Mașina bizară cu care Dacia spera să dea lovitura în anii '70. „Era o bijuterie, dar nu i-a plăcut coanei Leana”

Mașina bizară cu care Dacia spera să dea lovitura în anii '70. „Era o bijuterie, dar nu i-a plăcut coanei Leana”

Între anii 1975 și 1978, la uzinele Dacia a fost produs un autombil ciudat cu care Nicolae Ceaușescu spera să dea lovitura. Nu a fost să fie, iar legenda spune că Elena Ceaușescu ar fi insistat să fie oprită producția.

Șofer la volan  Foto Pixabay jpg

Dacia D6 Estafette a fost produsă în ediție limitată, timp de 4 ani, în România, dar nu a avut succesul la care s-ar fi așteptat comuniștii. Doar 642 de exemplare au ieșit pe poarta fabricii din România. Fabricată exclusiv cu piese de import, Dacia D6 Estaffette nu ar fi fost pe placul Elenei Ceaușescu, motiv pentru care s-a renunțat la producție.

Subiectul a fost reînviat pe un grup de Facebook dedicat fanilor mașinilor vechi românești, iar postarea s-a dovedit virală. „Pitești (Mioveni) – 1977”, au fost singurele cuvinte, însoțite de o fotografie cu Dacia D6 Estaffette, în fabrică.

„Am 60 de ani dar nu am văzut așa mașini pe șoselele României, seamănă mai mult cu WV transporter primele tipuri!”, a scris cineva. „S-a fabricat la Pitești un model de Dacie, dar nu în multe exemplare”, a explicat altul. „Nici măcar produse, au fost doar asamblate, toate componentele au venit din Franța”, i-a corectat cineva. „Au fost produse doar vreo 640”, a lămurit problema altcineva.

Dacia D6 Estafette pe linia de producție. FOTO: Facebook / ARO DACIA ROMAN

Dacia D6 Estafette pe linia de producție. FOTO: Facebook / ARO DACIA ROMAN

„Da, așa era contractul la acest model fără intenție de asimilare în producția internă. De fapt, nici la Dacia 1300 nu s-a făcut asimilare completă decât prin anii 80 (cutia de viteze) la aproape 15 ani de la primul model Dacia”, i-a completat un internaut.

„România exportă Dacia pe tot globul”, a scris cineva. „Cred că au fost primele autoutilitare fabricate în România, sub licență bineînțeles”, a fost altă opinie. „Nu au fost fabricate, au fost numai asamblate în România”, i-a corectat altul.

Nu i-au plăcut Elenei Ceaușescu

În octombrie 1978 m-am angajat la Dacia (UAP) secția Finisări și am prins acest model”, a scris un membru al grupului. „Da, Estaffette era numele acestei mașini făcute la Mioveni (atunci Colibași)”, a adăugat cineva. „La noi au ieșit puține, așa cred, pentru că nu am văzut decât una la coloana unde lucram. Avea o emblemă "Nisa" și spuneau că modelul este pentru Franța”, a mai scris un internaut.

„Dacia D12 Estafette nu s-au produs decât în număr limitat. Nu i-au plăcut faraoanei... păcat”, a intervenit cineva în discuție. „Era o bijuterie, dar nu i-a plăcut coanei Leana”, a adăugat altul.

„Aveau motorul în față, dar poziționat spre spate și cutia de viteze spre față, iar vitezele erau invers ca la Dacia 1300”, a fost alt comentariu. „Nu cred că s-a exportat vreuna, au fost vreo 650 bucăți fabricate, cele mai multe pentru Poștă”, a adăugat cineva.

Potrivit Brașov.net , în România ar mai exista doar câteva Dacia D12 Estafette, iar brașoveanul Dudi Levente deține două dintre acestea. Sursa citată mai precizează că modelul a fost catalogat încă de la început ca fiind „diferit” și un pic cam excentric. De fapt, Dacia D6 Estafette era genul de automobil dedicat hipioților sau celor care voiau să-și trăiască viața „altfel”, iar din această cauză nu a fost pe placul Elenei Ceaușescu. Soția dictatorului ar fi dat dispoziții ca acest model să nu se mai fabrice, iar 1978 a fost ultimul an când pe poarta fabricii au mai ieșit aceste modele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut și citit ce spune omul ăsta?

2 De citit textul Ioanei Ene Dogioiu: Cel mai mare protest după „10 august” este un semnal al tensiunii din societate care nu poate fi ignorat

3 Marcel Ciolacu confirmă discuțiile privind reorganizarea administrativ teritorială a României: „Aș dori în această sesiune să venim cu un proiect de l…

4 Putin a fost pe punctul să apese butonul nuclear după ce armata ucraineană încercuise 130.000 de soldați ruși. Reacția SUA a fost decisivă

5 „Nu pariați niciodată împotriva SUA”