Măsurile de prim-ajutor, o necunoscută pentru mulţi români. Cum se poate schimba acest lucru

Măsurile de prim-ajutor, o necunoscută pentru mulţi români. Cum se poate schimba acest lucru

Cunoaşterea măsurilor de prim-ajutor este un lucru esenţial în zilele noastre, susţin specialiştii. Chiar dacă acestea ar trebui să fie cunoscute de o mare parte a populaţiei, cel puţin în România acest lucru nu se întâmplă.

Manechin măsuri prim-ajutor SURSĂ Arhiva Adevărul

Manechin măsuri prim-ajutor SURSĂ Arhiva Adevărul

De foarte multe ori, salvarea unei vieţi poate depinde de o simplă manevră care, executată corect, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cu toate acestea, la nivel naţional pare că nu se pune accent pe educarea populaţiei în acest sens, mai susţin specialiştii.

,,Este absolut necesar ca fiecare persoană să cunoască măsurile de bază privind acordarea primului ajutor, dar în România acest lucru nu se întâmplă neapărat. Aceste măsuri se numesc măsuri de prim-ajutor premedicale. Aceste măsuri ar trebui să fie predate în şcoli şi pe lângă acest lucru, să nu ne oprim şi să mergem şi mai departe. Toate aceste noţiuni ar trebui să fie reîmprospătate periodic, deoarece este important ca informaţia să fie actualizată. Unele lucruri se schimbă sau se uită. Ar fi ideal ca aceste reîmprospătări să fie făcute în fiecare an", a precizat Marius Graţian Benchea, director al Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi.

Multe persoane nu au curaj să aplice măsurile pe care le cunosc

De foarte multe ori, lipsa curajului îi împiedică pe oameni să intervină într-o situaţie critică . Astfel, aşteptarea echipajelor medicale este singura măsură pe care unele persoane o iau atunci când este vorba despre salvarea unei vieţi.

Conform directorului Serviciului Voluntar de Ambulanţă, lipsa curajului poate fi justificată de lipsa sesiunilor de pregătire.

,,Este important să înţelegem că ne putem căpăta curajul de a interveni doar participând la cursuri de prim-ajutor. În rândul populaţiei există anumite temeri, neclarităţi privind acordarea primului-ajutor. Ele pot fi clarificate doar participând la cursuri, exersând şi consultând legislaţia în vigoare. Conducătorii auto ar trebui, teoretic, să cunoască aceste măsuri şi să poată interveni. Practic, acest lucru nu se întâmplă în momentul de faţă", adaugă Marius Graţian Benchea.

Cursurile în şcoli, soluţia ideală

Pentru ca populaţia să fie educată în acest sens, Serviciul Voluntar de Ambulanţă efectuează deja cursuri în mai multe unităţi de învăţământ din Iaşi. Astfel, elevii care participă vor primi certificate de absolvire, calificative şi diplome.

,,Suntem prezenţi în şase licee din Iaşi, unde efectuăm cursuri permanente, de patru ani de zile. Anual reuşim să instruim peste 3.000 de elevi şi vorbim despre o instruire constantă. Acest program, de prim-ajutor în licee, este un program propriu al Serviciului Voluntar de Ambulanţă şi este complet gratuit, fiind susţinut din sponsorizări şi donaţii. Elevii sunt evaluaţi la finalul programului şi la fiecare sfârşit de an şcolar, cei care termină ciclul de învăţământ primesc un certificat de absolvire pe care este menţionat calificativul pe care l-au primit", încheie directorul Serviciului Voluntar de Ambulanţă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…