Mark Rutte este nominalizat oficial în funcția de Secretar General al NATO

Mark Rutte este nominalizat oficial în funcția de Secretar General al NATO

Premierul interimar olandez Mark Rutter va fi, astăzi, nominalizat oficial în funcția de Secretar General al NATO de către cele 32 de state membre ale Alianței, relatează Agerpres .

Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia

Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia

Ambasadorii statelor membre NATO vor oficializa numirea lui Rutte în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, organ ce reprezintă forul de decizie politică al Alianței.

Mark Rutte a devenit singura variantă pentru șefia NATO, după ce președintele român Klaus Iohannis și-a retras candidatura.

El urmează să își ia rolul de Secretar General pe 1 octombrie, data la care expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014.

Mandatul său a fost extins de patru ori din cauza războiului din Ucraina.

Dincolo de acest război și de situația tot mai tensionată la nivel internațional, în calitate de Secretar General, Mark Rutte va avea sarcina să colaboreze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump , în cazul în care fostul președinte republican îl va întrece pe democratul Joe Biden în alegerile de anul acesta.

Analiștii sunt de părere că relațiile bune între Rutte și Trump în mandatul anterior ar fi putut să joace un rol important în susținerea candidaturii premierului olandez.

Mark Rutte este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018 , când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…