Studenții și absolvenții au povestit episoade de hărțuire pe care le-au trăit sau la care au asistat: un profesor se împrietenea cu băieții din an ca să ia numerele de telefon ale fetelor „pe care punea ochii”, un alt profesor i-a propus unei studente să „scape de restanță” sugerând un contact sexual, în timpul unui examen, o altă studentă a fost invitată în birou de către un profesor care i-a cerut să îl sărute.
Nu lipsesc nici mărturiile despre remarci obscene la cursuri sau mărturiile unor studenți care povestesc cum un profesor în vârstă trecea doar fetele, iar pe băieți îi chema la el în birou – „le cerea să se dezbrace (să rămână în chiloți) și să îl lase să îi pipăie”.
Mărturii despre hărțuirea sexuală în universități: 30% spun că nu există fenomenul, 30% l-au trăit
La cercetarea derulată în perioada septembrie-noiembrie 2020, au răspuns 368 de studenți și absolvenți, dintre care peste 84% femei, cu vârste între 20 și 29 de ani.
Peste 54 la sută dintre respondenți învață sau au absolvit cursurile Universității din București, peste 7 la sută – Politehnica București, peste 6 la sută – SNSPA, peste 5 la sută – Babeș-Bolyai din Cluj. Respondenții mai provin și de la Universitatea Transilvania din Brașov, UMF „Carol Davila”, ASE, Universitatea „Al. I.Cuza” din Iași, Universitarea din Craiova, UNATC. 2,2 la sută dintre respondenți învață sau au absolvit o facultate privată.
Aproape 70 la sută dintre respondenți sunt studenți, 27 la sută absolvenți și 2,5 la sută doctoranzi.
Aproape 30 la sută dintre respondenți consideră că în universitatea în care învață nu există cazuri de hărțuire sexuală, iar peste 40 la sută spun că există foarte puține cazuri. 22,8 la sută apreciază că sunt multe cazuri, iar 4,1 la sută – foarte multe cazuri.
Aproape 70 la sută spun că nu au fost hărțuiți niciodată, 14,9 la sută vorbesc despre un singur episod de hărțuire, iar 15,5 la sută de foarte multe ori. Peste 60 la sută spun că nu au fost niciodată martori la un episod de hărțuire, 13,9 la sută că au asistat o singură dată la un astfel de moment, iar peste 23 la sută de mai multe ori.
Dintre ei care au răspuns că au fost hărțuiți, peste 15 la sută vorbesc despre expunere indecentă a unor părți ale coprului sau contact fizic sexual explicit, iar aproape 30 la sută spun că au fost martori la comentarii cu caracter sexual, folosirea de porecle și expresii cu conotații sexuali sau glume cu tentă sexuală, care le-au făcut să se simtă inconfortabil.
46,5% dintre cei hărțuiți sexual indică un profesor agresor
46,5 la sută dintre persoanele care au răspuns la chestionar au fost hărțuite de un profesor, iar 40,5 la sută de un alt student.
În 91,1 la sută din cazuri, hărțuitorul este un bărbat, în 4,9 la sută o femeie, iar în 4 la sută din cazuri sunt indicați ca hărțuitori atât bărbați, cât și femei.
Doar jumătate dintre cei hărțuiți au povestit cuiva despre ce au pățit, iar aproape 21 la sută au păstrat tăcerea, de frica repercusiunilor asupra lor sau asupra victimei (dacă au fost martori). Numai 5,5 la sută au mers către un profesor căruia i-au spus prin ce au trecut.
19% dintre cei care și-au denunțat hărțuitorul au fost defăimați
Dintre cei care și-au denunțat hărțuitorul, în 21,4 la sută din cazuri, acesta nu a pățit nimic, iar peste 19 la sută povestesc că au fost defăimați de hărțuitor. Peste 16,6 la sută au fost acuzați de colegi că este vina victimei că a fost hărțuită. În 11,9 la sută dintre cazuri, victimele spun că s-au fpcut presiuni asupra lor să nu depună sesizare, iar în 9,5 la sută din cazuri – că sesizarea pe care au făcut-o a fost ignorată și nu au primit nici un fel de răspuns.
Peste 20 la sută dintre respondenți consideră că lipsa sancțiunilor pentru faptele de hărțuire este motivul pentru care agresorii continuă să facă rău, iar peste 18,5 la sută – că aceste cazuri de hărțuire sexuală continuă să se întâmple și din cauză că victimele sunt blamate. 16,4 la sută dintre respondenți atrag atenția asupra lipsei unei proceduri clare privind raportarea plângerilor, iar 16,2 la sută dintre respondenți vorbesc despre raportul de putere între profesori și studenți. O pătrime dintre respondenți consideră că introducerea în Codul Etic al universităților a unor sancțiuni clare ar duce la combaterea hărțuirii sexuale, iar dacă ceilalți studenți și profesorii s-ar solidariza cu victimele, ar descuraja alte acte de hărțuire.
Profesorul mi-a propus „să scăpăm” de restanță
Redăm și câteva exemple de hărțuire, povestite de studente:
- „În practică profesională a facultății, în timpul liber, în care eram la piscină, profesorul m-a atins și voia să „se joace" cu mine, m-a strâns puternic de încheietură și m-a tras spre el. (…) Același profesor încerca să se împrietenească cu băieții din specializare că să obțină de la ei mailuri și numere de telefon ale fetelor pe care punea ochii, ne arată în timpul cursului poze de pe internet cu glume obscene și cu soția/iubita lui în costum de baie. Am depus o sesizare împotriva lui, dar încă predă la noi. Doar că nu a mai avut voie să plece în practici cu studenții”.
- „ De foarte multe ori, la mai multe discipline, profesorii făceau glume cu tentă sexuală și băteau apropouri. În anul când scriam licența, profesorul coordonator dorea să avem întâlnirile pentru scrierea licenței doar în oraș. O dată m-a invitat acasă, lucru pe care l-am refuzat categoric”.
- „ Profesorul mi-a propus „să scăpăm" de restanță, dar eu am pus mâna pe telefon și am reușit să plec din sala refuzându-l. Ulterior, am aflat că nu m-a trecut examenul. Le-am spus colegilor mei ca următoarea dată să stea în sala toți ca martori și m-a trecut”.
„Profesorul trecea fetele, iar pe băieți îi chema la el în birou, le cerea să se dezbrace și să îl lase să îi pipăie”
- „Colegi (băieți) mi-au povestit că au fost hărțuiți sexual de către un profesor care are aproximativ 70 de ani, familie și copii. Acest profesor le trecea pe fetela examen, iar pe băieți îi chema la el în birou să rezolve situația (…) le cerea să se dezbrace (să rămână în chiloți) și să îl lase să îi pipăie”.
- „Profesorul meu de an, care se află în stânga mea,la o analiză a proiectului pe care îl făcusem, mi-a atins fundul intenționat, camai apoi să dea vină pe colegul din dreapta mea, iar acesta chiar să își asume! (…) Un alt profesor, când stăteam pe banca din curtea facultății, s-a gândit să îmi introducă prin spate umbrela între feșe, ceea ce mi s-a părut urat și chiar i-am comunicat că mă deranjează! Următoare replică a fost „Ei, ce te superi și tu! A fost o glumă!", ca mai apoi un alt coleg prezent să îl susțină!”.
„Ca doctorandă și apoi ca angajată, am fost întrebată dacă aș fi dispusă să îngenunchez în fața lui (a șefului) pentru o promovare”
- „Ca studentă, am avut profesori care ne spuneau fetelor din grupă (…) că oricum suntem acolo ca să ne găsim bărbat, deci nu trebuie să înțelegem chiar tot. Dacă greșeam ceva ne întrebau dacă la bucătărie ne pricepemmai bine decât la materia lor. Unul întreba chiar dacă în pat suntem mai bune ca la materia lui. Dacă băieții făceau aceleași greșeli sau luau note mai mici ca noi, le explicau ce au greșit fără alte bancuri sau întrebări. Ca doctorandă și apoi angajată, am fost întrebată dacă aș fi dispusă să îngenunchez în fața lui (a șefului) pentru o promovare”.
- „După ce am menționat la un moment dat că sunt lesbiană, unii colegi au început să mă
caute în pauze încercând să mă „corecteze", cu comentarii de la „e păcat" la „sexul cu bărbați e necesar pentru sănătatea femeilor", descriindu-mi detalii sexuale, până la glume și întrebări cu tentă pornografică, deși le-am cerut repetat să înceteze comportamentul.
„O colegă era cât pe ce să fie violată de un coleg de an”
- „Un profesor pe care îl admiram și respectam, mai glumeț de felul lui, m-a chemat la el în birou. Nu am suspectat nimic. Acolo m-a luat în brațe și m-a strâns și mi-a cerut să îl sărut. Am înghețat. I-am spus că nu poate vorbi serios, că eu cred că glumește. M-a ținut așa încă o vreme și apoi mi-a dat drumul. L-am evitat cât am putut restul facultății și masterului”.
- „O colegă de clasă era cât pe ce să fie violată de un coleg de an, dar a intervenit cineva care a văzut scena. Nimeni nu a făcut nici o plângere. Nici eu, în cazul meu, pentru că am considerat că nu voi fi luată în serios și, până la urmă, „nu mi s-a întâmplat nimic", nici colegă mea de frică stigmatizării, pentru că nu a înțeles că „era și el băut, poate ți s-a părut".
- „Este vorba despre X, fost profesor de curs, care făcea deseori diverse glume cu tentă sexuală. Într-una din zile, văzând o colegă cu părul roșcat ce stătea în prima bancă, a privit-o și i-a spus că lui îi place uneori să „tragă în roșcate".