Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de ucraineni în Kursk: „Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla”

Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de ucraineni în Kursk: „Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla”

Prizonierii de război ruși au împărtășit jurnaliștilor experiențele lor de a-și abandona pozițiile sau de a se preda masiv în timpul ofensivei armatei ucrainene în regiunea Kursk, potrivit The New York Times.

Pe 15 august ucrainenii au capturat 102 de soldați ruși FOTO PROFIMEDIA

Pe 15 august ucrainenii au capturat 102 de soldați ruși FOTO PROFIMEDIA

New York Times a raportat că vineri trecută, reprezentanții presei au intervievat prizonieri într-o unitate din regiunea Sumi, unde sunt se află 320 de prizonieri.

Articolul NYT afirmă că, potrivit șefei închisorii care a vorbit sub condiția anonimatului, 80% dintre prizonieri sunt recruți din Rusia.

De asemenea, relatează că, după un anumit timp, prizonierii sunt mutați în alte zone departe de zonele de luptă. Unii dintre prizonieri au suferit răni de schije sau plăgi împușcate.

Raportul descrie cum, în celulele închisorii, zeci de recruți ruși au fost văzuți întinși pe paturi sau așezați pe bănci de lemn în șlapi, urmărind desene animate la televizor.

Unul dintre ei, Vasili, care era staționat la graniță și al cărui fort a fost capturat pe 6 august, a povestit cum el și alți soldați au fugit într-o livadă și s-au ascuns.

Reflectând asupra asaltului ucrainean din regiunea Kursk, el a spus: „Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla”.

„Granița Rusiei, s-a dovedit, a fi fost apărată subțire, în mare parte de tineri soldați înrolați care, în interviuri, au descris predarea sau abandonarea pozițiilor lor. Soldatul Vasili a spus că a supraviețuit zăcând în pădurea de mesteceni din apropierea graniței cu Rusia timp de trei zile, acoperit de ramuri, înainte de a decide să se predea”, se arată în articolul NYT, citat de presa ucraineană.

Prizonierii au explicat că erau staționați în plutoane de aproximativ 30 de persoane în fortificații de beton sau de pământ situate la aproximativ 1,5 kilometri una de cealaltă de-a lungul graniței.

„Acolo, s-au confruntat cu un atac brusc și feroce și au renunțat rapid la luptă”, relatează The New York Times.

Prizonierul Igor, în vârstă de 21 de ani, recrutat în decembrie, a declarat jurnaliştilor că artileria ucraineană şi-a intensificat loviturile cu câteva zile înainte de invazie. Între timp, comandanții ruși nu au răspuns la rapoartele relevante.

În ziua atacului, sub foc de artilerie, un recrut rus a încercat să se adăpostească într-o fortificație, dar aceasta a luat foc. El a descris cum el și alții au fugit spre cea mai apropiată pădure. Din grupul său de 12 care au încercat să găsească refugiu, doar 5 au supraviețuit, potrivit lui Igor.

Deținutul a menționat, de asemenea, că forțele ruse nu au putut să contracareze vehiculele de luptă ale infanteriei ucrainene Bradley în timpul atacului.

Serghei, în vârstă de 20 de ani, din Tatarstan a spus că comandantul său a condus 28 de soldați din fortificația lor într-o retragere haotică. S-au refugiat într-o casă, dar au fost găsiți de forțele ucrainene. Toți soldații ruși s-au predat.

Serghei a adăugat că comandantul plutonului a strigat de la o fereastră: „Sunt militari aici. Vrem să ne predăm".

Numeroși prizonieri de război ruși au fost capturați în regiunea Kursk

Trupele ucrainene au obținut succese semnificative de la începutul operațiunii din regiunea Kursk din 6 august, inclusiv în ceea ce numește „fondul de schimb”, adică prizonierii de război

Recent, The Washington Post a raportat că în timpul operațiunii din regiunea Kursk, forțele ucrainene au reușit să captureze cel puțin 250 de recruți ruși.

De asemenea, s-a raportat că în timpul unei operațiuni speciale, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reușit să captureze peste 100 de soldați ruși, inclusiv câțiva kadîroviți.

Armata ucraineană provoacă mari pagube trupelor rusești

„Au existat deja mai multe rapoarte ale comandantului-şef Sirski privind situaţia de pe linia frontului şi operaţiunea noastră în regiunea Kursk. Putem vedea că ocupantul suferă pierderi, iar acest lucru este util, foarte util pentru apărarea noastră, cum ar fi distrugerea logisticii armatei ruse şi epuizarea rezervelor sale. Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi o facem”, a spus Volodimir Zelenski cu privire la evoluțiile recente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ungaria a început provocările? / Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași” ai UDMR

2 Ești român? / Citește acest text al profesorului Dan Ungureanu!

3 VIDEO Pe asta cu corvetele ați văzut-o?

4 „Aceasta e mutarea de șah” / Lovitura genială a ucrainenilor care îi poate sili pe ruși să ceară pace

5 VIDEO „Păpușul” lui Putin tremură? / „Am putea pierde”