Mărturiile unui bărbat torturat de polițiști ucraineni care au trecut de partea Rusiei VIDEO

Mărturiile unui bărbat torturat de polițiști ucraineni care au trecut de partea Rusiei VIDEO

Andrii Matiazh, un bărbat în vârstă de 46 de ani, din satul Volokhivka din estul Ucrainei, a mărturisit cum a fost torturat de polițiști ucraineni care și-au trădat țara, cu doar câteva zile înainte ca armata ucraineană să îl elibereze de sub ocupația rusească. Fiul său cel mai mare, care luptă în armata ucraineană, crede că chiar un apropiat i-ar fi trădat, relatează Sky News .

Fiul cel mare, soldat în armata ucraineană și-a revăzut tatăl Foto: captură video Sky News

Fiul cel mare, soldat în armata ucraineană și-a revăzut tatăl Foto: captură video Sky News

Cineva m-a torturat. Au făcut parte din poliție înainte de invazie și apoi au trecut de partea rușilor”, a susținut el.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au apelat la tortură în zonele cucerite, spunând că s-au descoperit cel puțin 10 camere de tortură în regiunea recent eliberată din Harkov, în nord-estul țării.

Afirmațiile făcute de Matiaj ilustrează provocările suplimentare cu care se confruntă acum autoritățile ucrainene. Deoarece pe lângă presupusele crime de război, inclusiv cazurile de tortură și violuri, comise de invadatorii ruși, pe care autoritățile ucrainene trebuie să investigheze, ei trebuie să îi verifice și pe colaboratorii ucraineni.

În ultimele două săptămâni, armata ucraineană a recucerit orașe și sate până la granița cu Rusia, inclusiv o serie de puncte de trecere.

Dar încă nu au asigurat pacea, riscul atacurilor rusești la unul dintre punctele de trecere a frontierei fiind considerat atât de mare.

Matiaj are trei fii, iar pe cei mai cei mai mici, în vârstă de 16 și 11 ani îi crește alături de soția sa într-o casa umilă, cu un etaj, în satul lui înconjurat de câmpuri și dealuri, aflat la doar cinci kilometri de granița cu Rusia.

Fiul cel mai mare, Andrii Matiaj junior, în vărstă de 29 de ani, care s-a înrolat în armată ca parte a forței de apărare teritorială a Ucrainei, a reușit acum să se întoarcă să își revadă părinții în urma retragerii trupelor ruse din regiune, însoțit de jurnaliștii de la Sky News.

Stomacul mi s-a întors pe dos [de bucurie]”, a spus mama sa, Liubov, în vârstă de 46 de ani.

Am simțit fericire și durere în același timp. Nu poți să înțelegi aceste sentimente. Este prea greu de descris”, a spus fiul ei Andrii Matiaj junior.

Părinții săi au fost printre primii ucraineni care au fost martori la invazia la scară largă a Rusiei din 24 februarie, având în vedere cât de aproape este satul lor de graniță.

Am văzut avioane, elicoptere, care zburau așa de jos. Am tremurat 30 de minute. Copilul meu cel mic devenise isteric”, a povestit femeie,

Ei au spus că soldații ruși au preluat controlul asupra celui mai apropiat oraș, Vovciansk, în timp ce persoanele responsabile de satele ocupate proveneau din regiunile Donețk și Lugansk, care se aflau sub controlul Rusiei de la prima invazie a Moscovei, în 2014.

Locuitorilor satului lor li s-au oferit pașapoarte rusești, au spus ei.

Nu am acceptat, dar majoritatea civililor au luat pașapoarte”, a spus Liubov. „Cred că au făcut asta de frică”.

Potrivit lor, soldații ruși și forțele lor aliate obișnuiau să fure din proprietățile din zonă.

Iar această situație a adăugat și mai multă neâncredere, la doar două zile înainte ca armata ucraineană să ajungă și în satul lor.

Când încă erau sub ocupația rusă, Matiaj, tatăl, la o clădire situată chiar în spatele tribunalului din oraș. Cinci persoane, care executau ordinele forțelor ruse, inclusiv o rudă îndepărtată a acestuia l-ar fi torturat.

"M-au dus la etajul doi. Am primit trei sau patru lovituri la față", a spus el, povestind că a fost de asemenea legat la ochi.

Apoi mi-au legat mâinile la spate, mi-au scos pantofii și șosetele. M-au întins jos și au început să mă electrocuteze cu un cablu, la degetele mici de la mâini și la picioare”.

La un moment dat, pe picior a fost electrotutat mai tare, de încă mai are urme pe o coapsă.

"Ochii mi s-au înroșit. Am avut vânătăi. Nici măcar nu am simțit nimic când m-au bătut peste față după ce m-au electrocutat”, a spus bărbatul.

El a spus că a fost interogat despre un furt local, despr care nu avea nicio legătură.

A durat două ore, înainte de a i se spune că va fi eliberat, dar a trebuit să se întoarcă în câteva zile cu informații - o amenințare pe care tatăl a considerat-o că ar trebui să devină informator sau să se confrunte cu mai multe torturi.

Întors acasă, el și soția lui au discutat despre încercarea de a fugi, dar nu aveau destui bani.

"Am decis să mă ascund undeva în tufișuri, în case abandonate și să aștept soldații noștri. Știam că vin soldații noștri", a spus el.

El crede că contraofensiva care a urmat i-a salvat viața.

Toți polițiștii corupți au fugit în Rusia”, a povestit său cel mare, care a adăugat că pentru el a fost „ groaznic și înfricoșător” să audă cele relatate de tatășl său.

El s-a întrebat dacă nu cumva faptul că el era înrolat în armata ucraineană a dus la torturarea tatălui său, menționând că despre aceasta știau și câțiva dintre foștii lui colegi de școală care s-au alăturat poliției corupte.

Nu acuz pe nimeni, în afară de o anumită persoană... m-a trădat”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”