Mărturia unui soldat a cărui unitate s-a retras de la Bahmut: Primele două săptămâni au fost ușoare, apoi au venit tancurile

Mărturia unui soldat a cărui unitate s-a retras de la Bahmut: Primele două săptămâni au fost ușoare, apoi au venit tancurile

Un soldat a cărui unitate s-a retras de la Bahmut a relatat despre experiența batalionului său care a fost trimis în zonă în urmă cu o lună, relatează Daily Beast.

Orașul Bahmut este aproape distrus FOTO PROFIMEDIA

Orașul Bahmut este aproape distrus FOTO PROFIMEDIA

Unele unități au fost retrase din luptă în contextul atacurilor tot mai brutale ale armatei regulate și ale mercenarilor Wagner, în timp ce altele au rămas să apere orașul asediat. Armata ucraineană încearcă să întărească liniile defensive la vest de Bahmut, și trimite unități de elită în zonă.

Soldatul, care se prezintă cu numele de cod „Detcom”, face parte dintr-un batalion al Brigăzii 241 din cadrul forțelor teritoriale de apărare ale Ucrainei.

Pe 25 ianuarie unitatea sa, care era staționată în orașul Vovceansk, aproape de granița cu Rusia, a fost trimisă la Bahmut.

Trebuia să ne deplasăm în satul Krasna Hora, [nord]. Dar.... pe drum, au sosit noi ordine, în urma cărora comandamentul brigăzii [superioare] ne-a desemnat să acționăm pe acea bucată de teren care acoperă drumul principal dintre Soledar și Bahmut", a dezvăluit Detcom.

În primele două săptămâni, brigada sa a respins fără prea mare greutate infanteria rusă, spune el.

A fost destul de ușor. Este adevărat ce se spune la știri. Acești noi soldați ruși mobilizați erau prost pregătiți și prost echipați, iar ei îi trimiteau spre noi ca pe niște valuri de carne. Asta s-a petrecut în primele două săptămâni. După aceea au început să folosească artileria și tancurile. A fost punctul în care lucrurile au devenit cu adevărat urâte".

Brigada 241, înarmată doar cu lansatoare de grenade și mortiere, a reușit într-o oarecare măsură să mențină liniile de apărare, însă soldații rușii avansau.

Ei forțau și forțau continuu, punând presiune cu tancurile și cu restul”, spune Detcom.

Au o grămadă de muniție pentru artilerie din perioada Războiului Rece și nu numără obuzele. [Dar] brigăzile superioare folosesc armament occidental, armament de mare precizie, și el costă mult, așa că nu trag doar pentru a trage".

La un moment dat, situația din Bahmut a devenit atât de gravă pentru unitatea lui Detcom încât acesta a primit ordin să meargă la Kiev pentru a căuta o mașină nouă. În timp ce se afla acolo a aflat de la un medic care fusese internat la spitalul militar că soldați pe care îi cunoștea muriseră la Bahmut.

Mi-a spus că au murit doi băieți", a spus Detcom. „În dimineața următoare am primit un mesaj - un pilot de dronă fusese ucis". La întoarcere, pe 16 februarie, Detcom a primit mesajul că sergentul-șef al plutonului său a murit după o lovitură directă asupra tranșeei în care se adăpostea.

Totul „a început cu acest tip. Îl chema Maxim și ne-am cunoscut pe 24 februarie, în urmă cu un an. Am avut prima noastră misiune, iar ulterior am fost în același pluton. Recent, a fost promovat la sergent în plutonul meu... este destul de greu" de suportat, mărturisește Detcom.

Până acum, unitatea lui Detocm a pierdut doar șase soldați - patru la Bahmut și doi în timpul verii la Herson, un oraș care a fost eliberat de sub ocupația rusă în noiembrie.

Sunt doar șase morți, dar avem o mulțime de răniți și de oameni șocați de obuze. Comandantul meu de pluton, mitraliorul meu, și șoferul meu din pluton, și un alt mitralior, patru băieți, toți sunt internați în spital după ce au fost loviți de schije", a spus el.

Întrebat despre soarta luptelor pentru Bahmut , Detcom a spus că, „privind în perspectivă, cum ar fi în următoarele câteva luni, dacă nu se va schimba nimic în tacticile noastre... în cele din urmă ne vor copleși pur și simplu, pentru că au o grămadă de muniție pentru artilerie și au suficienți oameni pe care să îi trimită înspre pozițiile noastră ca valuri de carne".

Unități de drone retrase din Bahmut

Tot ce trebuie să știți este că, la 1 martie, Bahmut este încă în picioare. Prețul rezistenței este suprem. Și este din ce în ce mai greu să rezistăm", anunța Maghiar, comandantul unei unități ucrainene de drone, cunoscut pentru eforturile feroce depuse în apărarea orașului.

Potrivit Reuters, comandantul unei unităţi de drone ucrainene care acţionează la Bahmut a anunţat recent într-un mesaj video că această unitate a primit din partea superiorilor ordin să se retragă imediat din oraş, după ce a participat acolo timp de 110 zile la operaţiunile armatei ucrainene.

Comandantul al Gărzii Naţionale ucrainene, Volodimir Nazarenko, a declarat la postul ucrainean de radio NV că situaţia la Bahmut este "critică", iar ruşii atacă neîncetat "fără să le pese de pierderile lor". "Misiunea forţelor noastre la Bahmut este să provoace inamicului cât mai multe pierderi posibil. Fiecare metru de pământ ucrainean costă inamicul sute de vieţi".

Forțele ucrainene rezistă la Bahmut

Viceprimarul orașului Bahmut, Oleksandr Marchenko, a declarat sâmbătă pentru BBC Radio 4, că forțele ucrainene apără în continuare orașul.

„Există lupte la periferia orașului și lupte de stradă, dar datorită forțelor armate ucrainene, acestea nu au preluat încă controlul asupra orașului. Singurul lor scop este uciderea oamenilor și genocidul poporului ucrainean... tactica pe care o folosesc rușii este tactica pământului pârjolit. Ei vor să distrugă Bahmut, vor să distrugă orașul... și sincer nu pot înțelege de ce fac asta. Orașul este aproape distrus și nu există nicio clădire care să fi rămas neatinsă în acest război. Sunt complet distruse cartiere, clădiri și blocuri de apartamente”, a spus viceprimarul care estimează numărul civililor rămași în oraș la 4000-4500.

Generalul Sir Richard Shirreff, fost comandant suprem adjunct al NATO pentru Europa, a declarat pentru BBC Radio 4: „Se poate spune că ucrainenii au obținut un succes strategic până acum, forțându-i pe ruși să consume mari cantități de sodalți și echipament în ceea ce va fi probabil, dacă reușesc, o victorie a la Pirus".

El a îndemnat la accelerarea furnizării de echipamente și sprijin pentru Ucraina, pledând pentru un ajutor concentrat, și nu unul progresiv ca până acum.

„Dacă ar fi avut ceea ce le trebuie cu câteva luni în urmă, probabil că nu am fi fost unde suntem acum. Așadar, acest lucru face cu adevărat imperativă accelerarea aprovizionării, a integrării, a sprijinului logistic, a instruirii și a tuturor celorlalte lucruri care trebuie făcute pentru a le oferi ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și face treaba."

Două poduri cheie din Bahmut au fost distruse în ultimele 36 de ore, a declarat ministerul britanic apărării, adăugând că rutele de aprovizionare din oraș controlate de ucraineni sunt tot mai limitate.

Unul dintre poduri făcea legătura între Bahmut și ultima rută de aprovizionare a acestuia cu orașul Chasiv Yar, aflat sub control ucrainean, la aproximativ 13 km spre vest, a precizat ministerul.

„Inamicul nu se oprește din tentativele de a încercui Bahmut", a declarat comandamentul militar ucrainean în nota sa de informare de sâmbătă, adăugând că în ultimele 24 de ore forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra orașului.

Artileria rusă a bombardat vineri ultimele rute de ieșire din Bahmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului asediat și de a aduce Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră din ultimele șase luni. De partea cealaltă, soldaţii ucraineni lucrează la repararea şoselelor avariate, la vest oraş se sapă noi tranşee pentru ridicarea unor poziţii defensive, în timo ce noi efective se îndreaptă spre linia frontului,.

Atacurile rusești au fost zădărnicite în satele Ivanivske și Bohdanivka, aflate la mai puțin de 8 km vest de centrul orașului Bakhmut, se mai arată în nota informativă ucraineană.

Capturarea acestor sate, care flanchează drumul crucial Bahmut-Chasiv Yar, ar lăsa orașul în pragul unei încercuiri totale a Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”