Mărturia unui polițist de la Rutieră: „Dacă nu veneam la voi, mă lichidau. Am intrat în bârlogul lor”

Mărturia unui polițist de la Rutieră: „Dacă nu veneam la voi, mă lichidau. Am intrat în bârlogul lor”

Un agent a făcut publică o discuție între un polițist de la Rutieră și un ofițer de la Direcția Generală de Protecție Internă în care cei doi discutau despre mai multe fapte de corupție, scrie Newsweek .

Discuția dintre agentul de la Rutieră și ofițerul DGPI a avut loc în aprilie 2021. După o lună, în mai 2021, ofițerii Direcției Generale Anticorupție Sibiu descindeau la Biroul Drumuri Nationale Sibiu punându-i sub acuzare toți cei 25 de agenți de poliție care lucrau acolo pentru că ar fi cerut șpăgi șoferilor pentru a-i ierta de sancțiuni.

Iată o parte din convorbirea telefonică dintre un ofițer DGPI București și un agent din cadrul Serviciului Rutier-Biroul Drumuri Nationale Sibiu:

Ofițer DGPI: Veștile sunt bune. Atâta timp cât o să colaborezi cu procurorul de caz, probabil că o să te cheme. A apreciat foarte mult faptul că ne-ai dat o mână de ajutor. A contat foarte mult că ne-ai ajutat. În special cu chestia cu Tudosoiu, cu procesul ăla verbal făcut pieton.

Polițist rutieră: A, deci notele tale au ajuns tot la ea.

Ofițer DGIPI: Da, da. Pot să-ți confirm faptul că e un dosar.

Dacă spui adevărul, dacă ești fairplay cu ceea ce s-a întâmplat, eu zic că o să fie bine.

Polițist rutieră: Normal că o să spun adevărul, nu pot să mint. Minciuna e închisoare de la unu la cinci ani. Calitatea mea rămâne protejată?

Ofițer DGPI: Da, o să rămână. Eu i-am expus faptul că este o situație delicată, a înțeles (...)

Polițist Rutieră: Cum s-a ajuns să spui de identitatea mea? Știa că e cineva în birou? Sau..

Ofițer DGPI: Sincer să fiu, cred că bănuia

Polițist rutieră: Dacă nu veneam la voi, ăștia mă lichidau, oricum. Știi că temerea asta am avut-o tot timpul. Îi deranjez, am intrat în bârlogul lor și nu trebuia să intru.

Ofițer DGPI: Am o rugămite foarte, foarte mare, ce discutăm pe chestia asta și ce discutăm vreau să rămână între noi.

Polițist rutieră: Da, normal Doamne iartă-mă, nu mă joc, e libertatea mea.

Ofițer DGPI: Știu că este greu, dar lucruri de genul ăsta nu trebuie discutate cu altcineva, nici măcar cu soția, dar așa trebuie să fie acum ca să nu stricăm tot. (...)

Polițist rutieră: Așa după cum vezi tu lucrurile, crezi că o să mai fiu polițist în viitor?

Ofițer DGPI: Da, eu zic că da

Polițist rutieră: Oircum, merg până la capăt, pentru că oricum o să dispar din birou, deci de plecat tot o să plec, că nu sunt înghițit și cu tot ce o să fiu întrebat o să fiu onest și te rog și eu să te uiți pe tot ce ți-am trimis acolo și să dai mai departe, care-s spețe de interes operativ. (...)

Nu mai suportam să stau în mediul ăsta infracțional. Uitați-vă ce mașini, ce case au, ce conexiuni fini cu nași.

Ofițer DGPI: Da, exactl

Dosarul polițiștilor șpăgari de la Sibiu

La 19 mai 2021, au fost puse în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară şi 33 de mandate de aducere într-un dosar care vizează nu mai puţin de 25 de poliţişti sibieni.

Suspecţii sunt agenţi de Poliţie Rutieră, din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi închis ochii la o serie de abateri la regimul rutier. În schimbul „clemenţei” de care dădeau dovadă solicitau de la cei care erau prinşi încălcând legea să sponsorizeze echipa de fotbal a Poliţiei Sibiu. Dar ca să nu atragă atenţia asupra acestor neaşteptate acte de binefacere, se întocmeau contracte de sponsorizare.

Ar mai fi de precizat că suspecţii făceau şi ei parte din echipa de fotbal. Ei sunt acuzaţi de mită, abuz în serviciu şi fals în acte. Pe numele lor s-au întocmit nu mai puţin de 115 capete de acuzare de luare de mită de la peste 100 de persoane.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, prim-procurorul Ion Veştemean, este vorba despre fapte comise de mai bine de doi ani.

În februarie 2019 s-a dechis un dosar penal in rem, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (192/P/2019), pentru omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită şi luare de mită, favorizarea făptuitorului, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de agent de poliţie, evaziune fiscală.

Acum, unul dintre agenții de poliție de la Rutieră acuză faptul că, deși informațiile sale au stat la baza constituirii dosarului, procurorii l-au inciminat la fel ca pe ceilalți polițiști.


populare
astăzi

1 De citit...

2 Cum era de așteptat, „petarda” Căcărău s-a „autodetonat”...

3 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

4 Cătălin Scărlătescu a ajuns la spital, după o vacanță de coșmar: „Cel mai frumos loc din Bali e aeroportul, mai ajung aici doar dacă aterizează avionu…

5 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis