Măsurile luate pentru ca românii să nu rămână fără medicamente ieftine
Taxa clawback pentru medicamentele generice va rămâne la 15%, atât pentru cele locale, cât și pentru cele din import.
Multe medicamente ieftine nu se mai găsesc Foto: Arhivă
Așa au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, care au mai decis indexarea cu inflația a medicamentelor cu prețuri mici, dar și modificarea contractului cadru pentru ca pacienții să aibă acces mai ușor la medicamente similare.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România salută aceste inițiative aflate în stadiul de proiect legislativ și anunță că toate vin în sprijinul pacienților.
Dispariția pastilelor ieftine
Măsurile au fost luate după ce, în ultimele săptămâni, producătorii au atras atenția de mai multe ori că peste 3 000 de medicamente generice au dispărut de pe piață, în ultimii ani. Mai exact, spuneau aceștia, taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preț au reprezentat de-a lungul anilor o povară pentru medicamentele generice, fapt ce a condus la dispariția de pe piață a mii de astfel de produse.
Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, avertiza că în viitor ar fi dispărut și mai multe pastile accesibile. Asta pentru că taxa clawback urma să crească în România la cererea Uniunii Europene, deși este cea mai mare din UE. „Celelalte țări ale UE, în general, la medicamentele acestea ieftine, generice, cele pe care le vedem dispărând pe zi ce trece, nu au taxă clawback sau este situată la un nivel foarte scăzut. Taxa aceasta este o taxă pe cifra de afaceri, precum cea pe care domnul Ciolacu vrea să o introducă la alte companii. Deci, fabricile de medicamente din România plătesc și impozit pe profit – 16% –, dar și o taxă pe cifra de afaceri care a fost scăzută acum patru ani la 15% de la vreo 30%”, a explicat Damian.
În Ungaria, de exemplu, mai spune acesta, taxa suplimentară este de 8%, dar doar la cifre de afaceri foarte mari: „Altfel, este 1-3-5%. Și, dacă ne uităm pe originea taxei, în multe țări, este utilizată pentru a pondera consumul medicamentelor scumpe. Asta este rațiunea taxei. Deci, UE a avut o solicitare neînțelegând contextul, pentru că nu era obligată să cunoască faptul că în România producătorii deja plătesc o taxă foarte mare. Și, dacă este mărită, atunci vor dispărea și mai multe medicament e”.
La rândul ei, Simona Cocoș, președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), spunea, săptămâna trecută, că deși producătorii de medicamente generice din România se luptă ca toți ceilalți români cu inflația, cu creșterea costurilor cu materiile prime, cu prețurile tot mai mari la utilități, ambalajele sau substanțe active, aceștia nu pot mări prețurile la pastilele care se dau cu prescripție pentru că acestea sunt fixate de Ministerul Sănătății și este cel mai mic din Europa. Astfel că producătorii urmau să ajungă în situația în care să nu-și mai permită să scoată pe piață medicamente ieftine.
Sursa: adevarul.ro