Marii profitori ai legii traseismului: PSD şi PMP
Pe zi ce trece, proiectul de lege anunţat de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care aleşii locali - primari, consilieri locali, preşedinţi de CJ, consilieri judeţeni - vor putea trece liniştit la alt partid politic, fără să-şi piardă mandatul, prinde tot mai mult contur. Actualmente, aleşii locali sunt obligaţi, conform Legii 249/2006, cunoscută ca legea împotriva trasesimului, să rămână în partidul pe listele căruia au fost aleşi, altfel îşi pierd mandatul. Desigur, ei nu sunt ţinuţi cu forţa: pot demisiona, îşi pierd mandatul, apoi pot candida din nou. Însă, de obicei, nu vor să rişte absolut nimic.
Vicepremierul Dragnea, părintele acestui proiect de lege, care, foarte probabil, va fi transformat în ordonanţă de urgenţă, insistă că fără o perioadă de transeferuri, adminsitraţia locală va fi blocată. „Este obligatoriu să limpezim situaţia din administraţia locală. E obligatoriu ca anul 2015 să nu fie plin de blocaje, cum se întâmplă acum în Bucureşti, unde PNL şi PDL conduc“, a spus Dragnea.
Dacă citim printre rânduri, descoperim adevăratul motiv al legii pentru care insistă Dragnea. Liderii PSD sunt supăraţi că PNL s-a aliat cu PDL şi au format alte majorităţi în consiliile locale şi judeţene, iar mulţi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene şi viceprimari PSD au fost schimbaţi din funcţie. Însă instituţiile funcţionează în continuare. Liviu Dragnea a negat vehement că noua lege este doar un tertip legal de a racola primari de la alte partide, în prag de algeri prezidenţiale. „Nu este obligatoriu ca primarii sau aleşii să vină la PSD. Doamne fereşte! Nici nu se va întâmpla lucrul acesta“, a spus Dragnea. Însă situaţia din ţară arătat exact invers.
Teleorman: Organizaţia PSD Teleorman, condusă, indirect, chiar de Liviu Dragnea, a racolat în această vară opt edili de la PDL şi PNL. Primii care şi-au anunţat migrarea politică au fost primarii din comunele Găleteni, Beuca şi Rădoieşti. Au urmat primarii din Ştorobăneasa, Stejaru şi Răsmireşti care au anunţat la finalul lunii iunie că vor susţine organizaţia PSD. Cu ultimii doi primari care au cotit-o în barca social-democraţilor în iulie, edilii din comunele Crângeni şi Bujoreni, PSD Teleorman a ajuns să numere 55 de primari
Neamţ: Gheorghe Stefan, zis Pinalti, primarul de Piatra Neamt a virat spre PMP din primavara acestui an, dar a ramas în acte membru PDL, pentru a nu-şi pierde funcţia. Un alt edil din Neamţ care tânjeşte să fie dezlegat de PDL este Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Pe modelul Pinalti, edilul de Roman a aderat la Mişcarea Populară, respectiv la Fundaţie, dar a rămas prizonier în PDL.
Iaşi: În judeţul Iaşi există 98 de primării. 42 dintre acestea sunt controlate de PSD, 45 de fotolii sunt ocupate de primari PNL, 10 mandate mai are PDL, iar o primărie este condusă de un primar PPDD. Potrivit unor surse din zona politică locală, şefii PSD Iaşi ar urma să înceapă negocierile cu primarii „străini“ în cursul săptămânii viitoare, iar targetul minim pe care şi l-au fixat social democraţii este de a converti minim zece edili. Este vorba exclusiv de primari de comune din Iaşi, în condiţiile în care toate cele cinci oraşe din judeţ sunt conduse deja de membri PSD. Mai mulţi edili din opoziţie şi-au exprimat nemulţumirea, făţiş sau în culise, din cauza faptului că nu primesc fonduri pentru investiţii.
Vrancea: Primarul comunei Ţifeşti din Vrancea, Gabriel Postolache, actual preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, dar care este încă membru al PDL, nu pare foarte încântat de legea lui Dragnea, deşi, aparent, pare să-l avantajeze. Primarul Postolache a făcut campanie făţiş la europarlamentare alături de PMP şi chiar a declarat public că solicită filialei PDL să-l excludă din partid. Acum însă crede că legea ascunde alte interese. „Cei din PSD vor să-şi consolideze puterea în teritoriu prin această lege. Eu, oricum, fac campanie dreptei. Nu sunt nici membru PMP, dar nu activez nici în ACL“, ne-a precizat Gabriel Postolache.
Mehedinţi: Primarul Severinului, Constantin Gherghe, membru al PDL, s-a înscris în Fundaţia Mişcarea Populară. Vestea nu a luat prin surprindere mediul politic severinean deoarece era de notorietate relaţia apropiată între primarul Severinului, Constantin Gherghe, şi fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.
Botoşani: Relu Târzioru primarul oraşului Săveni(judeţul Botoşani) ar fi primul politician botoşănean care ar putea beneficia de pe urma proiectului propus de Liviu Dragnea privind „transferurile“. Primarul Săveniului, vicepreşedinte al filialei judeţene a PNL Botoşani, după o serie de conflicte cu şeful liberalilor botoşăneni Florin Ţurcanu a decis să schimbe tabăra politică. ” Nu mai vreau în PNL. Acuma eu susţin PSD că am întâlnit oameni de caracter acolo. Nu m-au dezamăgit nici pe mine, nici pe cei care i-au votat“, susţine Relu Târzioru.
Cluj: Primarului Clujului, Emil Boc, va putea şi el părăsi PDL, partid pe care l-a condus timp de şapte ani, pentru a trece în PMP, partid lansat de maestrul său politic, Traian Băsescu. De altfel, Emil Boc a anunţat deja că o va susţine pe Elena Udrea la Preşedinţie.
PSD uită cum a luat puterea
Premierul Victor Ponta a intrat şi el în jocul declaraţiilor şi îi acuză pe liderii aACL că profită de pe urma USL. „Este vina domnului Blaga şi a domnului Iohannis care au şterpelit, aşa, voturile obţinute de USL şi au blocat practic activitatea consiliilor judeţene şi locale. Cred că ar trebui renunţat la ipocrizia asta, că oamenii care au fost aleşi pentru că erau cu Antonescu şi cu Ponta acum trebuie să lucreze cu Blaga şi Iohannis“, a arătat Ponta, care uită însă cum a ajuns premier. În mai 2012, Guvernul Ungureanu a picat pentru că s-a schimbat majoritatea parlamentară, după ce unii aleşi au trecut de la PDL la PSD. Aşa s-a instalat PSD la guvernare, partid care nu câştigase alegerile în 2008.
Sursa: adevarul.ro