Medicii de familie amenință că vor taxa pacienții, de la 1 octombrie: „Statul întârzie decontarea“

Medicii de familie amenință că vor taxa pacienții, de la 1 octombrie: „Statul întârzie decontarea“

Medicii de familie din țară sunt revoltați că nu au primit sumele aferente activității pe august și amenință că, începând cu 1 octombrie 2023, vor consulta pacienți contra–cost. „Niciodată nu au fost astfel de întârzieri”, susțin medici.

Cabinet medic de familie FOTO: Arhivă, Adevărul

Cabinet medic de familie FOTO: Arhivă, Adevărul

Situația a fost făcută public de preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie, dr. Dumitru Mărăşescu. Conform contractului-cadru încheiat cu Casa Națională de Asiguri de Sănătate, între 18 și 19 septembrie 2023, medicii de familie ar fi trebuit să primească sumele de bani aferente activității pe luna august, însă nici până astăzi nu au primit niciun leu.

„Trebuia să primim în conturile cabinetelor banii pe 18-19 septembrie 2023, așa cum scrie în contractul cadru, făcut de Casa Națională de Asigurări și aprobat de Guvernul României. Nici până în ziua de astăzi nu a fost niciun leu virat în conturi. Noi, medicii de familie, avem foarte multe dări către stat, care orice mic <patron>. Avem de plătit asistenta, femeia de serviciu, softurile la cabinet, utilități, avem de plătit acele OP-uri, dări la stat, impozite pentru șomaj, ca orice micro întreprindere. Toate acestea se plătesc lunar”, susține dr. Dumitru Mărășescu.

Potrivit acestuia, vina pentru întârziere o are Ministerul de Finanțe, care nu a virat sumele de bani către Casele Județene de Asigurări de Sănătate.

„Nu Casa Județeană de Asigurări Galați, Olt sau Dolj are vreo vină. Eu am fost sunat de la Casă și mi s-a spus că de vină este Ministerul Finanțelor, care nu a virat banii. Pe noi nu ne interesează cine este de vină! Noi suntem hotărâți ca din data de 1 octombrie 2023, să luăm măsuri. Nu vom pune parafele jos, vom merge la cabinete, dar vom consulta pacienții contra-cost. Cine vrea, cine dorește. Cine nu vrea - să meargă la Urgențe, la minister, la Casa de Asigurări, unde vor dumnealor. Nu se poate în halul acesta!”, a spus președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați.

Dr. Dumitru Mărășescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie FOTO: Arhivă

Dr. Dumitru Mărășescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie FOTO: Arhivă

Medicul spune că niciodată nu au fost astfel de întârzieri cu sumele primite pentru activitatea pe care o desfășoară la cabinet.

„Niciodată nu au fost astfel de întârzieri. Eu de 19 ani sunt în acest sistem. Au mai fost întârzieri de o zi, două, trei... Au mai fost situații când nu s-au virat toți banii. De exemplu, se virau undeva 80-85% și apoi până la sfârșitul lunii intra toată suma. Am trimis solicitări scrise și notificări Ministerului printr-o casă de avocatură cu care noi, medicii, lucrăm. Dar cred că se uită pe ele cum mă uit eu pe Biblie. Noi am rămas în urmă cu dările la stat, exact dările lor… Ei țipă că nu au bani, noi vom intra în penalități din cauza aceasta. Sunt colegi care au rate la bănci, au diverse probleme, unii plângeau că îi bagă în acel sistem de rău-platnici”, a precizat dr. Mărășescu.

În România sunt 11.000 de medici de familie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii