Mașina de ucis pisici sălbăticite, utilizată în Australia pentru a da o șansă speciilor indigene VIDEO

Mașina de ucis pisici sălbăticite, utilizată în Australia pentru a da o șansă speciilor indigene VIDEO

O mașină de ucis pisici, concepută pentru a trage un gel toxic asupra prădătorilor, va fi implementată în Australia, în încercarea de a salva milioanele de animale indigene ucise în fiecare an.

Pisicile sălbăticite amenință fauna indigenă FOTO Pixabay

Pisicile sălbăticite amenință fauna indigenă FOTO Pixabay

Felixer, proiectat de grupul Thylation, folosește patru senzori pentru a detecta pisicile sălbăticite sau vulpile înainte de a trage o rundă de gel lipicios și foarte toxic în blana acestora, scrie dailymail.co.uk.

Pisica sau vulpea își linge apoi gelul de pe blană, ingerează otrava și moare.

Este puțin probabil ca pisicile să ia momeli sau să intre în capcane, dar se îngrijesc în mod constant, ceea ce face ca dispozitivul să fie o soluție mai eficientă și mai umană pentru pisicile sălbăticite.

Se estimează că pisicile sălbăticite din Australia ucid anual două miliarde de mamifere, marsupiale, reptile, broaște și păsări indigene.

Pisicile de companie care hoinăresc și vânează ucid alte 390 de milioane de animale indigene în fiecare an.

Gelul toxic este declanșat doar atunci când doi senzori de pe fiecare parte a aparatului detectează simultan forma unei pisici sau a unei vulpi.

Un senzor din partea de jos a aparatului detectează picioarele scurte și butucănoase ale animalelor indigene, precum echidna și wombat, pentru a se asigura că gelul nu este lansat, în timp ce un senzor din partea de sus se asigură că animalele mai mari, precum emu și dingo, rămân în siguranță.

Felixer este alimentat cu energie solară, conține 20 de cartușe de gel, se resetează automat după ce se trage și face fotografii ale tuturor animalelor detectate.

Se așteaptă ca abilitatea sa de a face diferența între speciile indigene și pisicile sălbăticite să se îmbunătățească pe măsură ce mai multe imagini ale țintelor sale sunt încărcate în software-ul de gestionare.

Aparatul emite "momeli audio" pentru a atrage pisicile și vulpile, în timp ce setările software-ului controlează sensibilitatea și probabilitatea de a trage asupra animalelor indigene.

Recent, dispozitivele au fost echipate cu o nouă tehnologie artificială care împiedică speciile indigene și pe cale de dispariție să fie vizate.

Dispozitivul va fi implementat în toată Australia de Vest pentru a opri "impactul devastator" al pisicilor asupra faunei sălbatice native.

Statul va cheltui 7,6 milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru această acțiune de reprimare, care va include și creșterea numărului de momeli de la 600.000 la 880.000 anual.

Felixerul a primit aprobarea Commonwealth-ului pentru o desfășurare pe scară largă și nu în scopuri de cercetare.

Mergând mai departe spre est, Queensland Parks and Wildlife Service (QPWS) se află la jumătatea unei perioade de trei luni de testare a noului Felixers.

Deja, 25 de pisici au fost îndepărtate de pe o porțiune de doar 10 km.

Anterior, QPWS a testat dispozitivele timp de peste doi ani în Parcul Național Wooroonooran.

Din 2016, aparatele au fost testate în toate statele și teritoriile australiene cu sprijinul organismelor guvernamentale de mediu și al rangerilor indigeni.

Prima încercare a aparatului a vizat cu succes 62 de pisici și a înregistrat o reducere de 66% a activității pisicilor sălbăticite.

În 2020, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales au testat cu succes dispozitivul Felixer pe o proprietate de 2.600 de hectare, împrejmuită cu garduri, în Australia de Sud.

După șase săptămâni, cercetătorii au constatat că două treimi din cele 50 de pisici sălbăticite de pe proprietate fuseseră ucise de dispozitiv și că nicio altă specie sălbatică nu fusese rănită.

Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Katherine Moseby, a declarat că rezultatele sunt foarte promițătoare pentru eradicarea pisicilor sălăticite din Australia.

Deși fabricarea fiecărui dispozitiv costă aproximativ 15.000 de dolari, se fac eforturi pentru a reduce prețul, astfel încât mai mulți oameni să poată începe eradicarea pisicilor sălbăticite.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…