Mărturii ale „mercenarilor” francezi după ce Rusia a susținut că a eliminat zeci dintre ei: „Am murit de două ori”
„În ceea ce-i privește pe ruși, am murit deja de două ori”, spune cu un zâmbet larg Franck, care se numără printre presupușii „mercenari” francezi pe care Rusia susține că i-a ucis recent pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează AFP.
Atac cu rachete asupra Harkovului FOTO EPA-EFE
Fără a furniza dovezi, Ministerul rus al Apărării a afirmat că într-un atac pe care forțele sale l-au lansat săptămâna trecută la Harkov (nord-est) și care a avut loc în cursul nopții, a „eliminat” aproximativ 60 de luptători, „majoritatea” cetățeni francezi", și a rănit alți 20.
„Din fericire, nu au fost morți grave, pentru că am revenit la viață”, a glumit francezul, care a vorbit cu jurnaliștii AFP de pe frontul din Ucraina, unde luptă în cadrul Legiunii Internaționale.
Câteva liste - inclusiv una care ar dezvălui identitatea a aproximativ 30 de „mercenari francezi morți” - au fost distribuite masiv pe rețelele de socializare de către canalele Telegram ale Kremlinului și de către activiștii pro-Kremlin.
Printre aceste nume se numără cel al lui Franck, pe care presa rusă îl declarase deja mort într-o înregistrare video din 2022, văzută de AFP.
„Mi-am pierdut camera Go-pro într-un șanț în regiunea Zaporojie”, a declarat el pentru AFP.
„Mi-au amestecat pozele mele cu cele ale cadavrelor și au spus că întregul meu grup a murit”, a explicat el.
Parisul a acuzat Moscova că răspândește dezinformare despre Franța în legătură cu presupuși mercenari care luptă în Ucraina.
AFP a vorbit cu alți doi cetățeni francezi aflați pe aceste liste.
Toți cei trei veterani ai armatei franceze au negat că s-ar fi aflat în Harkov în timpul atacului și au respins acuzația că ar fi mercenari.
Ei spun că au fost ținta unei acțiuni de „propagandă” menită să le „submineze credibilitatea” în calitate de voluntari care luptă alături de armata ucraineană.
Beranger Minaud, care s-a întâlnit personal cu jurnaliștii AFP joi în estul Franței, a spus că a părăsit Ucraina în septembrie 2023 după ce a fost rănit.
„Din punctul meu de vedere, este imposibil ca 50 de luptători francezi să se afle în același loc în Ucraina", a spus el.
„Mi-e greu să cred că acum ar fi mai mult de 50 în total. Iar cei pe care îi cunosc fac parte din unități diferite din întreaga țară", a mai spus el.
Surse de securitate franceze estimează un număr de 100 de voluntari francezi care luptă în prezent în Ucraina.
Minaud a renunțat la slujba sa de șofer pentru a face muncă umanitară înainte de a se înrola ca voluntar, împins de dorința de a opri masacrarea civililor.
Bărbatul de 45 de ani a arătat AFP pașaportul său francez și cartea de identitate militară ucraineană.
Mercenari francezi generați de ChatGPT
„Aceste liste sunt o grămadă de vrăjeli", a declarat un alt voluntar, care s-a prezentat drept Sly, în vârstă de 43 de ani.
„Sunt tipi pe care îi cunosc pe liste. Au fost în Ucraina, dar s-au întors în Franța de ceva vreme".
Contactat prin WhatsApp, Sly a dezvăluit că luptă „în sudul Ucrainei".
Potrivit mărturiei lui Franck, lunetist în regiunea Donbass, luând legătura cu contactele sale din Harkov a aflat că „bombardamentul din acea noapte nu a țintit nicio clădire militară”.
În schimb, „a lovit infrastructura civilă și 19 civili au fost răniți, dar asta este tot", a spus el.
Bilanțul lui Franck este similar cu cel raportat de autoritățile din Harkov .
Unele nume de pe liste sunt pur și simplu inventate, potrivit unor surse diplomatice și militare franceze.
Unele liste „generate de ChatGPT” includeau falsuri ridicole, precum „Air Jordan”, a declarat una dintre surse.
„Ei încep cu informații verificate despre cetățenii francezi din Ucraina... și le amestecă cu date false”, a explicat aceasta.
Xavier Tytelman, redactor-șef al revistei Air & Cosmos, care are contacte în Legiunea Internațională, a declarat că a luat legătura cu o duzină de persoane de pe liste.
„Toți sunt în viață”, a spus el.
Parisul a negat, totodată, insinuările rusești potrivit cărora guvernul a contribuit la recrutarea de cetățeni francezi pentru a lupta în Ucraina.
Alegerea cuvântului „mercenar” este semnificativă, întrucât presupune că Franța își încalcă propria legislație care interzice cetățenilor săi să lupte în străinătate în schimbul unei plăți - o infracțiune care se pedepsește cu cinci ani de închisoare și o amendă de 75.000 de euro.
În plus, termenul este folosit de autoritățile franceze pentru a condamna activitățile grupului paramilitar rus Wagner, pe care Parisul îl acuză de crime de război în Africa.
Voluntari francezi în Ucraina
Când forțele Moscovei au invadat țara în februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat voluntarii străini să se alăture Legiunii Internaționale.
„Cu toții luptăm aici din diverse motive - unii pentru acțiune și adrenalină, alții pentru cauze umanitare sau politice", a mărturisit Sly, care a spus că face parte dintr-un batalion de infanterie al armatei regulate ucrainene.
„Dar dacă am fi venit pentru bani, s-ar fi dus vorba”, subliniază el.
Combatanții străini înrolați în armata ucraineană primesc o carte de identitate militară cu numele lor, unitățile din care fac parte și armele care le sunt furnizate.
„Avem aceleași drepturi și îndatoriri ca soldații ucraineni - cu excepția faptului că ne putem retrage când vrem - și suntem plătiți la fel", a spus Minaud.
Asta înseamnă 20.000 de grivne (puțin peste 500 de dolari) pe lună și un bonus de 100.000 de grivne pentru fiecare lună petrecută pe front.
„Aduce oarecum cu Legiunea străină franceză", a explicat Franck, care a spus că luptă alături de combatanți „de toate naționalitățile de pe planetă".
El a respins ridicând din umeri afirmațiile „propagandei ruse" potrivit căreia ar fi mercenari.
„Mă simt total confortabil cu ceea ce fac aici”, a spus el.
Sursa: adevarul.ro