Mărturia soldatului ucrainean care a dezertat pentru a atrage atenția asupra epuizării trupelor. Militar: „Piesele de domino s-ar putea rostogoli foarte curând”

Mărturia soldatului ucrainean care a dezertat pentru a atrage atenția asupra epuizării trupelor. Militar: „Piesele de domino s-ar putea rostogoli foarte curând”

Luni de-a rândul, soldatul ucrainean Serhii Hnezdilov a pledat pentru ca trupele ucrainene epuizate să fie rotite cu recruți proaspeți, insistând asupra acestei probleme în interviuri, pe rețelele sociale și la un podcast. Dar apelurile soldatului în vârstă de 24 de ani, care are o experiență de luptă de cinci ani într-o brigadă de infanterie, au fost în zadar. Astfel că a sperat ca o metodă radicală de a atrage atenția asupra problemei va avea sorți de izbândă - și-a anunțat dezertarea pe rețele sociale și la portalurile de știri, relatează New York Times .

Soldați ucraineni pe frontul de est FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni pe frontul de est FOTO PROFIMEDIA

„Am rămas fără altă opțiune decât să plec, să trântesc ușa foarte tare și să forțez oamenii să înceapă în sfârșit să vorbească despre această problemă”, a spus Hnezdilov într-un interviu video pentru The New York Times la 1 octombrie dintr-o locație secretă, unde se ascundea de autoritățile ucrainene.

Iar oamenii chiar au început să discute. Soldați, politicieni și alte personalități publice și-au exprimat opiniile în postări lungi pe rețelele de socializare. Unii au vorbit despre trădare și au pledat pentru pedepse dure. Alții au admis aceste îngrijorări ca legitime, dar au argumentat că soluția nu este dezertarea. Însă au existat și voci care l-au susținut, considerând acțiunea lui un semnal la trezire de care Ucraina chiar avea nevoie.

„Este cu siguranță o dezbatere mare”, a apreciat Tymofii Brik, sociolog și rector al Școlii de Economie din Kiev, adăugând că Hnezdilov a adus în sfera publică un subiect sensibil, discutat în special în cercurile private. „Oamenii au fost stârniți.”

După două săptămâni în care a reușit să se sustragă autorităților, soldatul a fost reținut de poliția ucraineană pe 9 octombrie „sub suspiciunea că a părăsit voluntar o unitate militară cu intenția de a se sustrage de la serviciul militar în temeiul legii marțiale”, o infracțiune pasibilă de o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare. O instanță a dispus arestarea sa preventivă pentru 60 de zile, în așteptarea procesului.

Această dezertare a atins un punct nevralgic pentru armata ucraineană: problema deficitului de soldați, care înseamnă că trupele nu pot fi rotite, în condițiile în care forțele ruse sunt deja superioare numeric pe câmpul de luptă, iar pe unele fronturi se duce un război de uzură.

Eforturile armatei ucrainene de a recruta mai mulți oameni au fost îngreunate de lipsa unei date clare de încheiere a serviciului militar. Astfel, mulți ucraineni se tem că înrolarea echivalează cu un bilet dus către front și, drept urmare, au fost reticenți să se alăture armatei.

Soldații ucraineni se plâng de epuizare

Soldații se plâng de epuizare și, conform statisticilor oficiale, zeci de mii au dezertat până acum. Familiile militarilor organizează proteste săptămânale, cerând eliberarea după o anumită perioadă, o acțiune rară de critică publică pe timp de război.

„Am decis să vorbesc cu voce tare despre această problemă, întrucât a atins o amploare masivă”, a spus Hnezdilov în interviul pentru New York Times.

Yehor Cernev, vicepreședintele comisiei de apărare și informații a Parlamentului ucrainean, a transmis într-un mesaj text că „nu este momentul potrivit pentru a cere demobilizarea când suntem forțați să ne retragem în Donbas”.

În timp ce alți ofiţeri ai armatei ucrainene au avertizat că o astfel de mişcare risă să demotiveze soldaţii de pe front care încearcă să respingă forţele ruse.

Hnezdilov s-a alăturat în 2019 armatei în calitate de voluntar. Contractul său pe trei ani expira în martie 2022, însă cum Rusia lansase o invazie la scară largă cu o lună înainte, soldatului ucrainean i s-a interzis să părăsească armata în conformitate ci legea marțială.

El a luptat mai întâi în Piski, un mic sat din prima linie din est, pe care Rusia l-a capturat la sfârșitul anului 2022, iar apoi în alte puncte fierbinți precum Bahmut, el îndeplinind mai multe roluri în Brigada 56 de infanterie motorizată a Ucrainei, între care mitralior și comandant al dronelor de recunoaștere.

„Acum, sunt foarte obosit”, a spus el, precizând că dorește să revină la viața civilă.

Soldații nu pot lupta la infinit și ar trebui să știe când „se vor putea odihni”, altfel încep „să experimenteze depresie, probleme psihologice și de sănătate”.

În acest an, un nou proiect de lege al Parlamentului Ucrainei prin care se prevedea eliberarea din armată după trei ani a fost suspendat la cererea armatei, care a motivând că situația de pe front nu permite acest lucru.

„Blestemul uniformei”

Ucraina s-a confruntat cu mai multe probleme legate de recrutare - de la corupția din centrele de recrutare, care a permis multora să se sustragă de la mobilizare, la opoziția ucrainenilor ce invocă pregătirea slabă.

Mai recent însă, Ucraina a intensificat mobilizarea, recrutând până la 30.000 de oameni pe lună în această vară, de două - trei ori mai mult decât în ​​timpul iernii trecute.

„Este ceea ce eu numesc blestemul uniformei. Odată ce o îmbraci, nu o mai poți scoate”, a spus el. „De aceea majoritatea oamenilor o evită”, a subliniat el, explicând că el și alți soldați consideră că este nedrept ca unii să evite recrutarea, în timp ce cei aflați de mult timp pe front nu pot pleca.

După ce a dezertat, Hnezdilov s-a confruntat cu reacții dure din partea armatei. Fosta sa brigadă a lansat o anchetă, iar câțiva soldați ucraineni proeminenți i-au criticat dur decizia.

Masi Naiem, un veteran celebru care a pierdut un ochi în 2022, a scris pe rețelele de socializare că, deși este de acord că este necesar să fie abordate problemele privind eliberarea din armată, totuși decizia lui Hnezdilov este „imorală față de cei care au murit și au fost răniți: ei nu și-au sacrificat viețile și sănătatea doar pentru a preda ulterior frontul”.

Însă cei care susțin demersul lui Hnezdilov argumentează că frontul se destramă deja pe măsură ce tot mai mulți soldați dezertează, descurajați de perspectiva de a lupta pe termen nedefinit.

Datele procuraturii ucrainene arată că 51.000 de soldați și-au părăsit unitățile din ianuarie până în septembrie anul acesta - mai mult decât dublu față de 2023.

Problema dezertărilor a devenit atât de serioasă încât Parlamentul a adoptat o lege în această vară prin care militarii sunt scutiți de răspundere dacă dezertează pentru prima dată și revin voluntar în serviciu.

„Distrug ei armata ucraineană? Parțial da. Dar de ce? Din ce motiv?” se întreabă Hnezdilov. „Poate că ar trebui să ne concentrăm mai puțin pe actul de a dezerta și mai mult pe ceea ce duce la asta.”

În plus, el și alți soldați au avertizat că fără o politică proactivă, care să stabilească termeni clari de serviciu și să îmbunătățească eforturile de mobilizare, numărul dezertorilor va crește, mai ales că războiul va atinge pragul de trei ani în februarie.

„Piesele de domino s-ar putea rostogoli foarte curând”, a spus Artem Ceh, scriitor și soldat ucrainean. „Pentru că mulți oameni și-au stabilit termeni specifici de serviciu: trei ani.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

2 BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

3 Un om cheie a demisionat din AUR. Urmează chestii la vârful partidului?

4 Om de afaceri ucrainean implicat în recrutări, ucis la Odesa

5 Foarte interesant!