Marinela Țepuș, manager Nottara: Vrem să obținem, înainte de a închide porțile acestui teatru, o nouă expertiză
Teatrul Nottara se află într-o situație extrem de gravă, la fel ca multe instituții de pe bulevardul Magheru, și riscă să fie închis în urma legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic mare, a declarat managerul Marinela Țepuș, joi seara, la Festivalul "Dana Cenușă - Descătușare prin cultură".
Marinela Țepuș a anunțat că va cere primăriei o nouă expertiză asupra clădirii în care funcționează Teatrul Nottara.
"Teatrul Nottara se află într-o situație extrem de gravă. (...) Din păcate, în urma promulgării acelui articolaș cu bucluc, dintr-o lege care există din 2008, se presupune că peste câteva zile acest teatru se va închide. Și nu e singurul, sunt 11 clădiri pe bulevardul Magheru, toate au la parter centre comerciale sau instituții — sunt două cinematografe în această situație, care își vor închide porțile suspendând activitatea. Dorința noastră, a Teatrului Nottara, este nu de a nu se închide dacă într-adevăr această clădire presupune un mare risc pentru cei care sunteți aici, pentru noi, pentru cei de pe stradă. Dorința noastră este, și am cerut și eu, și a cerut înaintea mea și Mircea Diaconu, primăriei, de fapt direcției abilitate, să se facă o nouă expertiză. De fapt, ne interesează situația reală a acestui imobil", a declarat managerul instituției de cultură.
Marinela Țepuș a amintit că această clădire în care se joacă spectacolele Teatrului Nottara a fost construită de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor Liviu Ciulei, pentru familia sa.
"Vă spun o singură poveste: acest bloc a fost construit în 1945 de Liviu Ciuley, tatăl marelui regizor, pentru familia sa, pentru Liviu Ciulei care avea să devină acel mare regizor. Același Liviu Ciuley, inginer extraordinar, este unul dintre aceia care au modernizat construcțiile, care au făcut după 1940 construcții în București și în alte părți din țară, după noile norme privind seismicitatea acestui teren. Vă dau câteva exemple: Palatul CFR — nu are bulină, Palatul nou BNR — nu are bulină, singurul imobil care are bulină este acela făcut de el pentru familia sa. Putem noi să credem că a gândit pentru sine, acest Manole, un bloc mai prost decât celelalte? Asta vrem să aflăm — o expertiză reală făcută acum, cu mijloacele moderne ale anului 2015, ca să ne dumirim", a explicat Țepuș.
Ea a menționat că, în ultima perioadă, după ce publicul a fost consultat despre problemele care există la Nottara, s-au făcut investiții și s-a schimbat fața teatrului.
"După cum puteți vedea, Teatrul Nottara a făcut curățenie, pentru dumneavoastră și la cererea dumneavoastră. Când intrați în sală, de obicei vi se dă un chestionar pe care sunteți rugați să-l completați și să-l puneți într-o urnă. Acolo scria că suntem un teatru îmbătrânit, suntem un teatru prăfuit, că suntem un teatru în care miroase a mucegai, că suntem un teatru care nu are confortul unui teatru de calitate europeană. Noi am citit și am făcut tot ceea ce dumneavoastră ați spus. Peste câteva zile, ar urma să se schimbe aceste scaune și scaunele din sala mică, care sunt și mai oropsite", a precizat Marinela Țepuș.
La final, managerul instituției a invitat pe scenă o parte dintre actorii Teatrului Nottara — Ion Haiduc, George Alexandru, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Crenguța Hariton — și a anunțat că cere primăriei o nouă expertiză asupra clădirii, iar dacă aceasta nu se va realiza se va apela la o echipă de arhitecți privată.
"Vrem să atragem de partea noastră toți spectatorii, pe ceilalți actori, astfel încât să obținem, înainte de a se închide porțile acestui teatru, o nouă expertiză. Cred că o merităm. Vreau să vă spun că, dacă primăria nu va fi de acord cu această expertiză, noi suntem gata să facem o campanie de atragere de fonduri și să ne plătim singuri, cu ajutorul dumneavoastră, această expertiză. Astăzi mă întâlnesc cu niște arhitecți ca să-mi dea o estimare. Nu știu cât costă o astfel de expertiză, dar nu cred că o să coste luna de pe cer și vă așteptăm atunci, așa cum ați fost și altădată alături de noi, nu să plătiți un bilet de spectacol, poate să plătiți costul unui bilet care să se transforme în posibilitatea noastră de a ne face singuri această expertiză", a afirmat Marinela Țepuș.
AGERPRES