Mărturia rușilor care cumpără proprietăți în orașul devastat Mariupol

Mărturia rușilor care cumpără proprietăți în orașul devastat Mariupol

Rușii cumpără proprietăți în orașul ocupat Mariupol, la mai bine de un an de la asediul necruțător care l-a redus la ruine, a relatat agenția de presă independentă Bumaga, citată de The Moscow Times.

Orașul Mariupol a fost distrus aproape în întregime FOTO PROFIMEDIA

Orașul Mariupol a fost distrus aproape în întregime FOTO PROFIMEDIA

De luni de zile autoritățile ruse spun că fac eforturi de reconstrucție la scară largă în Mariupol, după distrugerea a aproximativ 90% din clădirile rezidențiale și a 60% din locuințele private.

Până la 1.500 de civili au fost uciși, iar 350.000 au fugit din Mariupol în timpul asediului orașului între sfârșitul lunii februarie și luna mai a anului trecut.

Potrivit Bumaga, investitorii ruși sunt interesați de Mariupol ca o potențială destinație turistică, datorită faptului că este un oraș port la Marea Azov.

Totuși, ei nu s-au arătat prea îngrijorați de faptul că există o contraofensivă în curs a Ucrainei în teritorii aflate la aproximativ 80 de kilometri nord de oraș.

„Este înfricoșătoare ideea că luptele pot izbucni din nou, dar războiul nu va continua la nesfârșit”, a comentat pentru Bumaga Irina, o investitoare din orașul siberian Krasnoiarsk.

Publicația independentă a relatat că există în prezent circa 100 de grupuri pe platforma VKontakte - cel mai mare site de socializare din Rusia – unde se publică anunțuri privind vânzarea de proprietăți în Mariupol. Primele anunțuri au apărut la începutul lunii mai 2022, când forțele ucrainene și cele invadatoare încă purtau bătălii pentru oraș.

Site-ul popular de anunțuri Avito publică ofertele de vânzare a zeci de apartamente și case, prețul mediu al unui apartament fiind de doar 3 milioane de ruble (34.000 de dolari), respectiv de 4,8 milioane de ruble (54.500 de dolari) pentru case.

„Granițele noastre sunt protejate de forțele armate [ale Rusiei], iar războiul se apropie de sfârșitul său logic”, a comentat un alt client, Eldar.

„Cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla acolo s-a întâmplat deja”, a observat pentru Bumaga și Olesia, care trăiește în orașul siberian Omsk.

Mariupol este un oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, pe care președintele rus Vladimir Putin a anunțat că anexat-o împreună cu alte trei regiuni parțial ocupate din Ucraina - Lugansk, Zaporojie și Herson - în septembrie 2022.

Putin a vizitat Mariupol în martie, în prima sa deplasare în teritoriile ocupate.

Potrivit Kremlinului, Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul şi a făcut un tur al oraşului la volanul unei mașini. În plus, ar fi discutat cu localnici, ar fi vizitat locuri de interes și ar fi primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucție.

Cu acea ocazie, Putin a făcut turul unui nou complex rezidențial, despre care se spune că se află în districtul Nevski din Mariupol.

Nevski este un cartier nou în vestul orașului. Este numit după râul Neva, pe care se află orașul natal al președintelui Vladimir Putin, Sankt Petersburg.

Primarul legitim al orașului declara la acea vreme că multe dintre clădirile nou construite de ruși se află la periferia orașului. „Au construit doar pentru a dovedi că versiunea lor despre ceea ce se întâmplă acolo este cea adevărată. Dar ei mint! Ei mint că au venit să elibereze orașul. Doar ei l-au distrus. Acest oraș nu mai există. Și este nevoie de 20 de ani pentru a-l reface!", a spus el.

ONU estimează că 90% dintre clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în urma asediului rusesc.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…