MĂSEAUA STRICATĂ/Tot mai multe țări nu vor un acord cu Grecia și o împing afară din Zona Euro

MĂSEAUA STRICATĂ/Tot mai multe țări nu vor un acord cu Grecia și o împing afară din Zona Euro

Ora 20.30 O iesire temporara a Greciei din zona euro este o optiune (document Eurogrup). Ministrii de finante din zona euro au transmis duminica sefilor de stat un document in care se mentioneaza negru pe alb optiunea unei "iesiri temporare din zona euro" a Greciei, potrivit unuei copii obtinute de agentiile de presa.

Ora 17:44 Premierul italian Matteo Renzi, la sosirea la summit-ul zonei euro: "Este vital atat pentru Grecia, cat si pentru Europa, sa se ajunga la un acord."
Ora 17.30 Eurogrupul are o noua lista de cerinte pentru Grecia
Ora 17:15: Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inaintea summit-ului zonei euro: "Voi lupta pana in ultima secunda pentru un acord si sper ca vom avea un acord." (The Guardian)

Ora 16:49 Angela Merkel: "Nu va exista un acord cu orice pret. Cel mai important factor - increderea - a disparut." (The Guardian)
Ora 16:42 Alexis Tsipras: Un acord este posibil duminica, daca toate partile isi doresc acest lucru.
Ora 15:30 Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat ca iesirea Greciei din zona euro trebuie evitata, iar in cazul unui Grexit, "reputatia Germaniei in Uniunea Europeana si in lume ar avea de suferit", a avertizat oficialul, citat de The Guardian. El considera si ca un eventual Grexit ar duce si la o ruptura in inima Europei: "Daca Germania merge pe varianta Grexit, va declansa un conflict profund cu Franta. Asta ar reprezenta o catastrofa pentru Europa."

Ora 13:35 Ministrul finlandez al Finantelor, Alexander Stubb, a avut mandat de la Parlamentul tarii sale sa negocieze o iesire a Greciei din zona euro (Grexit), la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, a anuntat sambata seara televiziunea Yle, citata de AFP.

Ora 12:40 Noua reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, asteptata sa inceapa in jurul orei 14:00 GMT, a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

UPDATE Ora 11:12/Summit-ul extraordinar al liderilor tarilor membre ale Uniunii Europene, pe tema Greciei, programat duminica dupa-amiaza, a fost anulat, in asteptarea unei decizii a ministrilor de Finante din zona euro privind Grecia, a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Romania ar fi urmat sa fie reprezentata la summit de presedintele Klaus Iohannis.

Ministerul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a propus sambata iesirea temporara a Greciei din zona euro pe o perioada de cinci ani, a relatat ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, o informatie pe Guvernul grec a dezmintit-o insa, noteaza Mediafax, citand Associated. De asemenea, ministrii Finantelor din zona euro lucreaza la o declaratie comuna prin care indeamna Grecia sa inceapa implementarea reformelor promise cat mai curand posibil, pentru a recastiga incredere, afirma surse de la Bruxelles, citate de DPA.

"Unele masuri ar trebui, in mod ideal, sa fie adoptate deja luni, pentru a genera credibilitate si incredere cat mai rapid posibil", a declarat un diplomat UE sub protectia anonimatului.

Surse din cadrul guvernului grec consideră "evident că anumite țări" europene nu doresc să se ajungă la un acord pentru a salva Atena de la faliment, a informat duminică agenția elenă de presă ANA, citată de AFP, preluată de Realitatea, scrie  Flux24.ro .

Este evident că anumite țări, pentru motive care nu au nicio legătură cu reformele și programul, nu doresc un acord", au declarat aceste surse, potrivit ANA.

Ele afirmă că miniștrii de finanțe din zona euro au căzut de acord asupra unui "calendar relevant" și că un "acord de principiu" a fost găsit, însă un "grup de țări a ridicat problema, fără să precizeze ce ar trebui făcut".

Într-un climat de neîncredere față de Atena, iar unele țări discutând deschis despre Grexit, miniștrii au eșuat sâmbătă la Bruxelles să schițeze un text care să fie folosit ca bază la summitul șefilor de stat și de guvern, programat pentru duminică, considerat ca ultima limită pentru a salva Grecia de la prăbușirea financiară. Lucrările Eurogrupului urmează să fie reluate duminică la ora 09.00 GMT.

"Sunt mai multe țări care blochează" și nu vor al treilea plan de ajutorare, a rezumat o sursă europeană, în timp ce Germania și Finlanda, țări cu poziții inflexibile față de Atena, par să afirme deschis că nu mai doresc Grecia în zona euro.

Miniștrii de Finanțe din Zona Euro s-au întâlnit sâmbătă pentru a discuta propunerile avansate de Grecia pentru un nou împrumut. O decizie pozitivă este însă incertă. Mai multe state, în frunte cu Germania sa Finlanda, sunt reticente în privința încheierii unui acord în actualele condiții și cer mai multe concesii Atenei. Un Grexit nu este deloc exclus, ba chiar posibil. Duminică va avea loc o reuniune extraordinară la nivelul șefilor de state și de guverne din UE.

UPDATE: Miniștrii de finanțe din zona euro reuniți la Bruxelles pentru a discuta un eventual plan de salvare financiară a Greciei și-au suspendat lucrările în cursul nopții de sâmbătă și le vor relua duminică, a făcut cunoscut finlandezul Alexander Stubb, citat de AFP, notează Agerpres.

UPDATE: Presa finlandeză relatează că Germania, Olanda, Finlanda, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia susțin un Grexit temporar. O discuție oficială pe tema unui astfel de scenariu uluitor nu ar fi avut însă loc, spun mai multe surse. Pe de altă parte, premierul Italiei intenționează să ceară duminică Germaniei să găsească un compromis pentru rezolvarea crizei.

UPDATE: Restricțiile asupra mișcărilor de capital impuse băncilor din Grecia vor rămâne în vigoare cel puțin două luni, a afirmat sâmbătă ministrul elen al Economiei, George Stathakis, în condițiile în care miniștrii Finanțelor din zona euro s-au întâlnit la Bruxelles pentru a analiza solicitarea Atenei privind un nou program de ajutor, relatează Reuters.

UPDATE: Presa finlandeză scrie că guvernul finlandez are o poziție mai dură decât a Germaniei și ar putea susține un Grexit. Motivul: partidul de extremă dreaptă Adevărații Finlandezi, care sprijină guvernul, cere ieșirea Greciei din Zona Euro sau amenință că și-ar putea retrage susținerea în parlament.

UPDATE: Germania ia în calcul o ieșire temporară a Greciei din zona euro pe o durată de cinci ani dacă Atena nu-și va ameliora propunerile de reforme, chiar dacă subiectul nu a fost abordat sâmbătă la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, relatează AFP, care citează o sursă europeană, și cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de DPA. 

UPDATE: Șansele unui acord între Grecia și creditori nu au crescut. Miniștrii de Finanțe din Zona Euro au luat o pauză și redactează un răspuns la cererea de împrumut formulată de Atena, scrie BBC. Creditorii vor cere noi concesii din partea Greciei, iar reuniunea ar putea să nu ajungă la niciun rezultat, urmând să lase decizia finală la mâna șefilor de state și de guverne, care se întâlnesc duminică.

UPDATE: Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanțe al Germaniei, a sosit la reuniunea Eurogroup și a declarat că discuția va fi una "extraordinar de dificilă" și a catalogat propunerile Greciei drept "departe de a fi suficiente".

"Am văzut un referendum în care o majoritate clară s-a pronunțat împotriva condițiilor (creditorilor). Acum vedem exact opusul. Cu siguranță nu ne putem încrede în promisiuni. Va trebui să vedem un program implementat pas cu pas", a spus oficialul, care a reiterat poziția Berlinului potrivit căreia Grecia nu poate beneficia de o ștergere a datoriei, în ciuda unor opinii contrare din Zona Euro. 

UPDATE: Reacții amestecate din partea miniștrilor de Finanțe din Zona Euro. "Avem o problemă majoră de învredere. Guvernul Greciei va trebui să arate că este decis să recâștige această încredere", a declarat Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanțe și șeful Eurogroup.

Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin, a declarat însă că propunerea Greciei pentru creditori este pozitivă și reprezintă o bază bună pentru discuții. Surse din presa din Grecia și cea din Franța au precizat zilele trecute că oficialii guvernului de la Paris i-au ajutat pe omologii lor de la Atena cu detaliile planului de împumut ce a fost propus creditorilor.

UPDATE: Miniștrii Economiei și Finanțelor din zona euro se reunesc din nou sâmbătă pentru a încerca să ajungă la un acord cu Grecia, care să permită ca aceasta să rămână în zona euro și să înceapă negocierile pentru un al treilea program de ajutor, cu care să iasă din blocajul financiar, informează agenția EFE.

Miniștrii de resort din cele 19 țări ce au adoptat euro, sub președinția olandezului Jeroen Dijsselbloem, vor avea pe masa discuțiilor solicitarea făcută joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioadă de trei ani și pentru o sumă în jurul a 50 de miliarde euro.

UPDATE: Un negociator grec a declarat, sub acoperirea anonimatului, că oficialii europeni au șantajat și au presat Atena să accepte toate condițiile, fără să facă un pas spre compromis. "Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandex de externe, șeful Eurogroup, i-ar fi spus lui Varoufakis: "Fie semnaţi memorandumul, fie economia voastră se prăbuşeşte. Cum? Va dărâmăm băncile". Mai mult AICI.

UPDATE: Fostul ministru elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, scrie, într-un editorial în The Guardian, că Germania vrea ca Grecia să fie exclusă din uniunea monetară pentru a intimida Franța și a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare". Mai mult AICI. 

Neînțelegeri în interiorul Syriza

Premierul Alexis Tsipras a făcut din vot o alegere de "înaltă responsabilitate națională", a obținut 251 de voturi favorabile dintr-un total de 300 de deputați pentru a merge să negocieze sâmbătă cu creditorii țării (UE, BCE, FMI) pe baza propunerii pe care o prezentase joi seara, potrivit Agerpres.

Zece deputați din partidul său de stânga radicală Syriza au respins propunerea, abținându-se de la vot sau, doi dintre ei, votând împotriva acestui plan de acord.

Printre cei opt absenteiști figurează trei personalități din majoritatea sa guvernamentală: ministrul energiei Panagiotis Lafazanis, ministrul delegat al caselor de asigurări sociale, Dimitris Stratoulis, din aripa eurosceptică a Syriza, precum și președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, al treilea om în stat.

Mai mulți deputați Syriza au fost absenți de la vot, între care fostul ministru al finanțelor, Yanis Varoufakis, astfel încât textul a fost adoptat cu voturile opoziției, socialiști și conservatori în special, pentru că majoritatea guvernamentală are 149 de deputați Syriza și 13 deputați ai micului partid de dreapta suveranist Anel, aceștia din urmă votând pentru propunerea de acord.

Comentatorii politici estimau sâmbătă că aceste dezangajări în cadrul majorității ar putea antrena schimbări politice, posibil, sub forma unei remanieri ministeriale.

Alexis Tsipras, pledând în favoarea pachetului de măsuri propus de guvern, a admis în fața parlamentarilor că ele sunt "dificile" și departe de promisiunile electorale ale stângii radicale.


Documentul formulat de partea germană și obținut de presă


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...