Mark Galeotti, despre retragerea Wagner din Bahmut: „Este o umbră a ceea ce a fost odată”
După o aparentă calmare la începutul acestei primăveri, conflictul dintre șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, și Ministerul rus al Apărării trece printr-un nou episod de escaladare.
Mercenari Wagner în Ucraina FOTO Profimedia
Denunțând lipsa muniției pe câmpul de luptă, Prigojin a acuzat conducerea militară de la Moscova de pierderile suferite de forțele armate ale Rusiei în Ucraina și a anunțat retragerea mercenarilor săi din bătălia de la Bahmut până la sfârșitul zilei de 10 mai. În plus, șeful Wagner i-a insultat din nou pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, numit la începutul acestui an de Vladimir Putin la conducerea agresiunii militare din Ucraina.
Este vorba de cea mai dură manifestare a conflictului dintre Prigojin și Șoigu de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, un episod care ar putea avea consecințe serioase asupra eforturilor de război ale Moscovei în timp ce armata ucraineană își pregătește contraofensiva, notează The Kyiv Independent.
Duminică, cu trei zile înainte de retragerea anunțată, șeful Wagner a reluat insultele la adresa Ministerului rus al Apărării și i-a mulțumit generalului Serghei Surovikin, fostul comandant al agresiunii militare ruse din Ucraina, pentru că i-a furnizat muniții noi.
The Kyiv Independent l-a contactat pe istoricul Mark Galeotti pentru a comenta noile ieșiri ale șefului Wagner.
„Wagner este o umbră a ceea ce a fost odată”, remarcă istoricul britanic, care a publicat recent o nouă carte, „Războaiele lui Putin: De la Cecenia la Ucraina”.
„Videoclipurile sale sunt cu adevărat expresii ale unui anumit grad de disperare. Sunt una dintre puținele modalități de a ajunge la Putin, având în vedere că acesta nu are niciun fel de linie directă. Dar, să fim sinceri, el a făcut amenințări similare de retragere în trecut și nu a dat curs”, afirmă Galeotti, un fin cunoscător al chestiunilor rusești.
În opinia lui Mark Galeotti, oligarhul Evgheni Prigojin s-ar putea pune în pericol dacă ar da curs retragerii, mai ales că are mulți dușmani la Moscova.
„Sincer, dacă s-ar retrage din Bahmut, ar fi dezastruos pentru el, ar fi privit ca fiind echivalent cu o trădare. Este un om care depinde în întregime de Kremlin pentru toate activitățile sale de afaceri”, spune istoricul britanic.
„Aș fi surprins dacă ar supraviețui. Nu mă refer neapărat fizic, dar are atât de mulți dușmani care ar fi atât de încântați să-l doboare în momentul în care nu va mai avea niciun fel de protecție”, adaugă Galeotti, apreciind că Prigojin joacă la cacealma.
De altfel, insistând duminică asupra retragerii din Bahmut, Prigojin s-a arătat dispus să-și trimită mercenarii în „următoarele operaţiuni în interesul Rusiei”.
Potrivit lui Mark Galeotti, plângerile lui Prigojin despre lipsa muniției sunt de neînțeles în condițiile în care Wagner „a cooperat strâns” cu forțele aeropurtate rusești implicate în bătălia de la Bahmut. Istoricul britanic crede că acțiunile lui Prigojin pot fi explicate prin conflictul său cu Șoigu, iar momentul pentru anunțarea retragerii nu a fost ales întâmplător, survenind la două zile de la presupusul atac cu drone asupra Kremlinului cel mai probabil dintr-o părere a șefului Wagner precum că ministrul rus al Apărării ar fi într-o poziție șubredă.
În ceea ce-i privește pe Șoigu și Gherasimov, cei doi încearcă să împuște doi iepuri dintr-un foc în bătălia de la Bahmut, și anume să slăbească forțele Wagner și să cucerească orașul, afirmă Mark Galeotti.
Sursa: adevarul.ro