Meditația și terapia cognitivă sunt recomandate împotriva durerilor de spate (studiu)
Meditația și terapia cognitiv comportamentală calmează durerile de spate cronice, principala cauza de invaliditate în SUA, sugerează un studiu clinic finanțat de US National Institutes of Health (NIH), publicat marți în Journal of American Medical Association (JAMA), citat de agenția France Presse.
O echipă de cercetare condusă de dr. Daniel Cherkin din cadrul Group Health Research Institute din Seattle a efectuat un studiu pe 342 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, care sufereau de dureri în partea inferioară a spatelui, în medie de mai mult de șapte ani.
O treime din acest grup de studiu, selectată la întâmplare, a fost tratată cu ajutorul meditației printr-o metodă numită "reducerea stresului pe baza conștiinței" (Mindfulness-Based Stress Reduction), precum și prin yoga.
O altă treime a urmat o terapie cognitiv comportamentală care a vizat să înlocuiască gândurile negative, precum și comportamentele de inadaptare cu gânduri pozitive și atitudini aflate în mai multă consonanță cu realitatea. Iar ultima treime din acest grup a fost tratată cu analgezice.
Aceste terapii au fost urmate timp de opt săptămâni, câte două ore pe săptămână.
După 26 de săptămâni, 61 la sută dintre persoanele tratate cu ajutorul meditației și 58 la sută dintre cei care au urmat o terapie psiho-corporală au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării lor clinice, față de numai 44 la sută la cei tratați cu analgezice.
Îmbunătățirea a fost, de asemenea, semnificativă în ceea ce privește reducerea durerii, cu 44 la sută și, respectiv 45 la sută la pacienții din grupurile de meditație și de terapie psiho-corporală, față de 27 la sută la pacienții tratați cu analgezice.
Efectul a persistat, cu puține modificări, pe parcursul unui întreg an în ceea ce privește primele două grupuri studiate.
"Aceste rezultate sugerează că terapia cognitiv-comportamentală și meditația pot fi opțiuni de tratament eficiente pentru persoanele care suferă de dureri de spate cronice", au concluzionat cercetătorii.
Pentru dr.Cherkin "aceste rezultate sunt importante, deoarece ele vin să consolideze dovezile în creștere că durerea și alte forme de suferință implică atât mentalul, cât și fizicul".
Într-un editorial publicat tot în JAMA, medicii Madhav Goyal și Jennifer Haythornthwaite de la Facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore (Maryland), notează că "pacienții care suferă de dureri cronice au nevoie de opțiuni pentru a-i ajuta să trăiască în fiecare zi cu mai puțină durere și invaliditate".
Problema este "asigurarea ca aceste terapii psiho-corporale și prin meditație, a căror eficacitate a fost demonstrată de această cercetare, să fie accesibile pacienților", consideră medicii. Ei au subliniat faptul că aceste terapii sunt scumpe și nu sunt susținute în cele mai multe cazuri de asigurările de sănătate.
AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)