Medic, despre drogul numit 'zombi':Denumirea, după efectele pe care le dă această nouă substanţă de tip etnobotanic
Drogurile de tip "zombi" sunt substanţe etnobotanice chimice produse în laborator, iar consumatorii pot avea stări de somnolenţă şi mişcări necontrolate, a declarat miercuri Bogdan Gheorghe, medic în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
"Drogul numit 'zombi' poartă această denumire după efectele pe care le dă această nouă substanţă de tip etnobotanic, identificată la nivel european şi internaţional, iar efectele produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombi. Efectele sunt de stare de somnolenţă cu mişcări necontrolate, ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare a acestor substanţe etnobotanice chimice. Sunt substanţe chimice produse în laborator şi, ca urmare a faptului că multe dintre aceste substanţe au fost supuse controlului, dealerii le schimbă structura lor chimică, astfel încât să apară o substanţă nouă, care să imite efectele drogurilor tradiţionale, dar să nu mai fie supusă controlului", a explicat medicul, la relansarea unor proiecte de prevenire a consumului de droguri în şcoli şi grădiniţe.
Cu această ocazie, ANA a oferit o imagine de ansamblu asupra măsurilor de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, prin prezentarea proiectelor naţionale aflate în implementare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
Astfel, în acest an, ANA, în parteneriat cu structurile teritoriale ale Ministerului Educaţiei Naţionale, va dezvolta proiectele tradiţionale "Mesajul meu Antidrog" - pentru elevii de gimnaziu şi liceu, "Necenzurat" - pentru elevii de 12-14 ani, "Fred Goes Net - Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară" - pentru elevii de 14-19 ani.
De asemenea, specialiştii ANA vor continua derularea celor două proiecte care au înregistrat un mare succes în rândul copiilor în anul 2018, şi anume proiectul ''ABC-ul emoţiilor" - pentru elevii din clasele I şi a II-a şi proiectul ''Cum să creştem sănătoşi" - pentru preşcolari şi pentru elevii de clasa I.
Tot în acest an, Agenţia Antidrog va dezvolta, la nivel naţional, proiectul de prevenire în familie a consumului de droguri ''Eu şi copilul meu", prin intermediul căruia îşi propune să consolideze legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil), precum şi pe cele dintre aceştia şi şcoală.
Totodată, în activităţile pe care ANA le propune pe parcursul anului 2019 sunt prevăzute module de formare destinate părinţilor şi cadrelor didactice, care au ca obiective dezvoltarea reţelei de specialişti, formarea de abilităţi privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor, exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri şi substanţe noi psihoactive. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Peneş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)