Medici: „Hidratarea se face cu apă”. Sucul de fructe - un răsfăț dulce, maxim o dată pe săptămână

Medici: „Hidratarea se face cu apă”. Sucul de fructe - un răsfăț dulce, maxim o dată pe săptămână

Sucul de fructe 100% natural a fost asociat cu creșterea în greutate, dar și cu boli grave precum diabetul sau cancerul, dacă este consumat în fiecare zi. Medicii nutriționiști recomandă consumul moderat de suc de fructe și spun că acesta nu trebuie să înlocuiască apa.

Sucul de fructe nu trebuie să înlocuiască apa - Foto Shutterstock

Sucul de fructe nu trebuie să înlocuiască apa - Foto Shutterstock

Considerat o alternativă mai sănătoasă, în locul altor tipuri de băuturi răcoritoare, sucul de fructe 100% nu ar trebui să înlocuiască apa. Ba din contră, acesta ar trebui consumat în cantități limitate.

O nouă cercetare, realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Toronto, publicată în JAMA Pediatrics, și care a avut în vedere 42 de studii anterioare , 17 la copii și 25 în rândul adulților, arată că fiecare porție suplimentară pe zi de suc de fructe 100% a fost asociată la copii cu o modificare cu 0,03 mai mare a indicelui de masă corporală (IMC). Impactul asupra adulților este de de 0,02 în IMC, potrivit CNN. Chiar dacă schimbările par minuscule, autorii cercetării spun că „impactul poate fi enorm”.

Mai mult decât atât, un alt studiu din 2019 al Universității Harvard a constatat că trei pahare și jumătate de suc de portocale consumate în plus pe săptămână pot crește riscul de diabet cu 15%, potrivit Daily Mail. În plus, cercetătorii au descoperit că fiecare porție de aproximativ 90 ml de suc de fructe pur a crescut șansele de a dezvolta cancer cu 12%.

O problemă fundamentală a sucului este cantitatea; consumul de fructe în acest mod face ca supradozajul să fie atât de ușor de realizat. De exemplu, cât de des mâncăm trei portocale deodată? Cu toate acestea, un pahar cu suc de portocale reprezintă aproximativ trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două, iar noi ne putem întoarce și să mai luăm încă unul, ceea ce va adăuga multe calorii și va duce la o creștere a glicemiei”, a transmis coautorul și principalul cercetător în domeniul nutriției, dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston, conform CNN.

O cantitate mare de zahăr poate duce la rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet, boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice, avertizează specialiștii.

Hidratarea se face cu apă

Sucul de fructe ar trebui eliminat din alimentația bebelușilor mai mici de un an. Copiii cu vârste între 1 an și 3 ani pot bea în jur de 110 ml, iar cei de 4 și 6 ani nu mai mult de 170 ml pe zi, potrivit specialiștilor americani.

Sucul nu ar trebui să fie considerat o modalitate sănătoasă de a stinge setea, de a ne hidrata.

Hidratarea se face cu apă plată , apă minerală sau ceaiuri neîndulcite. Aportul de lichide se referă și la ceea ce luăm din alte alimente sau băuturi, cafea, lapte sau altele”, explică și dr. Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Și dr. Gabriela Profir, medic specialist medicină internă și specialist nutriționist expert în programe de slăbit, spune că sucul este „un răsfăț”.

Consider că putem bea o cană cu suc de mere sau un fresh de portocale ca pe un răsfăț dulce, maxim o dată pe săptămână și având grijă ca ulterior să vină o masă cu conținut crescut proteic (carne de la păsări crescute la sol, pește, ouă bio, lactate integrale, leguminoase, nuci, semințe) și multe legume proaspete”, arată medicul Gabriela Profir.

Moderația este cheia

Dr. Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru „Adevărul“ că „Orice aliment poate fi încadrat ca sănătos sau nesănătos în funcție de cantitatea pe care o consumăm. Una este să beau câte o jumătate de litru în fiecare zi, alta este să beau un pahar la trei, patru zile. Este vorba de numărul de calorii pe care ni-l aduce acel suc și de faptul că nu putem să-i atribuim niște beneficii extraordinare unui singur aliment”.

Medicul ne recomandă să consumăm fructele întregi întotdeauna.

Varianta cea mai bună este să consumăm fructul ca atare. De exemplu, 100 ml de suc de portocale proaspăt se obțin din două portocale, dacă am pune copilul să mănânce cele două portocale nu ar putea, însă sucul obținut în acest mod are caloriile din cele două fructe. Cel mai bine este să mănânce fructul întreg. Porția pentru un copil este un pahar de suc de tip fresh de 100-150 ml, un pahar destul de mic. Dacă vorbim de un copil de 2 ani, porția e mai mică, în jur de 50 de ml sau mai puțin, în timp ce un adolescent poate bea 150-200 de ml. În funcție de vârstă stabilim cantitatea”, spune dr. Mihaela Posea.

La rândul ei, dr. Gabriela Profir ne sfătuiește să „mâncăm fructele și legumele în starea lor crudă sau gătită, dar fără a le depriva de conținutul de fibre, lucru care se întâmplă întotdeauna atunci când le consumăm sub formă de sucuri”.

Din fructe organismul extrage vitamine, minerale și fibre, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă să consumăm minimum 400 de grame de fructe și legume pe zi pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme de sănătate.

Consumul de fructe și legume, fără a le face suc, duce la un tranzit intestinal eficient, modulează senzația de foame oferind sațietate prin stimularea baroreceptorilor de la nivel gastric care transmit către creier: este în regulă, am primit mâncare și, astfel, reușim, ca pe lângă sursele de carbohidrați integrali și proteine de la mesele respective, adăugând legume, să modificăm în timp insulino-rezistența, să scădem riscul cardiovascular și să beneficiem de efectele antiageing ale fructelor și legumelor proaspete”, a explicat specialistul în nutriție, dr. Gabriela Profir.

Mai exact, dacă mănânci un măr întreg, nu crește nivelul de zahăr din sânge, pentru că fructoza este eliberată încet, însă sucul de mere inundă sângele cu fructoză. Cu toate că, dr. Adrian Copcea, medic primar diabet nutriţie şi boli metabolice, subliniază că fructoza din fructe, prezentă în mod natural, nu este cea care pune probleme, nici măcar cea din sucuri, ci „toate aceste neajunsuri ale fructozei sunt de la…sucurile cu zahăr”, conform unui articol al medicului din Cluj.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!