Medicii de familie cer demiterea responsabililor de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate
Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, organizații reprezentative ale medicilor de familie din România, solicită demiterea responsabililor de problemele apărute la sistemul informatic al cardului de sănătate și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea acestuia la parametri optimi.
"SNMF și FNPMF, în numele celor pe care îi reprezintă, acuză CNAS de lipsă totală de transparență și iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din România, dar și a modului greoi în care se desfășoară prescripția medicamentelor în România. (...) Umilințele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopți pentru a nu risca imputări și a încerca validarea muncii noastre de peste zi. Solicităm tratarea cauzei și nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat sistemul informatic, pedepsirea vinovaților și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi", se arată într-un comunicat al celor două organizații.
Președintele SNMF, Rodica Tănăsescu, a susținut, joi, într-o conferință de presă, că CNAS este în afara legii.
"Considerăm că este un atac la adresa sănătății pacienților și a demnității profesionale a medicului. Aceste lucruri trebuie să înceteze. La ora actuală, CNAS este în afara legii, au trecut mai mult de trei zile lucrătoare în care sistemele nu au mers, dar nici măcar zece minute de nefuncționare nu sunt justificabile. Este nevoie de alternative valabile din punct de vedere legal și de asumare de responsabilități. La CNAS trebuie să funcționeze softurile informatice așa cum trebuie, iar cei responsabili trebuie să își asume această problemă sau să lase pe alții să o facă", a spus Tănăsescu.
În opinia sa, soluția este îmbunătățirea sistemelor informatice și introducerea unor variante de rezervă pentru perioadele în care acestea se pot defecta.
"Avocații noștri lucrează pentru a studia posibilitatea, care este extrem de probabilă, de a da în judecată CNAS pentru împiedicarea exercitării profesiei noastre și atacul la adresa sănătății oamenilor. (...) Ne-am săturat de povestea muncii offline. Când lucrezi offline îți asumi responsabilitatea de a plăti și de a fi vinovat pentru acele obligații contractuale pe care fără să vrei le încalci", a declarat Tănăsescu.
Și vicepreședintele FNPMF Marina Pîrcălabu a anunțat că Federația va da în judecată CNAS, pentru că medicii de familie sunt prejudiciați de posibilitatea de a-și face meseria.
"Întotdeauna când ceva nu funcționează cineva ar trebui să fie vinovat și dacă nu este în stare să facă să funcționeze, să plece, să lase pe altul să fie capabil", a declarat Pîrcălabu.
AGERPRES