Mărturii cutremurătoare din dosarul „Sf Pantelimon”: „E de lăsat” era sintagma prin care ar fi fost condamnați la moarte pacienții

Mărturii cutremurătoare din dosarul „Sf Pantelimon”: „E de lăsat” era sintagma prin care ar fi fost condamnați la moarte pacienții

Risc Seismic

Asistenta care a dezvăluit comportamentul criminal al celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon crede că acestea au fost motivate de dorința de „a se pune bine cu conducerea (secției, spitalului) prin detensionarea situației existente între ATI și UPU”, arată procurorii în referat.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

Mărturii incendiare au fost prezentate astăzi judecătorilor care au decis arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon din București cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat: Maria Alexandra Miron și Mirela Păiuș.

Circa 20 de pacienți au murit în trei zile

Mai exact, aceștia au aflat că anchetatorii au fost sesizați, în aprilie, prin denunț de către un director din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București, cu privire la faptul că, în interval de trei zile, între 4 și 6 aprilie, în Secția de ATI a Spitalului au decedat circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea cu intenție a substanței noradrenalină de pe injectomat de către medici și în unele cazuri înlocuirea acesteia cu ser fiziologic.

Directorul a arătat că a fost sunată de o asistentă medicală care i-a mărturisit faptul că pe Secția ATI a spitalului, de joi, 04.04.2024, până sâmbătă, 06.04.2024, au murit în jur de 20 de pacienți, întrucât medicii de gardă pe Secția ATI, respectiv Maria Miron și Mirela Păiuș, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienți internați, de la 15 sau 20 ml/h la 1 ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

Cum procedau doctorițele acuzate de omor

Anchetatorii spun că la 26 martie, ora 16.45, Maria Miron, în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon Bucureşti , profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unui pacient în stare foarte gravă, a încercat să suprime viaţa acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp).

Însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei salvatoare a unei asistente care a suplinit insuficienţa dozei de noradrenalină administrată prin intermediul dispozitivului medical cu injectarea, fără ştirea medicului, a acestei substanţe direct în perfuzia pacientului.

Însă, pacientul avea să ajungă din nou pe mâna doctoriței. Astfel, pe 4 aprilie, ora 13.17, cele două doctorițe, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a pacientului, i-au redus din nou doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 58 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15.00.

Inculpatele au săvârșit faptele cu premeditare, întrucât prin prisma profesiei lor – medici specialişti ATI, cunoşteau efectele noradrenalinei (faptul că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime), precum şi consecinţele lipsei ei, iar prin reducerea dozei de noradrenalină au declanșat lanțul cauzal care a dus la deces, iar pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut” , au explicat anchetatorii.

„E DE LĂSAT” – sintagma prin care erau condamnați la moarte pacienții

O asistentă care a îngrijit pacientul, a povestit că „la un moment dat, nu-și poate aminti exact momentul zilei, inculpata Miron Maria a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e “DE LĂSAT”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h”, arată procurorii.

Practica medicilor de a îndemna asistenții să treacă în foaia de observație altă valoare decât cea setată pe injectomat rezultă și din redarea convorbirilor telefonice dintre două cadre medicale:

Asistentă: Da și ne spune (n.r. referindu-se la medic): În foaie treceți cu 20 sau cu 15 și să îi meargă cu 1.

Director denunțător: Doamne ferește! Iar asistentele ce zic mă?

Asistentă: Ce, noi? Păi cum să facem așa, ei pleacă, noi iar le dăm la 20.

Pacienți salvați de asistentele inimoase

Asistenta a mai arătat că, în momentul în care un alt medic a preluat salonul de la doctorița Miron, aceasta a menționat că pacientul din patul 2 este „DE LĂSAT” și să aducă din UPU un alt pacient. De la preluare, până la ora 19:00, când asistenta a ieșit din tură, rata pacientului a mers în continuare cu 1ml/h. Tot până la ieșirea sa din tură, pacientul a mai instalat un stop cardiac (nemenționat în foaia de observație) pe care l-a resuscitat, iar când a informat-o pe doctorița intrată în gardă despre stop și că l-a resuscitat, aceasta a întrebat-o de ce a făcut-o, în contextul în care pacientul era „de lăsat”.

Anchetatorii au constatat că unii pacienți au fost salvați de asistente:

„Ca urmare a acestei prime scăderi bruște a ratei de noradrenalină, pacientul nu a decedat, explicația fiind aceea că există o practică a asistenților medicali prin care aceștia obișnuiesc să suplinească insuficienta administrare a noradrenalinei prin injectomat, prin introducerea acesteia în mod direct în perfuzie fără știința medicului”.

„Nu a murit încă?”

Când doctorița Miron venea la vizită, evalua pacienții apoi după ce le modifica noradrenalina le spunea că sunt “DE LĂSAT”, afirmație prin care îi făcea pe asistenți să înțeleagă că pacienții trebuie să moară și să nu aducă modificări față de cele stabilite de doctor, mai spune martora. „Totodată aceasta transmitea și medicului de gardă acest lucru, care alegea dacă să lase pacientul să moară sau nu. Potrivit declarației martorei, în general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7”, arată sursa citată.

În situațiile în care, în ciuda modificărilor aduse tratamentului, pacientul nu deceda până la ora vizitelor, doctorița ar fi revenit și seta injectomatul la valoarea reală din foaie, deoarece se temea că vreunul dintre aparținători poate avea suficiente cunoștințe medicale și să ridice problema nivelului scăzut de noradrenalină.

După finalizarea vizitelor, aceasta revenea și modica valoarea din nou pe minim, mai spun martorii. Ulterior, venea periodic să controleze starea pacientului, respectiv să vadă dacă acesta a decedat.

Motivul: „pentru a se pune bine cu conducerea spitalului”

Asistenta a mai arătat că doctorița a început să modifice brusc rata de administrare a noradrenalinei pacienților începând cu lunile octombrie - noiembrie 2023.

În general proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Martora a arătat că a avut situații când inculpata a venit pe unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1ml/h apoi a plecat fără să o informeze despre modificare. Când martora a sesizat modificarea, nefiind informată despre ea, a trecut valoarea înapoi cum era în foaia de observație. Inculpata a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou rata pe 1ml/h spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare (20ml/h)”, a povestit aceasta

Ea a precizat că motivul pentru care inculpatele procedau în acest mod de a “elibera paturi” de pe secția ATI și a aduce alți pacienți de pe secțiile spitalului era acela de a se pune bine cu conducerea (secției, spitalului) prin detensionarea situației existente între ATI și UPU”.

Capacitatea maximă de paturi pe secția ATI este de 25, însă numărul pacienților ATI depășesc de cele mai multe ori capacitatea secției. Din acest motiv pacienții ATI rămân și pe celelalte secții ale spitalului sau blocul operator, medicii ATI având obligația de a face consulturile acestora.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…