Medicul Alina Ion continuă ofensiva: „Dacă statul și managerii instituțiilor sale renunță la lene și la șpăgi, în maximum 2 ani, putem avea spitale renovate, decente”
Alina Ion, managerul unui spital privat, Sfântu Sava, din Ilfov, a lansat un nou atac dur la sistemul de stat: „Dacă statul și managerii instituțiilor sale renunță la lene și la șpăgi, în maximum 2 ani, putem avea spitale renovate, decente”, a scris ea pe Facebook.
Spitalul privat Sfântul Sava de recuperare medicală, pe care l-a fondat și îl conduce Alina Ion, a fost ridicat de la zero, fără nicio contribuție publică și este în concordanță cu toate standardele europene în materie, fiind unul dintre cele mai moderne spitale private românești.
„Statul trebuie să înceapă urgent renovarea spitalelor, cu refacerea instalațiilor vechi
Până când România va reuși să obțină banii din PNRR pentru construirea noilor spitale regionale, statul trebuie să înceapă de urgență renovarea spitalelor existente, cu refacerea instalațiilor vechi.
Este inadmisibil să ia foc spitalele, iar statul să rămână impasibil, dând vina, apoi, pe ”acarul Păun”.
Renovarea spitalelor trebuie să includă igienizare fundamentală și refacerea instalațiilor vechi electrice și sanitare, care nu au fost adaptate la consumul actual, ci la stadiul de dezvoltare de acum 100 sau 50 – 70 de ani.
Sunt câțiva pași simpli de urmat pentru renovarea spitalelor vechi:
1. Spitalele modulare să intre în renovare și reabilitare pe pavilioane, treptat, cu termene precise de execuție a lucrărilor, în conformitate cu standardele în materie. Nu putem aștepta ca renovarea unui pavilion spitalicesc să dureze cât construcția unui pod peste Dunăre: repede și eficient
2. Spitalele monobloc să fie comasate, câte 2-3, pe specialități și pe o perioadă determinată, spre exemplu, de 6 luni, astfel încât să nu fie trei spitale ocupate pe jumătate, ci unul dintre ele să poată fi eliberat complet și supus modernizării.
3. Contractarea specialiștilor în accesare și implemetarea fondurilor europene, întrucât este evident că angajații existenți nu se pricep la mai mult de a atrage fonduri pentru locuri de joacă. Polonia este un exemplu de succes în modernizarea țării cu fonduri europene, având o rată de absorbție de 80%.
Dacă statul și managerii instituțiilor sale renunță la lene și la șpăgi, în maximum 2 ani, putem avea spitale renovate, decente. Este nevoie de implicare, inclusiv din partea medicilor, care trebuie să admită că după acest efort de scurtă durată, vor putea să-și exercite profesia în condiții moderne, de siguranță, atât pentru ei, cât și pentru pacienți.
Dacă ne vom complăcea doar în a ne plânge, nu vom ajunge nicăieri. Evident, decizia aparține statului”, a scris ea.