Mărturii ale operatorilor ucraineni de drone din prima linie: „Donbas este următorul front”

Mărturii ale operatorilor ucraineni de drone din prima linie: „Donbas este următorul front”

Operatorii de drone ce luptă în prima linie au dezvăluit cum folosesc aceste arme împotriva rușilor, atât pentru monitorizare, cât și pentru atac, dar și cum schimbă ele cursul războiului.

Operator de dronă în Ucraina FOTO AFP

Operator de dronă în Ucraina FOTO AFP

Pentru unitățile ucrainene de drone, sosirea precipitată a blindatelor și a artileriei rusești a constituit un indiciu al modului în care se schimbă cursul războiului. Iar asta pentru că nu mai era vorba de o armată aflată în ofensivă, ci de una în retragere, pe fondul contraofensivei ample în care forțele ucrainene au străpuns liniile inamice în nord-estul țării, relatează The Independent.

Evhen Pronin a urmărit regruparea trupelor invadatoare în Donbas prin prisma dronelor sale - aparatele fără pilot care au jucat un rol vital în contraatacul ucrainean, dar și pe parcursul conflictului, de la respingerea asaltului Kremlinului asupra Kievului, în primele zile ale invaziei, până la recâștigarea recentă a orașului Izium și a altor locații strategice.

Atât de mari au fost pagubele provocate de echipele operatorilor ucraineni de drone, încât rușii au pus recompense pe capul lor. Evhen și echipa sa s-au numărat printre cei avertizați de serviciile de informații că au devenit ținte.

Este un risc profesional, spune bărbatul de 31 de ani, care și-a pus pe pauză cariera de avocat de succes pentru a lupta pentru țara sa. Bărbatul cunoaște foarte bine riscurile inerente liniei frontului, dar spune că misiunea lor imperioasă în acest moment este concentrarea asupra punctelor slabe ale rușilor și exploatarea lor, pentru a le provoca în continuare cât mai mari daune.

Rușii sunt mai precauți

„Se pare că rușii au tras cât de cât învățăminte. A fost interesant să observăm modul în care și-au dispus formațiile atunci când s-au regrupat. A fost ceva foarte precaut, o linie ale soldaților din DNR și LNR [republicile separatiste Donețk și Luhansk] și apoi unitățile rusești în spate.

Băieții din DNR și LNR erau pionii, ca de obicei, ei ar fi fost sacrificații, primii care ar fi fost loviți; aveau cel mai prost echipament, ca de obicei. Dar lucrurile rusești erau, de asemenea, destul de vechi, din epoca sovietică, au pierdut o mulțime de kituri mai moderne în Izium și în alte locuri; asta este o veste bună", spune Evhen.

Evhen și unitatea sa au jucat un rol important în operațiuni cheie care au schimbat dramatic spațiul de luptă.

Dronele lor de supraveghere au furnizat imagini și informații pentru atacurile efectuate de HIMARS (sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate) și MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă) furnizate de Occident, care și-au dovedit eficiența letală. În același timp, cu ajutorul dronelor forțele ucrainene au lansat lovituri regulate asupra pozițiilor rusești.

"Rușii trag una din două reprize și se mișcă repede, deoarece se tem să nu fie loviți de artilerie, de lucruri precum HIMARS. Ideea este să nu-i lăsăm să se așeze. Donbasul este următorul front al contraatacului nostru. Așa că trebuie să îi presăm în continuare.

De asemenea, îi lovim cu dronele noastre. Eu am folosit drone împotriva tancurilor, a pozițiilor lor, vehiculelor, a grupuri; ucidem ruși, nu am nicio ezitare în a face acest lucru. Dacă nu îi omorâm, ne vor omorî ei pe noi, nu doar pe bărbați, ci și copii, femei, bătrâni.

Soldații ruși primesc bani dacă îi ucid

Ne vizează în calitatea noastră de operatori de drone. Serviciile noastre de securitate au interceptat mesaje cu privire la soldați ruși cărora li se oferă bani sau permisie dacă ne ucid sau ne capturează. Suntem destul de vulnerabili, deoarece trebuie să operăm foarte aproape de ruși, într-o zonă gri, uneori la doar 100 de metri distanță. Este un lucru de care suntem foarte conștienți. Dar trebuie să fim aproape de ei pentru a ne face treaba."

Printre dronele folosite de unitatea lui Evhen se numără se numără și unele destinate sectorului agricol, încă o mărturie a abilităților de improvizație de care au dat dovadă ucrainenii pe parcursul războiului. Aproximativ 6.000 de drone au fost convertite pentru uz militar, fiind utilizate alături de cele militare de import precum Bayraktar din Turcia, ale căror succese pe câmpul de luptă au fost omagiate inclusiv în cântece. Aceste drone costă însă 2 milioane de dolari, spre deosebire de dronele comerciale DJI Mavic 3, ce pot fi achiziționate contra a 2.000 de dolari.

De partea cealaltă, rușii dispun de mai multe drone de supraveghere decât de atac, în timp ce au pierdut cantități mari de ambele tipuri în lupte. Trupele rusești au folosit în principal modelul Orlan-10, un aparat destul de elementar care poate transporta atât bombe mici, cât și camere de luat vederi.

Dar chiar și stocurile acestora sunt estimate acum la doar câteva sute, Moscova văzându-se nevoită să apeleze la aliații din străinătate, în special la Iran, pentru aprovizionare. Unele dintre dronele trimise de Teheran s-au defectat. Însă dronele iraniene Shahed-136 au un oarecare impact pe câmpul de luptă.

Dronele sinucigașe ale rușilor

Dronele sinucigașe, redenumite Geranium 2, au fost desfășurate de ruși în regiunea Harkov, distrugând două obuziere autopropulsate de 152 mm și două obuziere autopropulsate de 122 mm, și avariind un obuzier american M777 de 155 mm. Acestea au mecanisme anti-bruiaj care le fac dificil de interceptat odată ce sunt fixate pe ținte.

Unele dintre aparatele fără pilot ale lui Evhen sunt furnizate de proiectul "Armata de drone", parte din United 24, o inițiativă a președintelui Volodimir Zelenski care a strâns peste 185 de milioane de dolari din donații globale și a devenit o parte importantă a efortului de război al Ucrainei.

"Armata de drone" este condusă de voluntari hotărâți să reziste invaziei Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”