Marina americană și-a trimis cea mai avansată navă în estul Asiei. Distrugătorul invizibil va fi înarmat cu rachete hipersonice
Cea mai avansată navă militară de suprafață a marinei americane își arată profilul „invizibil” în Pacificul de vest într-o misiune care va pregăti terenul pentru eventuala desfășurare de rachete hipersonice în regiune, scrie CNN .
USS Zumwalt este prima navă dintr-o clasă de trei distrugătoare echipate cu rachete ghidate despre care forțele navale americane spun că „vor crea un nou nivel de complexitate al spațiului de luptă pentru posibilii adversari”.
Unul dintre acești potențiali adversari este China, iar Zumwalt va atrage cu siguranță atenția Beijingului.
„Prezența unei nave de război invizibile va atrage mult interes din partea Chinei”, în special dacă Zumwalt este echipat cu arme hipersonice, a spus analistul Carl Schuster, un fost căpitan al marinei americane.
USS Zumwalt este cel mai scump distrugător construit vreodată. Foto: Profimedia ImagesPotrivit unui raport publicat în august de Institutul Naval al SUA, Zumwalt va fi modernizat anul următor pentru a face loc unui nou sistem de arme hipersonice („Common-Hypersonic Glide Body”; C-HGB) al Pentagonului.
C-HGB este un sistem care folosește un motor de rachetă care lansează rachete la viteze hipersonice și „este manevrabil, ceea ce face ca detectarea și interceptarea să fie mai dificile și poate zbura cu o viteză de Mach 5 sau mai mare... de cel puțin cinci ori mai rapid decât viteza sunetului sau până la 20.000 de kilometri pe oră.”
„C-HCB este capabil să distrugă țintele în virtutea vitezei sale”, potrivit raportului.
Zumwalt, „perla” marinei americane, un program controversat și costisitor
După ce a făcut o oprire în Guam săptămâna trecută, Zumwalt a ajuns luni în Japonia. La 185 de metri lungime și cu un deplasament de 16.000 de tone, Zumwalt este „cel mai mare și mai avansat combatant de suprafață din lume din punct de vedere tehnologic”, potrivit unei fișe de informare a marinei americane.
În comparație, navele din clasa Arleigh Burke a distrugătoarelor americane care formează coloana vertebrală a flotei marinei americane sunt cu 30 de metri mai mici și au un deplasament de doar 10.000 de tone.
Cea mai mare navă de război a Chinei, distrugătorul „Tip 055”, dislocă între 12.000 și 13.000 de tone de apă.
SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. În total vor fi construite trei astfel de nave de război. Foto: Profimedia ImagesCu toate că nava americană de ultimă generație este plină de inovații din punct de vedere tehnologic, clasa Zumwalt a fost un program controversat și costisitor pentru marina americană.
Dacă sunt adăugate și costurile de cercetare și dezvoltare, fiecare din cele trei nave din această clasă costă 8 miliarde de dolari.
Prețul final ar fi fost mult mai mic dacă marina americană ar fi dus la capăt planul original de a construi 32 de distrugătoare din clasa Zumwalt, însă numărul lor a fost redus la doar trei după ce oficialii au decis că va fi nevoie de multe modificări pentru ca navele să aibă capacitatea de a desfășura o misiune de apărare anti-rachete balistice – ceva ce clasa Arleigh Burkes putea să facă mai ieftin.
În 2016, nava Zumwalt s-a stricat în timp ce traversa canalul Panama, suferind o avarie a sistemului ultra-modern de propulsie.