Marte este o planetă cu schimbări climatice ciclice, care tocmai iese dintr-o eră glaciară

Marte este o planetă cu schimbări climatice ciclice, care tocmai iese dintr-o eră glaciară

Marte este o planetă care trece periodic prin schimbări climatice și care se află pe cale să iasă dintr-o lungă eră glaciară care a atins apogeul în urmă cu 370.000 de ani, conform unui studiu publicat joi în ultimul număr al revistei Science, informează publicația Los Angeles Times.

Oamenii de știință au examinat calota glaciară de la polul nord al Planetei Roșii, prin intermediul datelor radar obținute de la sonda orbitală Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aparținând NASA iar concluziile pe care le-au obținut oferă o nouă perspectivă asupra dinamicii climatului de pe Marte și se pot dovedi folositoare chiar și pentru o mai bună înțelegere a evoluțiilor climatice terestre.

La fel ca și Pământul, Marte trece prin ere glaciare, însă mecanica schimbărilor climaterice marțiene este diferită. Pe Terra, gheața se acumulează la poli pe măsură ce temperaturile scad și apoi înaintează spre zonele subpolare și chiar dincolo de acestea. Însă planeta Marte are o înclinație foarte inconstantă: în prezent înclinația axei sale este de aproximativ 25 de grade, dar poate ajunge la 60 de grade — prin comparație, înclinația axei Pământului variază puțin, între 22 și 25 de grade.

Schimbarea înclinației axei marțiene durează foarte mult timp, însă atunci când înclinația este aproape de 60 de grade, Marte apare ca și când ar fi culcată pe o parte — condiții în care polii planetei sunt încălziți, iar cea mai mare parte a calotelor glaciare se topesc și ajung în atmosferă sub formă de vapori, după care apa se recolectează la latitudinile medii ale planetei. Astfel, spre deosebire de Pământ, pe Marte o eră glaciară înseamnă mai puțină gheață la poli și mai multă în apropiere de ecuatorul planetei.

Isaac Smith, planetolog la Institutul de Științe Planetare din Tucson, studia marile urme în spirală lăsate în gheața marțiană de la Polul Nord al planetei de vânt, urme care se întind pe aproximativ 800 de kilometri și au adâncimea de aproximativ 800 de metri. Astfel el a remarcat prezența unor straturi depozitate uniform pe calota glaciară — o schimbare bruscă semnalând trecerea de la eroziune la acumulare. Conform acestui studiu, la polii marțieni (dar în special la polul nord) s-au acumulat 87.000 de kilometri cubi de gheață începând cu sfârșitul ultimei ere glaciare. Acest volum ar fi suficient pentru a acoperi întreaga planetă sub un strat de 60 de centimetri de gheață.

"Fără oceane și fără viață, Marte este un laborator mai simplu, în care ne este mai ușor să înțelegem evoluția climatului", a mai susținut Isaac Smith, precizând că lecțiile pe care le învățăm pe Marte pot fi utile și pentru a înțelege mai bine schimbările climatice de pe Terra.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”