![](/static/img/zoom_in.png)
Marius Oprea sugerează că un apropiat al lui Călin Georgescu, Bogdan Vacusta, ar fi agent GRU
Marius Oprea, un istoric care a documentat activitatea fostei Securități și crimele comise de regimul comunist în România, citează informațiile potrivit cărora un asociat al lui Călin Georgescu - Bogdan Vacusta - a lucrat pentru structura de informații a Armatei și insinuează că acesta ar face parte din rețeaua principalei agenții de informații externe a Federației Ruse (GRU) din România.
Marius Oprea susține, într-o postare pe Facebook , că dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Călin Georgescu ar trebui anchetat de Parchetul Militar din motive „jurisdicționale”.
„În 1994, a avut loc o predare de ștafetă în rețeaua GRU din România. ”Corbii” (n.r. Apelativul folosit pentru agenții GRU din România) au devenit ”Corbii tineri” și au primit un nou comandant. Un general, ajuns chiar șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, care a trecut în rezervă, de cum Constantinescu a cîștigat alegerile și s-a apucat de afaceri cu medicamente”, arată Marius Oprea, fără să ofere un nume în acest sens.
Oprea arată că „generalul” menționat mai sus „a alimentat cu „corbi tineri” (n.r. Apelativ folosit pentru agenți GRU din România) structurile informative militare, dar și alte zone de interes”.
„Nu știu cînd, dacă el (n.r. Generalul respectiv) s-a întîlnit cu Georgescu atunci, ori ulterior. Dar că foști subalterni ai săi i s-au alăturat acestuia și au ieșit chiar la vedere: e un semn al apropiatei victorii, în fața căreia nu mai stă nimic”, a adăugat Oprea.
Acesta îl menționează, practic, pe Bogdan Vacusta, care a fondat, alături de Georgescu, Asociația Pământul Strămoșesc. Detalii, aici .
Bogdan Vacusta a și apărut alături de Georgescu în poze publicate de Digi24.ro încă din noiembrie 2024. Detalii, aici .
Reamintim că MApN a confirmat la solicitarea Digi24.ro că Vacusta a lucrat la Direcția Generală de Informații a Apărării între 2002 și 2015.
În prezent, numele lui Vacusta apare pe mai multe articole legate de criptomonede, preluate inclusiv de o revistă de geopolitică susținută de Academia Română. Un articol pe aceeași temă este citat și de istoricul Marius Oprea.
„Lucrarea prezintă elemente cheie despre utilizarea activelor virtuale în activități ilicite de către entitățile sancționate” și analizează extrem de tehnic ”criminalitatea cibernetică, spălarea banilor, finanțarea terorismului, operațiuni speciale conduse de adversari”. Imaginați-vă recrutarea acestui specialist de partea adversă și avem explicația bîjbîielii”, a subliniat istoricul.
Marius Oprea este istoric, autor a numeroase cărți despre istoria și crimele comunismului și a condus, între 2005 și 2010, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER).
„În căutarea finanțării campaniei electorale a lui Călin Georgescu nu mai e decît presa, dar și ea zgîrie, de fapt, pe deasupra aparențelor. Treaba este în fond a Parchetului Militar (...) Și, cîtă vreme militarii români, activi în structurile de forță stau deoparte, înseamnă că ei au semnat Parteneriatul de Pace. Cu Rusia. Cu Georgescu”, este concluzia lui Marius Oprea.