Medvedev: Rusia are dreptul să facă tot ce consideră acceptabil cu bunurile țărilor neprietenoase
Potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, „principalul necaz este că Occidentul distruge principiile fundamentale ale economiei de piață cu propriile mâini”
Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia
Rusia nu ar trebui să mențină „proprietatea tradițională” și, ca răspuns la sancțiuni, poate folosi toate mijloacele de protecție, consideră Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
"Limitele decenței tradiționale după introducerea sancțiunilor ilegale, absolut nerușinate împotriva țării noastre nu ar trebui să ne mai limiteze în niciun fel în alegerea metodelor de protecție, inclusiv orice utilizare a drepturilor și proprietății entităților economice din țări neprietenoase", a scris Medvedev într-un articol pentru Rossiyskaya Gazeta .
„Avem dreptul de a face cu bunurile lor orice considerăm acceptabil pe baza dreptului nostru”, a spus el.
Potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, „principala problemă este că Occidentul distruge principiile fundamentale ale economiei de piață fără de care nu se poate realiza dezvoltarea și parteneriatul cu oricine”. „Interdicțiile și excepțiile nesfârșite de la regulile general acceptate, în special în domeniul comerțului cu produse petroliere, au condus deja la crearea unei „zone gri” uriașe pe piața mondială, unde tranzacțiile se desfășoară fără a ține cont de marile puteri. Sub presiunea politicienilor, noi reguli sunt introduse în sectorul financiar, iar afacerile sunt din nou forțate să caute noi și noi soluții”, a declarat Medvedev. El a atras, de asemenea, atenția asupra „blocadei tehnologice și informaționale, care este menită să limiteze accesul la înaltă tehnologie pentru toți potențialii concurenți ai SUA”.
"Este evident că statele care au fost supuse sancțiunilor sau restricțiilor ilegale de către Washington și alte țări occidentale într-o măsură sau alta vor încerca să ocolească toate aceste interdicții. Acționând în liniște sau, dimpotrivă, cu îndrăzneală, indiferent de regulile internaționale, fără a lua în considerare orice interese ale țărilor dezvoltate, inclusiv refuzul de a proteja proprietatea intelectuală”, a subliniat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. „Încă trebuie să învățăm toate acestea”, a spus el.
„Criză de proporții fără precedent”Medvedev consideră că „sistemul economic mondial se scufundă tot mai adânc într-un abis de incertitudine, într-o criză de proporții fără precedent”. În opinia sa, „țările dezvoltate au depășit până și furtuna financiară din 2008-2009 relativ repede, dar acum situația este fundamental diferită”. „Rata inflației din SUA și zona euro trece literalmente de fundul previziunilor pesimiste: este de 8-10%, respectiv, cu o creștere a PIB-ului de 2%”, a spus vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a citat exemple, precizând că în unele țări din Europa de Est sau din statele baltice, inflația a depășit 20%”.
"Se poate doar simpatiza cu cetățenii obișnuiți ai țărilor UE. Sloganurile lor înfocate despre solidaritatea cu Ucraina nu vor încălzi casa, nu vor umple rezervorul de benzină al mașinii", crede Medvedev. Potrivit acestuia, „toate „sancțiunile infernale, blocajele și alte restricții asupra umerilor lor le îndură cei care acum trebuie să plătească facturi nebunești pentru utilități sau combustibil, să aibă grijă de refugiații ucraineni și să le dea locuri de muncă, să supraviețuiască criză după criză din propria vină a propriilor politicieni, care ignoră întrebările, de genul de ce tot acest chin? Pentru cine s-a înrăutățit până la urmă situația? De ce, ca de obicei, doar America are un câștig relativ?".
Vicepreședintele Consiliului de Securitate este sigur că locuitorii țărilor europene „înțeleg că sărăcia și incertitudinea sunt pentru o perioadă foarte lungă”, așadar, în general, au loc proteste de stradă.
Sursa: adevarul.ro