McNally: Prezența militară britanică în România, un mesaj pentru oricine acționează împotriva intereselor NATO
Atașatul militar al Marii Britanii în România, comandorul Neville McNally, a declarat miercuri, la Constanța, că prezența militarilor britanici în România în cadrul exercițiilor NATO din această perioadă constituie un mesaj important pentru Federația Rusă și oricine acționează împotriva intereselor Alianței.
McNally a răspuns astfel unei întrebări referitoare la mesajul adresat Rusiei prin prezența în apele Mării Negre a HMS Daring, una dintre cele mai mari nave distrugătoare din lume de tipul 45.
'Totul este la vedere și este o continuare a ceea ce NATO a făcut dintotdeauna. Vom opera în apele internaționale, făcând ceea ce este legitim din punct de vedere internațional (...) NATO continuă să facă ceea ce a făcut dintotdeauna în domeniul maritim, aceea de a demonstra deschiderea și legitimitatea navigării în apele internaționale, ceea ce include și Marea Neagră. Prezența HMS Daring în Constanța este parte a aceste demonstrații, este o foarte importantă oportunitate pentru Marina Regală de a continua și menține relația cu Forțele Navale Române și pentru a întări capacitățile esențiale de interoperabilitate', a menționat atașatul militar al Marii Britanii în România.
Totodată, el a anunțat că în jur de 1.000 de militari britanici vor ajunge în România în perioada acestei veri pentru exercițiile NATO, iar în luna iulie Marea Britanie va conduce un grup maritim NATO care va desfășura o misiune în Marea Neagră. 'Toate acestea demonstrează angajamentul continuu al Marii Britanii în inițiativele NATO aflate în derulare în privința securității colective', a mai spus McNally.
Oficialul britanic a subliniat totodată și rolul celor patru avioane Typhoon care au ajuns zilele luna aceasta în România și vor fi antrenate în misiuni de poliție aeriană până la sfârșitul lunii august. "Prezența avioanelor Typhoon ale Royal Air Force (RAF) este parte a răspunsului NATO la tensiunile crescute de pe flancul estic al Europei, trimițând un foarte important mesaj despre rolul NATO de a proteja securitatea țărilor aliate, de a transmite un mesaj de reasigurare pentru oamenii și țările din Europa de Est", a arătat atașatul militar.
Totodată, McNally a relatat că a vizitat pentru prima dată România în anul 2000, când servea la bordul unei nave a Marinei Marii Britanii. 'A fost prima vizită în Europa de Est. La acel moment, am putut vedea că țara dumneavoastră este în tranziție, la 10 ani de la sfârșitul comunismului. Spre deosebire, astăzi pot vedea o țară care s-a dezvoltat considerabil, o țară foarte dinamică, cu multe puncte de interes cultural, geografic, fie că vorbim de coasta Mării Negre sau de frumoșii munți Carpați, de unele orașe foarte atractive, cu patrimoniu arhitectural', a mai spus atașatul militar al Marii Britanii în România.
McNally a relatat jurnaliștilor și experiența personală avută zilele trecute când a urcat la bordul fregatei 'Regele Ferdinand'. 'Am avut recent oportunitatea de a merge la bordul Fregatei Regele Ferdinand. Pentru mine a fost un moment când am simțit o oarecare nostalgie, pentru că am servit în trecut pe o navă-soră, din aceeași clasă de nave. Și din unele puncte de vedere a fost ca și cum aș fi pășit din nou într-o casă cunoscută, din multe puncte de vedere am regăsit aceeași atmosferă, același mediu de pe nava pe care am cunoscut-o eu', a precizat atașatul militar al Marii Britanii în România.
Alături de ambasadorul Marii Britanii în România, McNally a participat miercuri, la Constanța, la un eveniment de prezentare a HMS Daring.
HMS Daring și fregata 'Regele Ferdinand' desfășoară în această perioadă exerciții pe mare de respingere a unui atac aerian, exerciții de comunicații tactice, precum și manevre de reaprovizionare. După încheierea secvențelor de instrucție, nava britanică a acostat la Terminalul Pasagere, pentru o escală de două zile în portul Constanța. Pe timpul acesteia, au loc vizite la nivel înalt, iar marinarii militari români și britanici desfășoară antrenamente comune pentru dezvoltarea procedurilor specifice de acțiune în misiunile de inspecție și control al navelor suspecte de trafic ilegal pe mare.
Nava, considerată lider al clasei de distrugătoare, are o lungime de 151 de metri, a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în anul 2009, poate atinge viteza maximă de 30 de noduri și este echipată cu trei sisteme de rachetă navă-aer, două lansatoare de rachete navă-navă, 13 sisteme de artilerie navală și lansatoare de torpile antisubmarin.
Patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au aterizat, luni, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Ministerul Apărării Naționale.
Detașamentul britanic format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) cu aeronave Typhoon va executa misiuni de poliție aeriană, în perioada 1 mai — 31 august, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române'. Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun au drept obiective dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice, conform sursei citate.
AGERPRES