MÂRȘĂVIE! Procuroarea care instrumentează dosarul Dragnea/TelDrum, anchetată de Inspecţia Judiciară. Este degradant și pentru o țară din Africa din ce motiv!
Mârșăvie! Procuroarea care instrumentează dosarul Dragnea/TelDrum, anchetată de Inspecţia Judiciară. Este degradant și pentru o țară din Africa din ce motiv! Inspecţia Judiciară, dezvăluie România Curată , s-a autosesizat şi a declanşat cercetări prealabile faţă de procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan după ce, la începutul lunii februarie, jurnalista Sorina Matei de la B1 şi site-ul Lumea Justiţiei(Luju) au acuzat-o că a participat o reuniune unde erau şi politicieni!!!
Lăncrănjan este procuroarea care instrumentează dosarul Tel Drum. Ea l-a pus sub acuzare pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru 5 infracţiuni: abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul se ridică la aproape 30 de milioane de euro. Pentru recuperarea pagubei, în eventualitatea unei sentinţe de condamnare, procurorarea a pus sechestru pe averea liderului PSD, a patronilor de la Tel Drum şi pe bunurile companiei. Procuroarea activează în DNA de la începutul anului trecut şi a fost liderul unui ONG cu preocupări în zona Justiţiei şi a anticorupţiei, Liderjust.
Evenimentul ‘Meet the Global Thinkers’ organizat de Club Romania, cu participarea Institutului britanic Legatum
Sorina Matei a indicat mai multe fotografii de la receptia ‘Meet the Global Thinkers’ din 16 iunie 2017 la care a participat şi procuroarea DNA Lăncrănjan. Magistratul apare în fotografii alături de deputatul PSD Florin Petre Manole. Fotografiile se regăsesc pe pagina de Facebook a organizatorului evenimentului, Club Romania. La eveniment au participat şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Radu Ragea (pe vremea liberalului Cătălin Predoiu), fostul secretar de stat de la Finanţe şi ex-candidat la Senat din partea ARD, avocatul Gabriel Biriş, consilierul prezidenţial Constantin Dudu Ionescu, dar şi omul de afaceri, Gruia Stoica, condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare într-un dosar al DNA pentru trucarea unei licitaţii publice.
Inspecţia judiciară confirmă ancheta
Inspecţia a răspuns unei solicitări a României Curate şi a confirmat ancheta prealabilă, declanşată prin autosesizare, împotriva procuroarei DNA.
“Vă confirmăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare există o lucrare vizând activitatea sau conduita doamnei Lăncrănjan Alexandra – procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie –Structura Centrală”, a comunicat Inspecţia.
Ce spune legea
Potrivit articolului 97 litera d din legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, constituie abatere disciplinară:
“desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
Articolul 96 spune:
“Judecătorii şi procurorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei“.
Iar articolul 89 prevede la alineatul (1):
“Magistraţii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în profesie şi în societate“, se arată în legea 303/2004.
Procuroarea Lăncrănjan nu comentează
Magistratul vizat de Inspecţia judiciară, Alexandra Lăncrănjan, nu a comentat informaţiile privind ancheta prealabilă declanşată împotriva ei.
Ce urmează
După efectuarea cercetării prealabile, Inspecţia judiciară poate clasa lucrarea sau poate constata existenţa unei abateri disciplinare şi poate sesiza Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM. Secţia analizează şi fie respinge sesizarea, fie îi aplică o sancţiune procuroarei, care poate merge până la excluderea din magistratură. Magistratul poate contesta apoi sancţiunea în instanţă.