„Marile creiere” părăsesc în masă Rusia!

„Marile creiere” părăsesc în masă Rusia!

Ca răspuns la războiul pe scară largă declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, 8.489 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare de condamnare a agresiunii, iar sute dintre ei au părăsit de curând țara, potrivit anchetei „ Proiect ”.

„Acest pas fatal duce la victime umane uriașe și subminează bazele sistemului de securitate internațional existent. Rusia este în întregime responsabilă pentru declanșarea unui nou război în Europa. Nu există scuze rezonabile pentru acest război. Încercările de a folosi situația din Donbas drept scuză pentru a lansa o operațiune militară nu inspiră nicio încredere. Este destul de evident că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și lipsit de sens”, se spune în scrisoare.

Se știe că doar organizația Scholars at Risk, care ajută oamenii de știință din întreaga lume, a ajutat 200 de oameni să părăsească Rusia. Alți 62 de oameni de știință au fost ajutați să plece de Fundația germană Alexander Humboldt.

Jurnaliștii „Proiect” au reușit să stabilească cu exactitate numele a 28 de oameni de știință care au părăsit Federația Rusă după 24 februarie 2022. Printre aceștia se numără președintele Societății de Matematică din Moscova Viktor Vasiliev (a descoperit invariantul de tip finit), astrofizicianul Iuri Kovalev (a făcut o descoperire în studiul găurilor negre), Oleksi Pleșkov, directorul Institutului de Studii Umanitare Istorice și Teoretice O. V. Poletaev al Universității Naționale de Învățământ Superior.

„Întregi domenii științifice s-au oprit, cercetarea pur și simplu nu se desfășoară. Suntem cu ani în urmă”, se plânge astrofizicianul, profesor al Academiei Ruse de Științe Serghei Popov. În 2016, el a primit premiul de stat „Pentru loialitatea științei”, în februarie 2022 a semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului, iar în câteva luni a părăsit Rusia.

„Nimeni nu i-a convins pe Popov sau pe ceilalți colegi ai săi să rămână. Dimpotrivă, organizațiile științifice și educaționale au rămas fără specialiștii de înaltă clasă, cum s-a întâmplat în anul 1930 - în urma denunțurilor și spionajului”, scrie „Proiect”.

Oamenii de știință care au părăsit Rusia au început să creeze noi organizații educaționale în străinătate. În Muntenegru, foștii angajați ai Școlii Superioare de Științe Sociale și Economice din Moscova au creat curriculumul de Arte și Științe Liberal. Conducerea recrutează deja studenți pentru cursuri scurte și se așteaptă să transforme programul într-o instituție de învățământ superior cu drepturi depline. Peste 30 de profesori ruși au aplicat deja pentru a lucra în cadrul acestui program.

Coșmarul demografic al Rusiei se va înrăutăți

În Rusia se desfășoară o tragedie demografică. În ultimii trei ani, țara a pierdut cu aproximativ 2 milioane de persoane mai mult decât ar fi trebuit în mod normal, ca urmare a războiului, a bolilor și a exodului. Speranța de viață a rușilor a scăzut cu aproape cinci ani, ajungând la același nivel ca în Haiti. Numărul rușilor născuți în aprilie 2022 nu a fost mai mare decât în lunile de ocupație hitleristă, scrie The Economist.

Și pentru că atât de mulți bărbați în vârstă de înrolare sunt morți sau în exil, femeile sunt mai multe decât bărbații cu cel puțin 10 milioane.

Războiul nu este singura - și nici măcar principala - cauză a acestor probleme, dar le-a înrăutățit pe toate. Potrivit estimărilor occidentale, 175.000-200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ultimul an (cifrele Rusiei sunt mai mici). Undeva între 500.000 și 1 milion de oameni, în mare parte tineri și educați, au evitat mașina de tocat carne, fugind în străinătate. Chiar dacă Rusia nu ar avea alte probleme demografice, pierderea atâtor oameni într-un timp atât de scurt e dureroasă. Așa cum stau lucrurile, pierderile cauzate de război pun mai multe poveri pe o populație în scădere și bolnavă. Rusia ar putea intra într-o buclă de condamnare a declinului demografic.


Rădăcinile crizei Rusiei datează de acum 30 de ani. Țara a atins vârful demografic în 1994, cu 149 de milioane de locuitori. De atunci, numărul total a scăzut în zigzag. Era de 145 de milioane în 2021 (această cifră, de la ONU, exclude cei 2,4 milioane de locuitori din Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o în 2014 și a încorporat-o în conturile sale naționale). Potrivit proiecțiilor ONU, totalul ar putea fi de doar 120 de milioane în 50 de ani, dacă modelele actuale persistă. Acest lucru ar face din Rusia a 15-a țară ca mărime din lume, în scădere de pe locul șase în 1995. Potrivit lui Alexei Rakșa, un demograf independent care a lucrat pentru serviciul de stat de statistică, dacă ne uităm doar la anii de pace, numărul de nașteri înregistrate în aprilie 2022 a fost cel mai mic din secolul al XVIII-lea. Aprilie a fost o lună deosebit de crudă, dar a oferit o privire revelatoare a unei probleme cronice.

Scăderea populației nu este specifică Rusiei: majoritatea statelor post-comuniste au înregistrat scăderi, deși nu ca aceasta. Scăderile lor au fost lente, controlabile. În ultimele decenii, populația Rusiei a cunoscut o scădere abruptă, apoi o redresare parțială (datorită unei perioade de imigrație ridicată și alocațiilor mai generoase pentru copii după 2007), urmată de o nouă scădere.

Potrivit agenției de stat de statistică, în 2020 și 2021 combinate, populația țării a scăzut cu 1,3 milioane, iar decesele au depășit nașterile cu 1,7 milioane. (ONU arată, de asemenea, o scădere, dar aceasta este mai puțin adâncă). Declinul a fost cel mai mare în rândul etnicilor ruși, al căror număr, potrivit recensământului din 2021, a scăzut cu 5,4 milioane în 2010-21. Ponderea lor în populație a scăzut de la 78% la 72%. Cam atât despre lăudăroșenia lui Putin de a extinde Russki Mir (Lumea Rusă).

Toate acestea au început înainte de război și reflectă și pandemia cumplită de covid din Rusia. Numărul oficial de decese cauzate de această boală a fost de 388.091, ceea ce ar fi relativ scăzut. Dar The Economist estimează că numărul total de decese în exces în 2020-23 se va situa între 1,2 și 1,6 milioane. Acest număr va fi comparabil cu cel din China și Statele Unite, care au populații mult mai mari. Este posibil ca Rusia să fi avut cel mai mare număr de decese de covid din lume, după India, și cea mai mare rată de mortalitate dintre toate, cu 850-1.100 de decese la 100.000 de persoane.

Dacă adăugăm mortalitatea pandemică la victimele de război și la fuga de mobilizare, Rusia a pierdut între 1,9 și 2,8 milioane de persoane în 2020-23, pe lângă deteriorarea demografică normală. Acest lucru ar fi chiar mai rău decât în timpul dezastruoasei perioade de la începutul anilor 2000, când populația scădea cu aproximativ o jumătate de milion pe an.

Ce ar putea însemna acest lucru pentru viitorul Rusiei? Merită să ne amintim că demografia nu este întotdeauna un destin și că Rusia a început să își inverseze declinul la mijlocul anilor 2010. Impactul schimbărilor demografice este adesea complex, după cum arată mobilizarea militară a Rusiei. Scăderea numărului de etnici ruși cu vârsta de recrutare (care a fost ridicată de la 18-27 la 21-30 de ani) va îngreuna desfășurarea de către armată a recrutării regulate de primăvară, care începe în aprilie. Aceasta va reprezenta o povară și mai mare pentru tinerii din regiunile non-rusești, cum ar fi Daghestan, unde au izbucnit deja proteste. De asemenea, este posibil să împiedice planurile de creștere a numărului de membri ai forțelor armate cu 350.000 în următorii trei ani. Pe de altă parte, există puține semne că Rusia rămâne fără tineri pe care să îi sacrifice în zonele de sânge. În octombrie, guvernul a afirmat că și-a atins obiectivul de a recruta 300.000 de soldați suplimentari pentru a consolida ocupația.

Schimbare în rău a Rusiei

În ciuda acestor complicații, efectul general al declinului demografic va fi o schimbare profundă și în rău a Rusiei. Majoritatea țărilor care au suferit scăderi demografice au reușit să evite mari convulsii sociale. Este posibil ca Rusia să fie diferită. Populația sa scade neobișnuit de repede și ar putea ajunge la 130 de milioane de persoane până la jumătatea secolului. Declinul este asociat cu o mizerie crescută: speranța de viață la naștere a bărbaților ruși s-a prăbușit de la 68,8 în 2019 la 64,2 în 2021, în parte din cauza covid, în parte din cauza bolilor legate de alcool. Bărbații ruși mor acum cu șase ani mai devreme decât bărbații din Bangladesh și cu 18 ani mai devreme decât bărbații din Japonia.

Iar Rusia ar putea să nu realizeze ceea ce permite altor țări să fie bogate și să îmbătrânească: niveluri ridicate și în creștere de educație. Nicholas Eberstadt, demograf la American Enterprise Institute din Washington, susține că țara prezintă o combinație ciudată de mortalitate din lumea a treia și educație din prima lume. Are unele dintre cele mai ridicate rate de educație în rândul persoanelor de peste 25 de ani din lume. Dar exodul familiilor tinere cu o educație bună erodează acest avantaj. Potrivit ministerului comunicațiilor, 10% dintre lucrătorii IT au părăsit țara în 2022. Mulți dintre ei erau bărbați tineri. Fuga lor dezechilibrează și mai mult raportul dezechilibrat dintre sexe din Rusia, care în 2021 însemna că existau 121 de femei cu vârsta peste 18 ani la fiecare 100 de bărbați.

Bucla de fatalitate demografică nu a diminuat pofta de cucerire a lui Putin. Dar face din Rusia o țară mai mică, mai prost educată și mai săracă, din care tinerii fug și în care bărbații mor la 60 de ani. Invazia a fost o catastrofă umană și nu numai pentru ucraineni.




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”