Masca devine obligatorie începând de sâmbătă în spaţiile aglomerate în aer liber şi în Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Arad
UPDATE Ora 18.00: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a stabilit, vineri, unele măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, între care purtarea măştii de protecţie şi în spaţii deschise, dacă sunt aglomerate, precum pieţe, gări sau alte staţii ale mijloacelor de transport în comun. Măsurile au fost anunţate de Prefectura Arad şi majoritatea intră în vigoare de la 1 august, relatează Agerpres.
Astfel, cea mai importantă decizie este instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie de către toate persoanele, începând cu vârsta de 5 ani, în pieţele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, precum şi în spaţiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, oboare, pieţe/târguri săptămânale etc., în incinta aeroportului, staţiilor CFR, autogărilor, în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe toată perioada stării de alertă.
De asemenea, purtarea măştii va fi obligatorie la toate evenimentele unde există aglomerări de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior.
Decizia CJSU dă posibilitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să stabilească, prin hotărâri proprii adoptate până în 3 august, zonele intens circulate, de pe raza fiecărei localităţi, unde va fi instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie.
CJSU a mai decis ca instituţiile publice să adopte un program de lucru şi moduri de desfăşurare a activităţilor astfel încât să fie respectată distanţarea fizică a persoanelor şi limitarea accesului publicului în clădiri.
Administratorii pieţelor şi comercianţii vor trebui să monitorizeze permanent spaţiile comerciale, pentru a se asigura că vânzătorii şi cumpărătorii respectă măsurile de prevenţie.
Totodată, companiile mari sau operatorii economici din zonele industriale vor avea obligaţia, pe lângă asigurarea triajului epidemiologic şi verificarea respectării purtării măştii de către angajaţi, să verifice dacă măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt respectate şi în autobuzele sau microbuzele care îi transportă pe lucrători la locul de muncă sau acasă. În situaţia în care se constată că operatorii economici care asigură transportul nu respectă măsurile de prevenire a transmiterii virusului, angajatorii au obligaţia de a sesiza autorităţile.
UPDATE Ora 15.25: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a adoptat, vineri, o hotărâre privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, respectiv în pieţele şi târgurile din judeţ, a informat Instituţia Prefectului, printr-un comunicat de presă preluat de Agerpres.
„Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 1 august, iar respectarea prevederilor acesteia va fi verificată de către echipele mixte, lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei locale, şi sunt vizate pieţele agroalimentare, târgurile din judeţ, Piaţa de vechituri şi Piaţa de maşini din municipiul Satu Mare. Grupul de coordonare a acţiunilor de control pentru prevenirea răspândirii COVID-19 va continua acţiunile conform planului propus pentru perioada următoare, respectiv o intensificare a controalelor la acest sfârşit de săptămână în zonele aglomerate şi cu risc ridicat de răspândire a virusului SARS-CoV-2”, a precizat sursa citată.
Prefectura Satu Mare a mai anunţat, de asemenea, că începând cu data de 1 august, intră în vigoare Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 37 din 28 iulie prin care se interzice comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate (terase), în intervalul orar 23.00-06.00. În afara acestui interval, operatorii economici care desfăşoară aceste activităţi au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul.
UPDATE Ora 14.40: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a decis că începând de sâmbătă devine obligatorie purtarea măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi: faleze, pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Giurgiu, sunt exceptate de la această măsură următoarele categorii: persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
De asemenea, tersaele vor fi închise în intervalul orar 23.00 – 6.00. În timpul zilei, terasele trebuie să limiteze numărul de clienţi la numărul locurilor pe scaune, precum şi orice activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi, inclusiv dansul.
Se interzice desfăşurarea activităţii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00 – 6.00.
Știrea inițială: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie începând de sâmbătă, în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement, relatează News.ro .
Primarii, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, vor fi cei care vor trebui să stabilească exact locurile în care masca va deveni obligatorie.
Totuşi, există şi persoane care nu vor fi obligate să poarte masca. Excepţiile vizează persoanele care desfăşoară activități fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, copiii cu vârsta mai mică de cinci ani şi persoanele care suferă de afecţiuni/insuficienţe respiratorii ce afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin certificat medical.
Totodată, s-a stabilit că terasele şi incintele unde se desfăşoară jocuri de noroc vor fi închise în intervalul orar 23:00-06:00. Accesul clienţilor va fi permis doar în limita numărului de scaune, iar activităţile care presupun interacţiunea, cum ar fi dansul, vor fi interzise.