"Mașinăria de complicități" a lui Harvey Weinstein a fost decriptată (presă)

"Mașinăria de complicități" a lui Harvey Weinstein a fost decriptată (presă)

Ziarul New York Times a studiat în detaliu rețeaua producătorului hollywoodian Harvey Weinstein acuzat de numeroase agresiuni sexuale, datorită căreia acțiunile sale au fost ținute sub tăcere ani de zile, și a demonstrat cum și-a folosit magnatul relațiile timp de decenii pentru a evita dezvăluiri jenante, relatează Liberation în ediția sa electronică.

"Am ochi și urechi peste tot!", "Un telefon și ești terminat", "Sunt Harvey Weinstein, știți ce pot să fac", avea el obiceiul să spună. New York Times a publicat marți o analiză privind întregul caz Weinstein.

După o anchetă realizată plecând de la 200 de interviuri, documente și e-mailuri care nu au fost divulgate până acum, New York Times demonstrează cum Weinstein și-a construit și folosit timp de decenii relațiile, în special în lumea media, pentru a se proteja și a evita dezvăluiri jenante. Tehnica sa: intimidarea.

Potrivit NYT, Weinstein avea în serviciul său spioni peste tot, care aveau misiunea să-i pună în gardă pe cei care i-ar descoperi secretele că ar face mai bine să tacă. Această rețea a fost activată în numeroase rânduri, în special în săptămânile care au precedat dezvăluirile care vor deveni "afacerea" Weinstein. "Weinstein și-a construit zidul de invulnerabilitate cu numeroase cărămizi și l-a acoperit cu strălucirea celebrității", a titrat cotidianul.

Această rețea se baza în mare parte pe media. Weinstein a beneficiat, de exemplu, de susținerea redactorului șef al ziarului The National Enquirer, care le-ar fi cerut ziariștilor să încerce să afle cât mai multe lucruri despre acuzatoarele producătorului. Coincidență tulburătoare, se știa că producătorul este foarte apropiat de directorul American Media Inc., David J. Pecker, care deține The National Enquirer. Relația lor era atât de apropiată, că Weinstein era cunoscut în interiorul ziarului ca un "F.O.P" (friend of Pecker) de neatins.

De manieră generală, se pare că Weinstein reușea să cultive relații mai strânse cu anumiți jurnaliști din media mai mult sau mai puțin serioși, garantându-le accesul la vedete și la petreceri exclusiviste. Unii ar fi negociat de altfel cu el contracte pentru a publica cărți sau a realiza filme. Din acest motiv, povestește NYT, el s-a crezut îndreptățit să-i sune pe jurnaliștii din redacții cu câteva minute înainte de primele dezvăluiri.

"Alternând amabilități exagerate cu amenințări, el a spus că are mijloacele de a ști cine a lucrat la anchetă și mijloacele de a-l submina. 'Sunt un om care are mari resurse', a avertizat el", scrie NYT.

La puțin timp după primele dezvăluiri din presă, Harvey Weinstein i-ar fi trimis un mesaj lui A.J. Benza, un vechi angajat la New York Daily News, cu textul: "Ajută-mă". Benza făcea parte, potrivit NYT, dintre jurnaliștii care îl ajutaseră deja și pe care producătorul părea să creadă că se poate baza. Weinstein i-ar fi cerut chiar să sune ca jurnalist la surse potențiale care erau pe cale să facă dezvăluiri în media. Ei voiau să știe ce vor dezvălui acestea și chiar i-a furnizat lui Benza o listă de contacte. Prețul cooperării? 20.000 de dolari, potrivit lui Benza. Tranzacția nu a avut însă loc în cele din urmă.

Situația era bine cunoscută și în agențiile de impresariat. Potrivit NYT, nu mai puțin de opt agenți ai firmei C.A.A ar fi auzit vorbindu-se despre acțiunile lui Weinstein. Acest lucru nu a împiedicat agenția să organizeze întâlniri private între Weinstein și actrițele pe care le reprezenta. Una dintre ele, canadianca Mia Kirshner, ar fi vrut să-l denunțe. După ce Weinstein i-a solicitat favoruri sexuale, tânăra a vorbit cu agenții ei, dintre care unul i-ar fi propus chiar să se întâlnească din nou cu producătorul. "Mi s-a spus să uit de asta, că este inutil să fac ceva", povestește ea.

Harvey Weinstein a avut, de asemenea, o importantă rețea de responsabili politici de prim rang precum soții Clinton, care au beneficiat de donațiile sale generoase și de carnetul său de adrese ale unor staruri hollywoodiene. "Este dificil de știut dacă aceștia au fost informați despre comportamentul sexual deviant" al lui Weinstein, scrie NYT, dar două femei au dat asigurări că au avertizat echipa lui Hillary Clinton: actrița Lena Dunham în 2016 și jurnalista Tina Brown, în 2008. Avertismente care în mod evident nu au avut efect, întrucât cu câteva săptămâni înainte de scrutinul pentru ultimele alegeri prezidențiale, Weinstein a organizat un dineu de strângere de fonduri pentru candidatura lui Hillary Clinton în prezența mai multor vedete, printre care Julia Roberts și Anne Hathaway.

Magnatul ar fi încercat, de asemenea, să cumpere tăcerea unora. Tot potrivit NYT, el i-a propus de exemplu suma de 50.000 de dolari fostului manager al actriței Rose McGowan, care se pregătea să prezinte într-o carte agresiunile sexuale suferite. Potrivit managerului în cauză, Lacy Lynch, nu a fost organizată nicio întâlnire și nu a fost plătită nicio sumă.

Pentru a-și dezvolta "pânza", Weinstein ar fi beneficiat de complicitatea a numeroși dintre colaboratorii săi. Fratele său Bob ar fi fost implicat în plăți către femei din anii '90. Frații Weinstein au folosit "teama, intimidarea, violența psihologică și emoțională" asupra angajaților lor, bărbați și femei, potrivit fostei responsabile de achiziții la Miramax — confondat de frații Weinstein — Amy Israel, care dă asigurări că a fost ea însăși hărțuită.

În noiembrie 2016, o fostă angajată a Weinstein Compagny, Lauren O'Connor, a vorbit și ea despre o conduită nepotrivită și despre fapte de hărțuire sexuală cărora i-ar fi căzut victimă. Atunci când a reclamat situația în interior, unul dintre avocații grupului i-a spus: "Nu este problema noastră". Apoi ea a primit și un al doilea răspuns: "Cum puteam rezolva problema rapid?"

Cei care refuzau să tacă erau pur și simplu concediați. Este cazul lui Michelle Franklin, o fostă asistentă care a refuzat să continue să ducă femei în camera de hotel a lui Weinstein. Ea explică că împreună cu o altă asistentă, Sandeep Rehal, trebuia să faciliteze întâlnirile lui Weinstein cu femei și să-i procure medicamente injectabile pentru reglarea "disfuncțiilor erectile". Ea ar fi trebuit de asemenea să-l însoțească pe producător la o terapie împotriva dependenței de sex în 2015. Lui Sandeep Rehal producătorul i-ar fi spus că este la curent cu creditele sale din perioada studenției și cu școala în care studia sora ei mai mică, amenințând că poate s-o ajute să termine studiile sau să o exmatriculeze după bunul său plac.

Conștient că activitățile lui Weinstein puneau în pericol toată compania, Irwin Reiter, care a lucrat cu el timp de 30 de ani, a refuzat să depună mărturie în favoarea sa în presă. Producătorul i-ar fi spus atunci de informații compromițătoare care l-ar putea deranja, făcând aluzie la o serie de apeluri telefonice repetate ale lui Reiter către o colaboratoare. Reiter a fost în mod vizibil plasat sub supraveghere de Weinstein, care i-ar fi spus: "Dacă nu mă ajuți, 180 de persoane vor ajunge în șomaj".

Metoda de supraveghere nu ar fi fost una excepțională, e-mailurile angajaților fiind verificate prin căutarea unor cuvinte cheie, precum "hair Harvey". Recent, Weinstein i-ar fi spus el însuși unei directoare de casting care își exprimase îngrijorarea față de comportamentul său cu femeile: "Am ochi și urechi pretutindeni".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”