Matei Vișniec, apel către liceeni: „Nu vă lăsați spălați pe creier de societatea de consum. Cel mai important va fi să deveniți voi înșivă”

Matei Vișniec, apel către liceeni: „Nu vă lăsați spălați pe creier de societatea de consum. Cel mai important va fi să deveniți voi înșivă”

Marți 23 octombrie, a început Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), unul dintre cele mai mari și apreciate festivaluri de profil din Europa, ce reunește numeroși scriitori de top, traducători, editori și critici literari de pe tot globul.

Bogdan O. Popescu și Matei Vișniec în dialog cu liceenii la Iași FOTO Denis Grigorescu

Bogdan O. Popescu și Matei Vișniec în dialog cu liceenii la Iași FOTO Denis Grigorescu

Timp de cinci zile, în cadrul FILIT au loc zeci de activități culturale în tot orașul Iași, dar și alte localități din județul Iași. Practic, în această perioadă, orașul are o efervescență culturală impresionantă, Iașiul devenind o capitală culturală a României, trăind și respirând literatură. Și, dincolo de lista de invitați celebri, în frunte cu scriitori de marcă precum Abdulrazak Gurnah – laureat al Premiului Nobel, Pascal Bruckner, Ilja Leonard Pfeijffer sau Colm Tóibín, este absolut remarcabil faptul că la FILIT sunt numeroși voluntari tineri, atașați de cultură, de literatură.

Unul dintre primele evenimente organizate la ediția din acest an a FILIT a fost la Colegiul Național Iași, unul dintre cele mai prestigioase din România, înființat în 1828. Sub egida ”Scriitori printre liceeni”, evenimentul a avut invitați doi scriitori de prim-rang. Este vorba de poetul și dramaturgul Matei Vișniec și de poetul Bogdan O. Popescu. Îmbucurător a fost interesul pentru această întâlnire specială, în sala de festivități a Colegiului Național Iași fiind sute de liceeni. Iar o parte dintre ei au pus numeroase întrebări pline de substanță celor doi invitați.

După cum inspirat spunea profesoara Lavinia Ungureanu, cea care a fost și moderatoarea foarte inspirată a întâlnirii, FILIT este ”o sărbătoare literară, cu cinci zile pline de întâlniri esențiale pentru iubitorii de literatură”.

„Cineva pune în noi talentul. Este important în viață ca să mergi în direcția înclinației tale. Eu am avut norocul să descopăr repede că îmi plăceau cuvintele. Pentru voi, cel mai important lucru va fi să deveniți voi înșivă. Și va fi când veți descoperi înclinațiile voastre, când vă veți identifica vocațiile. Este important în viață și să căutăm întâlnirile esențiale. Nu vă lăsați în niciun fel spălați pe creier, în special de societatea de consum. Indiferent unde plecați, să păstrați în suflet o datorie față de România”, le-a spus Matei Vișniec liceenilor.

„Țineți aproape de oamenii cei mai frumoși pe care îi întâlniți”

Apreciat și captivant a fost și dialogul poetului Bogdan O. Popescu cu elevii de la Colegiul Național Iași.

„Poezia nu are neapărat nevoie de cuvinte. M-am întâlnit prima oară cu literatura când m-am îndrăgostit pentru prima dată, la 11 ani. Atunci m-am trezit că am început să scriu într-un stil destul de clasic. Ca să ajungeți voi înșivă, țineți aproape de oamenii cei mai frumoși pe care îi întâlniți”, a declarat printre altele Bogdan O. Popescu.

Un foarte apreciat dramaturg, Matei Vișniec a plecat în 1987 în Franţa, unde iniţial a fost exilat politic. De atunci numele său s-a aflat pe afişe în peste 40 de ţări. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Paris, la Radio France Internationale. Matei Vişniec este autorul a şase volume de poezie, al unui număr impresionant de piese de teatru scrise în română, dar şi în franceză, a cinci romane şi al unui volum de nuvele. Matei Vişniec este unul dintre autorii cei mai jucaţi la Festivalul de Teatru de la Avignon. În România, cărţile sale au fost recompensate cu numeroase premii printre care Premiul Academiei Române şi, în mai multe rânduri, Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor.

Un valoros medic neurolog, Bogdan O. Popescu este unul dintre cei mai cunoscuți poeți români contemporani. A debutat în presa literară în 1987, în Suplimentul Literar-Artistic al Scânteii Tineretului (SLAST) şi a publicat după aceea în numeroase reviste literare. Volumele sale de versuri publicate s-au publicat de succes. Volumul ”La revedere, prinţesă” (Editura Vinea, 1995) a fost distins cu Marele Premiu „Ion Vinea" pentru debut literar. În anul 2012 a beneficiat de o rezidenţă literară acordată de ICR New York la Ledig House, Omi Art Residence, New York.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

3 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

4 „Numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațion…

5 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”