Marincea (SRI): Legea 535/2004 a cuprins, la decizia Parlamentului, toate infracțiunile ce afectează securitatea națională, nu doar cele de terorism
Legea 535/2004, denumită generic "legea antitero", a cuprins, la decizia Parlamentului, toate infracțiunile care afectează securitatea națională, nu doar pe cele de terorism, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a făcut trimitere la actul normativ privind prevenirea și combaterea terorismului.
''Mă explic: Deciziile instanței europene, precum și celei constituționale au impus în anul 2004 modificarea procedurii de obținere a mandatului de securitate națională până atunci reglementată de Legea nr.51/1991, în sensul eliberării acestuia de către un judecător. Întrucât la acel moment era în procedură parlamentară proiectul de lege privind prevenirea și combaterea terorismului, decizia forului legislativ a fost de includere a modificărilor legislative privind procedura de solicitare și eliberare a mandatului de securitate națională pentru toate categoriile de amenințări la adresa siguranței naționale în corpul respectivului act normativ (535/2004). Ca atare, în perioada 2004 — 2014 (moment la care Legea 51/1991 a fost modificată și reintrodusă procedura de obținere a acestui act), temeiul de eliberare a mandatului de securitate națională, indiferent de domeniul în care a fost luat, l-a constituit Legea privind prevenirea și combaterea terorismului'', a arătat Marincea.
Astfel, pornind de la faptul că în toate mandatele eliberate în această perioadă se regăsește precizat ca temei al obținerii Legea nr. 535/2004 se încearcă să se acrediteze ideea că acestea ar fi fost obținute prin invocarea unor amenințări din domeniul terorismului, a adăugat purtătorul de cuvânt al SRI.
AGERPRES