Medic: Evitați să stați pe o plajă aglomerată, mai ales dacă bate și vântul!

Medic: Evitați să stați pe o plajă aglomerată, mai ales dacă bate și vântul!

Aglomerațiile pe plajă, așa cum au fost surprinse sâmbătă în imagini la Costinești, sunt de evitat mai ales când bate și vântul. De evitat sunt și piscinele, fiind preferabilă marea. Iar dacă aveți vacanță all-inclusive, trebuie să fiți atenți la spațiile comune și să căutați să stați cât mai mult pe terasă, în aer liber, la distanță de ceilalți. Sunt câteva din sfaturile pe care care le are pentru turiști Ana Maria Apostol, medic ORL.

„Combinația colectivitate mare și vânt poate fi una periculoasă în vremuri de pandemie, pentru că rafalele poartă aerosolii plini cu viruși mult mai departe. Tocmai de aceea este foarte, foarte important să păstrăm distanța”, a explicat la  Digi24 Ana Maria Apostol. Or, din imaginile surprinse sâmbătă pe plajă la Costinești se vede cum oamenii stau foarte aproape unul de celălalt, fără să păstreze nici măcar o distanță de un metru. „Noi, doctorii, recomandăm distanța socială cu scopul de a preveni infectarea celorlalți din jur. Deci, chiar dacă suntem la mare și este vară, dar dacă este vânt, putem să răcim foarte ușor, putem să tușim în fața celor din jur și prin tuse, aerosolii încărcați viral se pot elimina și la ceilalți din jur. Deci, chiar dacă noi suntem afară, nu stăm în încăperi închise, putem să eliminăm acești aerosoli încărcați viral. Aglomerația pe care o văd în Costinești nu mi se pare deloc favorabilă situației grave în care ne aflăm”, a comentat medicul Ana Maria Apostol.

Ea recunoaște că este foarte important să ieșim din casă și să ne relaxăm, dar o putem face la modul precaut. „Avem nevoie de această relaxare, să ieșim din casele în care am fost izolați, corpul nostru trebuie să vadă soarele, cu ajutorul căruia facem vitamina D de care avem nevoie, dar acest soare trebuie să avem grijă cum îl vedem: putem să ne ducem să ne relaxăm, putem să ne ducem la mare, dar hai să mergem în niște locuri mai restrânse, la cazări cu spații mai închise și unde se adună mai puțini oameni”, este îndemnul doctoriței. „Să încercăm să evităm spațiile foarte aglomerate, cu foarte mulți oameni. Cu câți sunt mai mulți oameni, cu atât sunt șanse mai mari să ne infectăm”,  a explicat ea.

Piscina închisă, cea mai periculoasă
Pe de altă parte, cea mai periculoasă este piscina închisă, unde e spațiu închis și aerosolii rămân în interior. Însă depinde ce fel de piscină este. Dacă este piscina unei săli de sport, atunci la acea piscină vin foarte puțini oameni, să zicem cinci și este mai sigur, pe când piscina deschisă poate să adune mult mai mulți oameni în interior și iarăși contactul dintre aceștia este foarte apropiat, chiar dacă ea se află afară, a arătat doctorița.

 „Trebuie să înțelegeți că aerosolii tot se elimină, chiar dacă suntem afară, și trebuie să avem această distanță socială între noi”, spune medicul. „Deci ambele piscine, și cea închisă, și cea deschisă sunt destul de compromițătoare pentru noi: ne putem infecta în ele. Cea mai sigură este marea, într-adevăr, pentru că este largă și putem să ne distanțăm, dar trebuie să fim conștienți că trebuie să existe această distanță între noi. Deci, aș recomanda marea”, a punctat ea.

Varianta all-inclusive pentru o vacanță nu este foarte sigură, dacă proprietarul nu asigură un număr anume de oameni care să intre în restaurant. Dacă all-inclusive are doar terasă și nu are restaurant închis și pe terasă mesele sunt distanțate, atunci este mai sigur. Dar dacă la all-inclusive este îngrămădeală, sunt multe persoane care se adună una lângă alta, atunci nu ar fi sigur acest all-inclusive. Trebuie să stați la terasă, este sfatul Anei Maria Apostol, medic ORL.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”