpărat-o în 1998 din banii păgubiților FNI, a fost scoasă în urmă cu patru ani la închiriat în regim hotelier. Locuința se închiria pe apartamente, astfel că ajungea undeva la 1.800 de euro pe noapte, scrie Click.ro . Vîntu a locuit aici din 1998 până în 2005.
Și o vilă monument istoric din zona Aviatorilor din București, confiscată de la Sorin Ovidiu Vintu, a fost scoasă la vânzare de stat pentru recuperarea pagubelor din dosarul FNI. Palatul a fost evaluat de Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) la suma de 20 milioane de lei.
La începutul acestui an, Sorin Ovidiu Vîntu a avut niște probleme de sănătate.
”În privința stării mele de sănătate, hai să clarific și acest aspect. Urmare a condițiilor din detenție am dezvoltat un picior diabetic.
Am venit la Istanbul, unde este un sistem medical excepțional, iar medicii de aici mi-au desfundat toate arterele, toate venele. Din nefericire voi pierde un deget de la picior. Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătesc ca urmare a condițiilor de viață pe care le-am avut. Nu este nimic grav, nu sunt pe moarte. Sper să o mai duc 20-30 de ani”, a povestit acesta pe rețeaua de socializare Facebook .
Cum o mai duce Ioana Maria Vlas, „mama FNI”
Ioana Maria Vlas (76 de ani), cunoscută drept "mama FNI" locuiește într-un sat din apropierea Sibiului. Are o pensie destul de mică, iar o bună parte din bani îi cheltuie pe medicamente. Se pare că suferă de diabet, potrivit impact.ro.
Ioana Maria Vlas a fost președinte al SOV Invest, firma de investiții care a administrat Fondul National de Investiții. Ea preluase toată afacerea de la Sorin Ovidiu Vîntu. În 1999 instituția a falimentat iar Ioana Maria Vlas a fugit din țară.
A fost dată în urmărire dar s-a predat singură abia pe 27 martie 2003, după ce și-a asumat vina. Pe 13 octombrie 2005 a fost condamnată la 20 de ani de închisoare în cazul FNI, dar a fost eliberată în aprilie 2008. Pe data de 4 iunie 2009, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de închisoare în dosarul FNI sentința fiind definitivă.
Pe 20 octombrie 2010 Vlas a fost pusă în libertate, printr-o hotărâre definitivă a tribunalului Prahova.
Nicolae Popa, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul FNI
Nicolae Popa, condamnat în dosarul prăbușirii FNI la 10 ani și patru luni de închisoare, în iunie 2014, a fost eliberat la sfârșitul lunii august 2017 prin decizia Judecătoriei Găești.
El a fost condamnat inițial în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbușirea Fondului Național de Investiții. Ulterior, prin decizie definitivă, a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu la 10 ani și patru luni de detenție.
Marele jaf FNI la care a contribuit și Nicolae Popa: Statul trebuie să mai plătească 341 de milioane de lei către 155.000 de păgubiți
La puțin timp după prăbușirea FNI, în anul 2000, Nicolae Popa a plecat din țară. Doi ani mai tărziu, pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare. A fost arestat abia pe 2 decembrie 2009, în Indonezia, fiind adus în țară în 22 aprilie 2011.