Medicul Dan Grigorescu: Terapia cu plasmă să nu se adreseze doar personalităților ca Eram și Pimen
"Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie?", se întreabă Dan Grigorescu, șef de secție la Urgențe în Brașov.
Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, el însuși infectat cu coronavirus în această primăvară și vindecat între timp, îi cere public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să inițieze un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19, prin testarea gratuită pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici dezvoltați după ce s-au vindecat.
Pacienții care au dezvoltat anticorpi după vindecare pot dona plasmă ce poate fi folosită pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus care ajung în stare gravă.
"Eu asta aș face, domnule Ministru al Sănătății! Alexandre Eram este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2 despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună ('transfuzie cu plasmă' - vezi declarația soției lui, Andreea Esca). Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului...", îi transmite Dan Grigorescu ministrului Sănătății.
"Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie? Nu prea, din moment ce, pornind de la cele două exemple de mai sus, se califică pentru acest tratament măcar pacienții între 50-90 ani, fie ei sănătoși și cu viață sportivă, fie ducând în spate o căruță de boli cronice... Deci foarte mulți! Și atunci, de unde atâta plasmă?", adaugă Dan Grigorescu, citat de Hotnews.
El subliniază că "ar cam fi de unde, doar că nu s-a gândit încă nimeni la asta. Eu rumeg la această idee de dinainte de "momentul Eram-Esca", însă abia acum consider că ar exista receptivitate la ea, odată ce s-a pornit acest val de emoție publică."