Mazăre, nemulţumit de confortul din închisoare. El susţine că şpaga a fost, de fapt, o datorie plătită fără ştirea lui

Mazăre, nemulţumit de confortul din închisoare. El susţine că şpaga a fost, de fapt, o datorie plătită fără ştirea lui

La ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, primarul Radu Mazăre a declarat că este o victimă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi s-a plâns de condiţiile de detenţie.

„Ai loc între paturi un metru, ele fiind trei suprapuse unul peste altul, cu un WC unde nu ai cum să tragi apa. Ea curge printr-o ţeavă şi trebuie să porneşti ţeava aia, care curge jos. Iar ca să faci duş o porneşti pe aia, pe urmă pe aia de sus, iar dacă e prea fierbinte o reglezi de jos de la WC. Credeţi că este o plăcere?!“, a descris Radu Mazăre cum a trăit o noapte în arest. Cum explică însă acuzaţia de şpagă? „Elan este prietenul meu şi asta ştie toată lumea. Acum 10-12 ani eu am împrumutat un cetăţean grec, lucru care este trecut şi în declaraţia de avere, iar creanţa pe care o avea grecul către mine a fost preluată de către Elan, ei au avut afaceri în afara României. Elan mi-a returnat o parte din bani, chiar şi fără să mă anunţe“, susţine Mazăre.

Traseul banilor, plimbaţi prin două firme offshore

Procurorii DNA susţin că în urmă cu trei ani, omul de afaceri Avraham Morgenstern, reprezentantul firmei Shapir Structures SRL, a oferit primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Elan Schwartzenberg, 175.000 de euro.

Banii ar fi fost daţi pentru ca primarul Constanţei să faciliteze câştigarea de către firma Shapir Structures SRL a licitaţiei pentru construirea Campusului social Henri Coandă. Valoarea lucrării era de circa 41 de milioane de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Traseul mitei a fost următorul: firma offshore Larton Consultants Ltd (care este asociat unic la Shapir Structures SRL) a transferat în contul firmei Melici Management Inc. (controlată de Elan Schwartzenberg) aproximativ 283.000 de euro. Mai departe, din contul firmei lui Elan Schwartzenberg au fost transferate în conturile personale din Israel ale lui Radu Mazăre şi al fratelui acestuia, Alexandru Mazăre, senator PSD, 175.000 de euro.

Presiuni în Primărie să câştige cine trebuie

Coonform procurorilor, „aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri în cadrul Pri măriei pentru favorizarea firmei Shapir Structures SRL“. Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de Radu Mazăre în favoarea firmei Shapir Structures SRL au fost cele prin care a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA.

Presiunile asupra angajaţilor se observă şi din stenogramele interceptărilor telefonice efectuate de anchetatori:

Decebal Făgădău: Bună dimineaţa domn primar!

Radu Mazăre: Salut! Ăsta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?

Decebal Făgădău: Da!

Radu Mazăre: Da…Ă.. cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (Morgenstern Avraham, n.r.) aici…(Neinteligibil)

Decebal Făgădău: Nicoleta Constantin.

Radu Mazăre: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?

Decebal Făgădău: Bineînţeles!

Radu Mazăre: Domnu Avi…Îl ştii pe domnul Avi?

Decebal Făgădău: Bineînţeles!

Radu Mazăre: Face drumurile şi face blocurile… !

Decebal Făgădău: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..

Radu Mazăre: De ce este o problema asta? De ce…

Decebal Făgădău: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.

Radu Mazăre: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?

Decebal Făgădău: Păi..

Radu Mazăre: Sau este o problemă ?

Decebal Făgădău: Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham).

Radu Mazăre: Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!

Decebal Făgădău: Ştiu, ştiu…

Radu Mazăre: Da?

Decebal Făgădău: Şi pierde bani!

Radu Mazăre: Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…

Decebal Făgădău: (Neinteligibil) Vreau să vă zic..

Radu Mazăre: Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…

Decebal Făgădău: Corect!

Radu Mazăre: Nici.. (înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)

……

Radu Mazăre: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact…

Decebal Făgădău: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!

Radu Mazăre: -Da?

Decebal Făgădău: -Da, da! Bine…

Radu Mazăre: - Bine, deci vine mister Avi la tine, da?

Decebal Făgădău: - Da!

Radu Mazăre: - (n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!

Decebal Făgădău: - Bine. Să trăiţi ! O zi bună!”

Potrivit convorbirilor de pe 1 octombrie 2011, dintre Radu Mazăre şi Elan Schwartzenberg, rezultă că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se chiar Schwartzenberg:

Elan Schwartzenberg: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.

Radu Mazăre: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?

Elan Schwartzenberg: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga ...

……

Radu Mazăre: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…

Elan Schwartzenberg: A…am înţeles !

Radu Mazăre: Eu vorbesc de Israel.

Elan Schwartzenberg: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.

……

Radu Mazăre: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ?

Elan Schwartzenberg: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport…

Anchetatorii au precizat că această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.

Interdicţiile impuse de instanţă

Cât timp se află sub control judiciar, Radu Mazăre trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze deîndată instanţa şi organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, Mazăre are interdicţia de a părăsi România şi de a lua legătura cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar. În această perioadă el nu are voie să deţină arme.

Schimbarea la faţă a lui Mazăre

Pentru prima dată, Radu Mazăre nu s-a mai luat de procurori şi judecători şi nici nu mai căută persoanele vinovate de situaţia în care se află. Nu au trecut nici două zile şi cel care declara „Ruşine, Băsescu“ şi spunea că tot ce i se întâmplă sunt, de fapt, presiuni politice, joi dimineaţă el şi-a reconsiderat atitudinea. Îmbrăcat lejer, el a ieşit în faţa casei din staţiunea Mamaia şi a vorbit cu jurnaliştii. El s-a ferit să mai arate cu degetul vinovaţii. Mai mult decât atât, se fereşte să nu fie acuzat şi de presiuni împortiva Justiţiei. Deşi toată lumea se aştepta să se ducă în mijlocul celor de la Henri Coandă, acolo unde el a fost întotdeauna aplaudat, Mazăre a amânat vizita până după recurs: „N-am să merg nici la cartier, le mulţumesc încă o dată celor de acolo. E senzaţional gestul, mai ales că a fost făcut de nişte oameni cu o cultură şi cu un nivel de educaţie nu foarte ridicat“, a spus primarul. El crede că dacă va merge la Henri Coandă va fi acuzat că a făcut presiuni. „S-ar putea că dacă mă duc la cartier procuroarea să spună că am făcut presiuni cum a scris în referatul de reţinere a lui Nicuşor Constantinescu că vrea să desfiinţeze DNA şi ANI, motiv pentru care trebuie să fiu arestat. Le fac o vizită imediat după recurs“, a promis primarul. Întrebat despre conţinutul stenogramelor care au apărut în presă, în care apar conturile în care se vărsau banii de şpagă dar şi întâlnirile sale cu Elan Schwartzenberg în Israel, el a răspuns: „Am fost la măciuci“. (Mariana Iancu)

Cine este magistratul care l-a eliberat pe primarul constănţean

Magistratul Rodica Cosma, cea care a decis cercetarea primarului Radu Mazăre sub control judiciar, a făcut parte din Completul de cinci judecători al Curţii Supreme care a decis condamnarea lui Gigi Becali la doi ani de închisoarea cu executare în dosarul „Valiza“. De asemenea, magistratul a făcut parte din completul care a hotărât achitarea lui Tudor Chiuariu în dosarul „Poşta Română”. Totodată, magistratul a făcut parte şi din completul care a respins definitiv contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale faţă de Victor Ponta, acuzat de plagiat. (Mihaela Cojocariu)

Omisiunile din declaraţia de avere a edilului de la malul mării

În ultima sa declaraţie de avere, făcută la 11 iunie 2013, Radu Mazăre arată care sunt posesiunile sale. Curios, primarul deţine proprietăţi numai în afara Constanţei, ba chiar şi a ţării.

La bunuri imobile sunt trecute trei terenuri şi un apartament. Două terenuri sunt în Bucureşti, intravilane, fiind dobândite în 2009, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Radu Mazăre are o cotă-parte de 4% din terenurile care au suprafeţe de 24,16 mp şi 35,68 mp. Terenurile sunt deţinute în coproprietate cu 12 persoane.

Un al treilea teren este deţinut în concesiune din 2012, împreună cu fratele său Mihai Mazăre, fiind vorba despre cele 1,7 hectare din Madagascar. Tot în Bucureşti, Mazăre mai are un apartament de 184,43 mp, construit în regie proprie. Acesta este, de altfel, singurul bun imobil deţinut integral de Mazăre, după cum este specificat în declaraţia de avere.

Primarul mai are două ambarcaţiuni: o şalupă Bayliner şi o remorcă peridoc, cumpărate în 2001. Nu are bijuterii, tablouri sau alte obiecte de preţ.

Are un cont bancar la City Bank de 5.000 euro, deschis în 2013, menţionat ca fiind un card de debit cu cash colateral. Tot la City Bank, precum şi la Banca Transilvania, are card de credit fără cash colateral. La numerar, Radu Mazăre stă bine: 287.000 euro.

Plasamente, investiţii directe şi alte împrumuturi sunt următoarele: Sigma Trading SA - 15,33% acţiuni, reprezentând 13.800 lei; Ideea Contrast SRL - 33%, 10.620 lei; Comtext SA - 7,823%, 48.622 lei; Nisipuri SA - 1.626.310 lei (împrumut acordat în nume personal); Ioanis Poulos Skantzikas - 600.000 euro (împrumut acordat); Xenoti SRL - 25%, 2.500 lei; Conpress Group - 24%, 600 lei; Royal Distribution Services SRL - 3%, 18.000 lei; Xenoti SRL - 16.499 lei, 47.695 lei şi 42.060 USD (trei împrumuturi acordate în nume personal).

Indemnizaţia de primar este 33.909 lei (venit anual încasat). Alte 60.000 euro mai sunt trecute la venituri din investiţii, obţinute prin vânzarea unor acţiuni la Enterprises Inc. of Monrovia Grecia.

Ce se observă: datoria de 600.000 euro pe care grecul Ioanis Poulos Skantzikas o are către Mazăre figurează în continuare în declaraţie, chiar dacă la ieşirea din arest, primarul a declarat că datoria a fost stinsă de bunul său prieten Elan Schwantzenberg, fără ca acesta să-l fi anunţat. ;

Israelianul a „uitat“ de un contract de 340 de milioane lei

Drumul Naţional 18, care leagă două zone turistice importante din judeţele Suceava şi Maramureş, se încadrează cu brio pe lista celor mai proaste şosele din ţară. În 2011, Shapir Structures 1991 Ltd, aceeaşi companie implicată acum în scandalul cu Radu Mazăre, cea care a ridicat cartierul social din Constanţa, a obţinut de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) un contract de 340 de milioane de lei pentru modernizarea DN 18.

Distanţa care trebuia reabilitată de firma israelianului Avraham Morgenstern, 88,46 kilometri, era între localităţile Iacobeni (Suceava) şi Moişa (Maramureş). Lucrările urmau să înceapă la 1 septembrie 2011, iar termenul de finalizare era 31 august 2013. Proiectul este finanţat din fonduri de la Guvern şi dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.

Drumul a fost transferat în administrarea firmei Shapir Structures încă din 2011, dar, până acum, compania israeliană nu a făcut decât lucrări pentru organizarea de şantier. Conform informaţiilor CNADNR, în septembrie 2013, după depăşirea termenului din contract, stadiul de execuţie a lucrărilor era de 13,23%. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, spune, însă, că abia dacă s-a executat 5% din proiect.

Dacă în octombrie 2013 spunea că va solicita CNADNR rezilierea contractului cu Shapir Structures, Cătălin Nechifor, totodată şi şeful PSD Suceava, susţine, acum, că aceasta era doar o variantă pentru rezolvarea situaţiei: „Nu am cerut rezilierea contractului, pentru că nu este de compenţa mea. Am purtat discuţii la CNADNR şi am fost informat că lucrările ar putea fi finanţate printr-un memorandum, cu decontarea ulterioară către compania constructoare”.

CNADNR a atribuit firmei Shapir Structures 1991 Ltd şi alte două contracte, în afara celui de la Suceava, ambele semnate în 2011. Este vorba despre centura Alexandriei şi reabilitarea drumului Alexandria - Craiova. Valoarea lucrărilor la şoseaua de centură este de 52,8 milioane de lei, fără TVA, iar pentru reabilitarea unui tronson al DN6, Alexandria-Craiova (42 de kilometri), investiţia e de 140,6 milioane lei. Ambele contracte sunt cu finanţare majoritar europeană.

Mazăre vrea control politic pentru procurori. PSD spune pas

La scurt timp după ce a ieşit din arest Radu Mazăre a pus tunurile pe justiţie. Primarul Constanţei a cerut ca procurorii să dea raportul, o dată la doi ani, şi va propune în PSD să se intervină politic.

„Este inadmisibil ca un procuror să dispună şi să ceară arestarea şi trei instanţe diferite să infirme cererea procurorului. Cred că va trebui să discut la nivelul partidului, nu ca să intervenim pe fondul procesului, dar eu cred că procurorilor ar trebui ca la doi ani de zile să le fie evaluată activitatea: câte soluţii de arestări ai avut? 100. Şi câte ţi s-au dat înapoi? 30. Ia treci în avocatură!“, a spus Radu Mazăre după ce a simţit aerul libertăţii.

Liderii PSD îi înţeleg supărarea, dar refuză categoric o implicare a politicului în activitatea procurorilor. Cel puţin la nivel declarativ. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a evitat discret un răspuns concret şi i-a găsit scuze lui Mazăre.

„Aşa cum l-aţi văzut dumneavostră pe Radu Mazăre aseară, l-am văzut şi eu. A ieşit de acolo după ce procurorul i-a pus cătuşe. Nu am văzut niciun procuror să tremure după ce a ieşit Radu Mazăre de acolo“, a adăugat Dragnea.

„Habar nu are ce vorbeşte“

Florin Iordache, PSD-ist cu vechime, a pus declaraţiile lui Mazăre pe seama emoţiilor. „Era o anumită presiune pe domnul Mazăre, vă daţi seama. A fost o declaraţie emoţională, după o noapte de arest. A fost tracasat zilele astea.Procurorii trebuie să răspundă în faţa CSM, în niciun caz în faţa politicului. Cred în buna-credinţă a procurorilor şi a judecătrilor“, a spus Iordache.

Pentru Ioan Adam, deputat PSD în comisia juridică, lucrurile sunt clare: Mazăre nu cunoaşte legea. „Radu Mazăre nu ştie care e jurisprudenţa, habar nu are despre ce vorbeşte. Staţi liniştit, nu va veni la partid să ceară acest lucru. Îl vor lămuri avocaţii până atunci. Fiţi 100% convins“, a îndemnat Adam.

Senatorul PSD Petru Filip respinge categoric o implicare a politicului în justiţie. „Partidul nu ar trebui să aibă vreo legătură cu modul în care funcţionează Ministerul Public. Discutăm, totuşi, de separaţia puterilor în stat, iar aceste lucruri nu sunt compatibile. Sigur, în rest, fiecare e liber să emită opinii, păreri, trăim într-un stat liber“, a spus Filip, zâmbind.

„Numai CSM poate vorbi“

Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, condamnă declaraţia lui Mazăre şi spune răspicat că singurul organism care poate supraveghea activitatea procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). „Este inadmisibil ce a spus domnul Mazăre. Singura instituţie care poate să-şi exprime un punct de vedere asupra activităţii procurorilor este CSM. Însă fără să le ştirbească independenţa, fără să-i controleze. CSM este singura instituţie care poate lua măsuri legale, dar numai în cazuri de abateri disciplinare Nicidecum pe criterii de cantitate.

În cazul lui Mazăre, nu este vorba despre abatere disciplinară. Procurorul trebuie să aplice orice măsură pe care o consideră necesară“, a spus Elenina Nicuţ, care sancţionează declaraţia lui Mazăre şi din perspectiva avocatului. „Domnul Mazăre a lovit şi în avocaţi. Dacă nu eşti bun procuror, ce te face să fii un bun avocat?“, a conchis Nicuţ.

Evaluarea procurorilor

Când a propus ca procurorii să fie evaluaţi o dată la doi ani, Radu Mazăre nu a ştiut că existe rapoarte de activitate anuale ale acestora. Fiecare instituţie, fie că vorbim de DNA sau de orice alt parchet, face un raport de activitate anual asupra activităţii procurorilor din instituţie, care este trimis mai departe la Ministerul Public şi la CSM, însă aceste rapoarte nu ţin cont de „arestări“, aşa cum cerea Radu Mazăre, ci de condamnări.

Altfel spus, nu contează dacă instanţa de judecată decide arestarea preventivă a inculpatului, importantă este sentinţa finală de condamnare.

În cazul în care un procuror tergiversează o anchetă sau în caz de abatere disciplinară, se poate sesiza CSM, iar inspecţia judiciară porneşte o anchetă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Primarul Radu Mazăre i-ar fi cerut viceprimarului din Constanţa să rezolve urgent problemele cu autorizaţii şi avize de construcţie pe care le întâmpina societatea „Shapir” - ce aparţine omului de afaceri israelian care i-ar fi dat 175.000 euro mită. Stenogramele de la dosar arată cum edilul ameninţă că în caz contrar se va ocupa personal „de toată direcţia de urbanism”.

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga.

Radu Mazăre a fost dus la Curtea Supremă unde magistraţii judecă cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, după ce procurorii au decis noaptea trecută să-l reţină pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro euro. În acest dosar mai este suspectat şi senatorul Alexandru Mazăre, iar omul de afaceri Elan Schwartzenberg este acuzat că a intermediat darea şi luarea de mită. Instanţa a rămas în pronunţare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”