Mărturia unui irlandez din trupele ucrainene: Pe „linia zero“ a frontului e pur și simplu măcel
Sky News a intervievat doi voluntari străini care au luptat în armata ucraineană în ultimele 17 luni. Relatările lor au fost coroborate de mărturii furnizate de alți voluntari străini.
Rhys Byrne poreclit „Rambo” s-a oferit voluntar în armata Ucrainei FOTO SKY NEWS
Rhys Byrne, poreclit „Rambo”, este un tânăr energic de 28 de ani din Dublin. A luptat pentru mai multe unități din Ucraina, inclusiv pentru brigada 59 din armata teritorială ucraineană, unde a operat o mitralieră grea.
Povestește că bătălia pentru recuperarea teritoriului a fost cumplită: „Pe linia zero este groază. Este oroare. Este pur și simplu genocid. Este un măcel”.
„Sunt oameni morți peste tot. Ruși morți. Ucraineni morți.... cea mai mare problemă cu care ne confruntăm când mergem în tranșee este să călcăm peste toate cadavrele care sunt deja acolo de la ultimii oameni [care] au intrat - genul acesta de lucruri pur și simplu te bântuie”, dezvăluie Byrne.
Voluntarul irlandez se află acum la un centru de odihnă din estul Ucrainei, un sanctuar în care se refugiază voluntarii care au primit permisie.
Aproape de moarte
Byrne numește incidentul în care a fost extrem de aproape de moarte „ultima picătură”. S-a întâmplat în timp ce încerca să-și salveze viața după ce un tanc despre care credea că este ucrainean a deschis focul asupra pozițiilor unității sale.
„Ni s-a spus că există o linie de tranșee rusești și că treaba noastră este să intrăm în tranșee, să le curățăm și să le menținem până când vin unitățile auxiliare, după care ne întoarcem."
Unitatea sa de 40 de membri – între care ucraineni, americani și britanici - a fost transportată într-o zonă de adunare în apropierea frontului numit și „linia zero" – numai că, potrivit mărturiei lui Byrne, nu aveau acoperire aeriană, sau drone, iar o pereche de tancuri ucrainene se retrăseseră din poziția lor.
Au văzut în depărare un tanc apropiindu-se, iar ei toți au presupus că era prieten. Soldații spun că poate fi dificil să deosebească între vehiculele de luptă ucrainene și cele rusești.
Dintr-o dată, acesta a tras un obuz în mijlocul poziției lor. Cei care au supraviețuit s-au adăpostit în pădure. În imaginile înregistrate cu camera de corp a irlandezului, se vede cum un membru al unității vorbește la radio și cere ajutor, în timp ce obuzele tancului aterizează în apropiere.
În mijlocul haosului, salvarea a apărut sub forma unei camionete ucrainene, la volanul căreia se afla un soldat ce pornise în căutarea unui receptor de comunicații prin satelit dispărut.
Tanc versus Humvee
Unitatea lui Byrne l-a văzut și s-au refugiat în el. Dar au fost reperați de ruși. Un tanc inamic a început să îi urmărească.
„Acum suntem în situația în care un tanc apare deodată și începe să ne urmărească. Și este înspăimântător să vezi un T-72 mare venind spre tine, în timp ce tu ești într-un camion Humvee
Da, e ca un cuțit fierbinte prin unt. Ești terminat. Așa că, din nou, cu toții strigăm: «Dă-i bice Humvee, dă-i bice. Înnebuneam."
Alături de el în camion era prietenul și colegul său, un luptător danez poreclit „Polar”. A văzut cum un obuz rusesc trece pe deasupra capetelor lor.
„Nu ar trebui să fim vii”, a spus el, explicând că viața i-a atârnat de un fir de păr.
Sanctuarul pentru soldați din estul țării este condus de un pastor musculos pe nume Owen Panoma. Neozeelandezul a fost capelanul mai multor brigăzi ucrainene.
Acesta povestește că sunt mii de voluntari străini care luptă pentru Ucraina și mulți dintre ei au nevoie de cineva cu care să vorbească.
„[Centrul] este o sursă de un fel de sprijin, știți, să stai acolo [și să întrebi] de unde ești? Aveți copii? Știi, practic pentru a le distrage atenția de la război."
„Vorbesc în somn. Țipă. [În timpul] nopții ieși să te duci la toaletă; «sunteți bine?» și băieții se trezesc. Știi, nu-și dau seama ce fac. Poate că nu sunt conștienți de ceea ce fac de fapt, pentru că aici e liniște, afară nu este”, a povestit Panoma.
Byrne și prietenul său „Polar” mărturisesc că s-au săturat de război. După 17 luni petrecute pe câmpuri de luptă precum cele din Bahmut și Zaporojie, iau trenul spre acasă, relatează Sky News .
„Ar trebui să devină doar o amintire pentru mine. Nu va fi mai mult de atât. O amintire pe care voi încerca să o împing, să o alung în spatele minții, pe care sper să o uit. [Dar] știu că mă va bântui”, a dezvăluit „Rambo”.
Sursa: adevarul.ro