„Dacă trebuie să răspundem la întrebarea dacă există un risc de răspândire a holerei, acesta există într-adevăr. Ştim că în trecut au fost înregistrate cazuri de holeră în această regiune şi în Mariupol, iar noi ne concentrăm pe prevenirea acestui lucru cât mai mult posibil”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Unian.
Kuzin a adăugat că, la 1 iunie, Ministerul Sănătăţii a început o supraveghere intensificată a tuturor cazurilor care pot fi suspecte de holeră.
Medicul sanitar şef a subliniat, de asemenea, că situaţia cu răspândirea bolilor infecţioase în Mariupol este critică din cauza înmormântărilor în masă şi a lipsei accesului la apă potabilă.
Mariupol a fost blocat de ocupanţii ruşi timp de aproape trei luni, ceea ce a dus la o catastrofă umanitară pe scară largă. Ocupanţii au bombardat zonele rezidenţiale şi infrastructura civilă şi au blocat ajutorul umanitar, ucigând cel puţin 25.000 de persoane, potrivit părţii ucrainene.
Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că, din cauza problemelor cu aprovizionarea cu apă, oraşul este ameninţat de o catastrofă infecţioasă, până la sfârşitul anului ar putea muri peste 10 mii de oameni.
Preşedintele Volodimir Zelenski spune că o „situaţie ameninţătoare” s-a creat în Zaporojie, unde trupele ruseşti intenţionează să captureze principalul oraş al regiunii din sud-estul Ucrainei, ceea ce ar permite armatei ruse să avanseze mai aproape de centrul ţării.
Forţele ucrainene „rezistă” ofensivei ruse la Severodoneţk, dar sunt copleşite numeric, a declarat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev. Volodimir Zelenski a mai spus că Severodoneţk şi oraşul de peste râu, Lisiceansk sunt acum, „oraşe moarte”. Ambele se află în centrul ofensivei ruse din Domdas, din estul Ucrainei.