Martorii oculari descriu scene îngrozitoare după bombardamentul israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah
Martorii au descris scene îngrozitoare, duminică seara, când în urma unui bombardament israelian incendii au izbucnit în tabăra improvizată din cartierul Tal al-Sultan, ucigând cel puțin 45 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Părinți au ars de vii în corturile lor, în timp ce copiii strigau după ajutor, scrie Washington Post.
Urmările unui bombardament israelian asupra unei tabere din Rafah FOTO EPA-EFE
Într-un discurs adresat luni parlamentului, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit bombardamentul de la Rafah drept un „accident tragic”, în timp ce declarațiile publice ale armatei israeliene descriseseră un atac țintit asupra unui complex Hamas cu „muniții precise” și „informații precise”.
Forțele de Apărare Israelului au declarat că doi militanți au fost uciși, inclusiv comandantul operațiunilor Hamas din Cisiordania. „Au fost luate multe măsuri înainte de atac pentru a minimiza daunele aduse persoanelor neimplicate”, a declarat luni IDF, adăugând că incidentul este în curs de investigație.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, făcând declarații sub rezerva anonimatului într-o chestiune sensibilă, a spus că imaginile de la Rafah sunt „sfâșietoare”. „Israelul are dreptul să meargă după Hamas”, a spus acesta, menționând uciderea celor doi militanți, dar „Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja civilii”.
Mohammad Al-Haila, în vârstă de 35 de ani, mergea să cumpere niște bunuri de la un vânzător local când a văzut o fulgerare uriașă urmată de explozii succesive. Apoi a văzut flăcările.
„Am simțit cum corpul îmi îngheață de frică”, a spus Haila, care a fost strămutat din centrul Gazei, pentru The Washington Post.
A alergat într-acolo în căutarea rudelor sale.
„Am văzut flăcări ridicându-se, corpuri carbonizate, oameni fugind peste tot și solicitări de ajutor din ce în ce mai disperate”, a spus el. „Am fost neputincioși să-i salvăm.”
Haila a pierdut șapte rude în atac. Cea mai în vârstă avea 70 de ani. Patru erau copii.
„Nu am putut să-i identificăm până în această dimineață din cauza trupurilor lor carbonizate”, a spus el. „Fețele au fost erodate, iar trăsăturile au dispărut complet.”
Ahmed Al-Rahl, 30 de ani, încă aude țipetele.
El și familia lui se pregăteau de culcare când au auzit mai multe explozii de mare intensitate, a spus Rahl, care este strămutat din nord. Cortul lor s-a cutremurat. Confuzia a pus stăpânire pe tabără.
„Nimeni nu știa ce să facă”, a spus el. „Copiii care erau cu familiile lor în acele corturi s-au repezit la noi, cerându-ne să le salvăm părinții care ardeau.”
Rahl avea un stingător și s-a grăbit să ajute.
„Nu știam ce să fac pentru a-i ajuta pe oameni în timp ce ardeau”, a spus el. În jurul lui erau „corpuri dezmembrate, trupuri carbonizate, copii fără cap, trupuri de parcă se topiseră”, a spus el.
Nu exista apă pentru a stinge focul, care a mistuit corturile din pânză și plastic. Canistrele de gaz ce erau folosite pentru gătit au explodat, a spus Rahl.
„Am văzut cu ochii mei pe cineva arzând și strigând după ajutor și nu i-am putut salva viața”, a spus el.
Mohammad Abu Shahma, în vârstă de 45 de ani, a alergat spre locul unde se aflau membri ai familiei sale când a auzit vești că focul se extinde. Cortul fratelui său se afla la aproximativ un sfert de milă de cel mai rău carnagiu. Shahma s-a gândit că trebuie să fie în siguranță.
I-a găsit morți pe fratele său, tatăl a 10 copii, și pe nepoata sa de 3 ani, Palestina. Era sânge peste tot, a spus Shahma. Schije îl loviseră pe fratele său în piept și în gât; copilul fusese lovit în cap. O altă fiică, Jana, în vârstă de 9 ani, a fost rănită.
Morți și răniți
În jurul orei 22, duminică, morții și răniții au început să se reverse în cele câteva clinici improvizate din zonă.
28 de persoane erau deja moarte când au fost aduse la un centru temporar de urgență condus de Doctori fără frontiere la mai puțin de cinci kilometri de locul bombardamentului, a relatat Samuel Johann, coordonatorul serviciilor de urgență din Gaza. Clinica a tratat alți 180 de pacienți care suferiseră arsuri grave, răni provocate schije, pierduseră părți ale corpului sau aveau alte traumatisme, a spus el.
Mai spre vest, la o clinică condusă de International Medical Corps, chirurgul plastician Ahmed al-Mokhallalati a descris o situație în care membri ai familiei își căutau cu disperare persoane dragi.
O fetiță, a spus el, îi întreba pe toți cei pe lângă trecea dacă i-au văzut părinții. Mokhallalati a explicat că aceștia se aflau printre cei morți.
Mulți oameni au venit cu răni îngrozitoare și au avut nevoie de amputații, a spus el, după ce schijele au zburat peste tabără și au străpuns corturile oamenilor. El și colegii săi au efectuat operații vreme de cel puțin 12 ore, a spus Mokhallalati.
Au rămas fără mănuși medicale, halate și alte materiale de bază pentru tratarea rănilor deschise. „Se epuizează totul, la propriu”, a spus el
Pacienții care ar fi avut nevoie de îngrijiri suplimentare nu aveau unde să meargă în apropiere, a spus el. Cele două spitale principale din Rafah au fost evacuate. Spitalul mai mic Kuweit a declarat luni că a trebuit să se închidă după atacuri repetate. Printre singurele opțiuni s-a numărat Spitalul Martirilor al-Aqsa, ce presupunea o călătorie dificilă în centrul Gazei.
Mokhallalati a povestit a operat o fetiță de 6 ani cu răni adânci de schije care se întindeau de la coapsă până la abdomen. Ea a murit luni dimineață, a spus el.
Tabăra improvizată din Tal al-Sultan se afla în afara zonei de evacuare desemnate de Israel din Rafah, iar locuitorilor nu li s-a ordonat să plece înainte de bombardamente.
Zona se afla la periferia unei hărți a zonelor umanitare furnizată online de IDF și în anunțuri recente, dar nu era inclusă în aceasta. Totuși, locuitorii din Gaza, lipsiți de internet și de curent pentru telefoanele mobile, se bazează adesea pe informații pe vești transmise de la o persoană la alta și pliantele în limba arabă aruncate de IDF. Locuitorii se plâng că ordinele de evacuare și hărțile însoțitoare sunt formulate ambiguu și sunt dificil de urmat. Mulți credeau că se află într-un loc sigur.
În declarația sa, IDF a transmis că „atacul nu a avut loc în zona umanitară din Al Mawasi”, cu referire la o regiune de coastă la nord-vest de Rafah, unde au fost ordonate evacuări.
Noii sosiți în Mawasi au declarat pentru WP că zona este pustiită, supraaglomerată și lipsită chiar și de cele mai elementare servicii. Unele familii, dintre care multe deja dezrădăcinate de nenumărate ori în timpul războiului, au decis să rămână la Rafah.
Președintele francez Emmanuel Macron a transmis luni că este „indignat de atacurile israeliene care au ucis multe persoane strămutate” și a cerut „o încetare imediată a focului”.
Ministrul canadian de externe Mélanie Joly a cerut, de asemenea, o încetare a focului: „Acest nivel de suferință umană trebuie să se termine”. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că țara urmărește relatările potrivit cărora doi cetățeni canadieni se numără printre morții în Rafah.
Ministerul german de Externe, unul dintre cei mai fideli susținători ai Israelului din Europa, a transmis luni pe X că imaginile de la atac sunt „de nesuportat” și că „populația civilă din Gaza trebuie să fie de urgență mult mai bine protejată”.
Shahma și-a petrecut ziua de luni făcând bagaje. Familia sa extinsă de 50 de persoane a decis ca femeile și copiii să se mute la Mawasi, a spus el, iar bărbații să rămână în orașul Khan Younis din apropiere.
„Nici măcar nu am avut timp să-i jelim pe cei pe care i-am pierdut”, a spus el. „Tot ce contează pentru noi acum este să-i salvăm pe cei care au rămas.”
Haila și-a petrecut ziua căutând printre cadavre arse la clinica din Tal al-Sultan semnalmente ale membrilor dispăruți ai familiei.
„Ceea ce trăim în această viață nu poate fi descris”, a spus el. Este ca și cum ai fi „pe lista de așteptare” să mori.
Sursa: adevarul.ro