Mașinile și motocicletele zgomotoase, interzise noaptea în București

Mașinile și motocicletele zgomotoase, interzise noaptea în București

Autovehiculele care produc zgomote ce depășesc 95 de decibeli vor fi interzise noaptea în București, iar încălcarea normei va fi pedepsită drastic cu amenzi până la 5.000 de lei

image

Motocicletele zgomotoase vor avea interzis noaptea în București FOTO Vlad Ispas/Shutterstock

Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se dorește interzicerea circulației pe timp de noapte a vehiculelor care fac un zgomot prea mare. Concret, dacă proiectul de hotărâre privind „diminuarea zgomotului produs de traficul auto” va trece de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), mașinile și motocicletele care produc un nivel de zgomot care depășește 95 de decibeli (dB) nu vor avea voie să circule pe timpul nopții, iar pedepsele nu sunt de neglijat.

În referatul prin care a fost aprobat proiectul , se arată că hotărârea CGMB este necesară deoarece „zgomotul produs de traficul rutier, pe timp de noapte, afectează un număr de 702.500 de persoane la niveluri de peste 50 dB, dintre care 25.900 la peste 60 dB. Valoarea-limită Ln(noapte) este depășită pe un număr de 59 de străzi din aglomerarea urbană București”. Mai exact, edilii au identificat „12.419 clădiri localizate în areale care depășesc valori ale zgomotului pentru indicatorul Ln(noapte) de 60 dB”, se mai arată în document. Totul în contextul în care, din punct de vedere legal, valoarea-limită a indicatorului de zgomot pe timp de noapte stabilită prin normative adoptate pe plan local este de 60 decibeli.

Jumătate din parcul auto e mai vechi de 12 ani

Aici trebuie spus că normele maxime ale poluarii fonice adoptate la nivelul Capitalei sunt mult mai mici decât cele europene. Astfel, conform „Regulamentului (UE) nr. 540/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind nivelul sonor al autovehiculelor”, un autoturism poate emite cel mult 70 dB (A), normă valabilă de la 1 iulie 2022. Abia în anul 2026 acest indicator va fi scăzut la 68 dB (A), cu 8 unități mai mult decât limita legală, în prezent, în București, pe timp de noapte.

Revenind la proiectul de hotărâre a CGMB, acesta mai arată că vechimea parcului auto este una dintre sursele importante de poluare fonică în Capitală. „Mai mult de 50% din parcul auto din București este mai vechi de 12 ani (DRPCIV - 2020). Singura determinare a nivelului de zgomot produs de autovehicule este realizată la omologarea de tip a acestora, atunci când un vehicul rutier nou urmează sa fie comercializat în România în serie mare”, precizează documentul.

Amenzi care ajung la 1.000 de euro

În fine, edilii Capitalei au contabilizat și efectele negative produse de poluarea fonică nocturnă din București. „Depășirea limitei de zgomot generează disconfort, deranjarea somnului, afectează sănătatea mintală, productivitatea muncii, procesul de învățare, comportamentul social, produce stres, oboseală cronică, insomnie sau boli cardiovasculare, poate conduce la hipoacuzie și produce efecte negative sociale și economice, acestea fiind amplificate pe timpul nopții. Brigada Rutieră a înregistrat 41 de petiții prin care sunt sesizate aspecte referitoare la poluarea fonică produsă de vehicule care circulă în București”, concluzionează proiectul.

Documentul mai prevede că măsurarea zgomotului produs de vehiculele participante la trafic în intervalul orar 21.59-8.00 se va face prin sondaj de către Poliția Rutieră și Registrul Auto Român, în baza protocolului deja încheiat între cele două instutuții. Nerespectarea normelor constituie contravenție care se va sancționa cu amendă între 1.500 și 2.500 de lei în cazul depășirii nivelului de zgomot în intervalul 95-100 decibeli. Mai mult, în cazul depășirii nivelului de zgomot de 100 decibeli, amenda contravențională va fi cuprinsă între 4.000 și 5.000 de lei.

Pentru edificare, trebuie spus că 110 decibeli pot fi înregistrați într-o discotecă, la un concert rock, la trecerea unei ambulanţe cu sirena pornită sau în proximitatea unor anumite tipuri de motociclete, iar pragul de 120 de decibeli poate fi atins pe o pistă de Formula 1 sau la executarea unui foc cu o armă de calibru mic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…